Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Junqueras: "De legalitat només n'hi ha una, que és la que deriva del dret internacional i la que ens assisteix a nosaltres"

Destaca el caràcter multilateral del procés i la voluntat del Govern d'adreçar-se "de forma directa i explícita" a agents internacionals de tota mena


  • Valora molt positivament la posada en marxa del programa e-SPRIU, que ja gestiona les autoliquidacions de l’impost sobre les begudes ensucrades

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat avui que “legalitat només n’hi ha una i només n’hi pot haver una: la que deriva del paquet del dret internacional que regula el dret dels estats”. “Aquesta legalitat és la que ens assisteix a nosaltres en el que estem fent i la que nosaltres intentem expressar”, ha afegit. En una entrevista al programa El Món a Rac1, el vicepresident ha subratllat que processos com els referèndums “per definició i per sort” sempre són multilaterals, “ja que afecten tant els estats com les institucions supraestatals, la Unió Europea i els agents polítics, econòmics i socials”. Segons Junqueras, “nosaltres hem d’insistir en la consciència d’aquesta multilateralitat i en la voluntat d’adreçar-nos de forma directa i explícita a agents interns i externs internacionals de tota mena”.
 
El vicepresident ha contraposat aquesta multilateralitat i voluntat de diàleg amb la “unilateralitat” del Govern espanyol: “Qui actua clarament de forma unilateral és el Govern espanyol, imposant al Tribunal Constitucional a suspendre més enllà del que el tribunal pensi”, ha declarat. En aquest sentit, Junqueras ha lamentat que el Govern espanyol “ho porti tot” al TC: “la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, les lleis contra emergència habitacional i sobre pobresa energètica, la reforma del Codi Civil...és difícil trobar alguna cosa que no portin al Constitucional”. Preguntat sobre una eventual reforma de la Constitució espanyola, el vicepresident del Govern ha argumentat que aquest procés s’eternitzaria, “ja que ningú no pot imaginar que dos terços del Congrés i dos terços del Senat estiguin a favor de canviar la Constitució, i que el PP, el PSOE i Ciutadans representin menys d’un terç de l’hemicicle”.
 
Oriol Junqueras ha recordat que demà el Govern de la Generalitat explicarà el contingut de la llei que empararà el referèndum, “i d’aquí unes setmanes també explicarem la llei de fonamentació de la nova República”. El vicepresident ha remarcat el caràcter vinculant del referèndum i ha afegit que Catalunya esdevindrà independent “des del mateix moment que surti una majoria favorable al sí”. Pel que fa a les condicions per fer efectiva la independència, Junqueras ha explicat que “estem disposats a parlar-ne amb el govern espanyol, de la mateixa manera que els britànics van votar un referèndum sobre el Brexit i ara estan parlant de com ho faran efectiu”, i ha citat com a exemple la negociació d’actius i passius entre els Governs català i espanyol. “Estic convençut que un cop feta aquesta transició el Govern espanyol serà el més interessat a dialogar, perquè aleshores els costos també seran per a ell. Acabaran actuant de forma responsable”, ha conclòs.
 
Programa e-SPRIU
 
El vicepresident del Govern ha valorat molt positivament el nou sistema informàtic e-SPRIU, que ha entrat en servei aquest cap de setmana. Junqueras ha posat de manifest que “és la primera vegada que la Generalitat de Catalunya està en condicions de recaptar un impost de caràcter massiu”, que s’ha estrenat amb la liquidació de l’impost sobre les begudes ensucrades envasades però que s’anirà desplegant en els propers mesos. També ha volgut constatar el bon ritme del creixement de l’ATC, des del punt de vista tecnològic, humà i territorial, que compleix els terminis previstos i que serveix per fer més eficient la lluita contra el frau. En aquest sentit, ha recordat que “malgrat que som responsables només del 5% de l’esforç fiscal que fan els ciutadans, hem aixecat 360 M de frau fiscal els últims dos anys”.
 
 


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable premsa
    Laura Maza