Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Aragonès anuncia que la Generalitat vol destinar "immediatament" a la compra d'habitatge de lloguer social una part de l'import de la subhasta d'immobles d'herències intestades

  • La previsió és que es puguin adquirir entre 30 i 40 habitatges de la ciutat de Barcelona i municipis de l’Àrea Metropolitana
  • Els pressupostos 2019 inclouran la revisió d’alguns tributs i la recuperació d’altres, com el de l’ADSL

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat avui en una entrevista a “Els Matins” de TV3, que la Generalitat destinarà “immediatament” a la compra d’habitatge de lloguer social els recursos que s’obtinguin de la venda de 13 habitatges, un pàrquing, un local i un estudi, inclosos als 46 immobles procedents d’herències intestades que se subhastaran el proper 5 de juliol i que no s’han pogut destinar directament a habitatge social.
 
D’acord amb la legislació vigent, això es pot fer exercint el dret de tempteig i retracte que té l’Administració per adquirir habitatges procedents d’execucions hipotecàries dels bancs. Segons ha assegurat Aragonès, la previsió és que, a través d’aquest mecanisme, es puguin rescatar entre 30 i 40 habitatges de la ciutat de Barcelona i de municipis de l’Àrea Metropolitana. “Creiem que el canvi és rellevant. I nosaltres, que estem compromesos amb què hi hagi més habitatge públic, preferim 30 pisos a disposició de la ciutadania que no pas 13 habitatges que porten tancats des de fa molt de temps”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, el vicepresident ha recordat que els immobles que subhasta la Generalitat estan buits i no tenen llogaters, per tant, “la Generalitat no desnona ningú”. “Cal que el parc d’habitatge públic s’ampliï, perquè necessitem més habitatge públic, però ha de ser habitatge en condicions”, ha afegit.
 
Aragonès ha repassat el procediment que regula les herències intestades. D’acord amb el Decret 145/2017, de 26 de setembre, els 46 immobles inclosos en aquesta subhasta pública no s’han destinat directament a habitatge social perquè no són habitatges, o no estan en condicions, o no disposen de cèdula d’habitabilitat, o són habitatges que tenen deutes acumulats que s’han de cancel.lar amb l’import de la venda o bé les superfícies i despeses de comunitat o de rehabilitació superen els fixats a la legislació i plans d’habitatge. Els diners que s’obtinguin de la subhasta es destinaran immediatament a finançar l’adquisició d’habitatges procedents d’execucions hipotecàries tan bon punt s’acabi la gestió de les herències  de les que formen part.
 
Paral.lelament, i d’acord amb el conveni signat amb el Tercer Sector, la Generalitat ja està tramitant l’adscripció directa a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya com a habitatge social d’un total de 29 finques urbanes (11 de les quals estan situades a la ciutat de Barcelona) Aquests immobles, que també procedeixen d’herències intestades, a diferència dels que ara s’han de subhastar, compleixen les condicions per passar a formar part directament del parc públic de lloguer i del fons d'habitatge de lloguer social, sense passar per un procés de subhasta pública.
 
Demanarà a l’Estat que aixequi el control mensual de les finances de la Generalitat
 
Durant l’entrevista, Aragonès també ha explicat que demanarà a les ministres Montero i Calviño que finalitzin els controls mensuals de les finances de la Generalitat imposats l’any 2015 i que deixin d’exigir a Catalunya més coses que a les altres comunitats autònomes. “Tota la despesa de la Generalitat està feta conforme a la normativa. Ningú toca ni un euro que no s’hagi de tocar, els interventors ja fan el control de la legalitat i no té sentit posar-hi controls complementaris”, ha assegurat.
 
El vicepresident ha recordat que, d’acord amb l’objectiu de dèficit fixat pel govern central, els comptes de la Generalitat per a l’any que ve hauran de preveure un ajust d’uns 680 milions d’euros, “un ajust que haurà de venir compensat per més ingressos”. En aquest sentit, ha anunciat la intenció del govern català de revisar algunes figures impositives i recuperar-ne d’altres, com ara l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques, que el Tribunal Constitucional va anul.lar el passat mes de juliol. “Serien ajustos molt puntuals que haurien de permetre recaptar més que no pas grans canvis impositius”, ha matisat. D’altra banda, també plantejarà al Govern central que incrementi la part dels impostos estatals que destina a Catalunya.
 
Preguntat sobre la intenció del govern català d’assistir o no a la propera reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, Aragonès ha posat de manifest que Catalunya prioritzarà un tracte bilateral amb l’Estat: “a nosaltres ens agradaria superar al més aviat possible aquesta relació de govern a govern per una relació estat-estat, uns estats que haurien de ser aliats, germans en molts aspectes”, ha conclòs.
 
 


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable premsa
    Albert Puig
  • Responsable comunicació
    Raül Murcia