Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El cos d'Agents Rurals enxampa 3 persones que enverinaven fauna a Artesa de Segre

 
  • En aquesta mateixa àrea de caça l’any 2003 ja es va interceptar el gestor utilitzant verí, de la qual cosa es va derivar la primera sentència per utilització de verí a Catalunya
 
Membres del grup especial de lluita contra l’ús de verí  del cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge van enxampar in fraganti dissabte passat tres persones que havien escampat esquers enverinats a l’àrea de caça de Montargull, al terme municipal d’Artesa de Segre (la Noguera). Amb aquests esquers pretenien matar els depredadors (guineus, corbs...) de les espècies cinegètiques que es poden caçar (conills, perdius, llebres). Els agents hi van intervenir en el moment de la col·locació dels esquers enverinats i d’aquesta manera es va evitar que també s’haguessin pogut veure afectades altres espècies de fauna, algunes considerades en perill d’extinció, en trobar-se presents a la zona.
 
Els primers indicis d’ús de verins es van detectar fa diversos anys arran de la mort d’animals domèstics pertanyents a veïns de la zona. Aquests fets van permetre iniciar les investigacions per la presumpta utilització de verí per a eliminar fauna i relacionar-ho amb la gestió de l’àrea de caça de Montargull. En aquesta zona els indicis indicaven que a més de la utilització de verí també s’utilitzaven altres arts i mètodes de caça prohibits actualment.
 
Aquest dissabte, després de realitzar el seguiment de diverses persones amb actitud sospitosa, es va interceptar el vehicle amb el qual circulaven, i se’n van identificar els tres ocupants. Aquestes persones eren l’arrendatari de l’àrea de caça, el vigilant titulat de l’àrea i un soci d’aquesta, i tots tres presumptament van participar en diferent grau en la col·locació de diversos esquers enverinats per diferents indrets de l’àrea de caça, principalment en zones per on transita la fauna. Així, en l’escorcoll del vehicle, entre altres s’hi van trobar esquers amb verí preparats per ser utilitzats i recipients amb el mateix producte tòxic utilitzat per preparar els esquers. Posteriorment, es va procedir a recollir els esquers dipositats per aquestes persones i altres efectes relacionats amb la presumpta gestió il·legal d’aquesta àrea de caça de Montargull.
 
Aquests dies s’està realitzant un seguiment en aquesta àrea i zones veïnes per veure si hi ha altres esquers a la zona i si a causa d’aquests n’hagi pogut estar afectada fauna. També es realitzaran les corresponents analítiques toxicològiques per conèixer la toxicitat del producte utilitzat a mode de verí i posat en els esquers.
 
Els agents rurals han presentat atestat davant el Jutjat d’Instrucció de Balaguer el qual està instruint les diligències penals per un presumpte delicte contra la fauna, i al Servei Jurídic del Departament de Medi Ambient i Habitatge per tal que s’iniciïn els expedients corresponents.
 
L’ús de verí està tipificat com un delicte contra el medi ambient al Codi Penal i pot comportar penes de fins a 2 anys de presó per als seus autors,  com  també pot comportar  la suspensió  de les activitats de l’ àrea de caça afectada.
 
 
 
 
Qualsevol espècie es pot intoxicar
 
Quan una persona utilitza verí per aconseguir eliminar fauna per diferents motius, no solament afecta la fauna que l’enverinador vol eliminar. Els potents productes tòxics utilitzats en l’enverinament provoquen un efecte cadena, és a dir, l’animal que ingereixi l’esquer posat amb aquesta intenció probablement morirà, i a més a més aquest mateix animal que ha mort es convertirà en un nou esquer a causa del producte tòxic acumulat abans de morir. Aquest “nou” esquer en què s’ha convertit un animal mort pot atreure d’altres animals carronyaires o no i provocar-ne la mort després de la ingesta d’aquests. Entre aquests rapinyaires i carronyaires de gran volum hi ha exemplars de fauna en perill de desaparèixer, com el trencalòs, el voltor negre, el milà reial, l’àguila cuabarrada i molts altres.
 
La Generalitat de Catalunya destina grans esforços humans i materials en programes de recuperació d’aquest tipus d’aus que es troben en perill d’extinció al nostre territori, com és el cas del voltor negre que actualment es troba en procés de reintroducció al Pirineu lleidatà.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Olga Solé