Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Territori i Sostenibilitat aposta per "bastir un cos legal sòlid i integral" per impulsar les polítiques d'habitatge

Anuncia la voluntat d'impulsar una reforma legislativa per "adaptar la normativa a les necessitats en matèria de política d'habitatge social"

 
  • El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, destaca el “paper clau” de l’arquitectura “en la consecució d’uns nivells de vida adequats” i la intenció d’enfortir el paper de la Generalitat “com a impulsor públic” en aquest camp
Serra, avui, durant la inauguració del congrés Rebuild a Barcelona.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha participat aquest matí en la inauguració de Rebuild, el Congrés d’Arquitectura Avançada i Construcció 4.0, que se celebra a Barcelona fins el proper 28 de setembre. En aquest marc, ha apostat per “bastir un cos legal sòlid i integral” en matèria d’habitatge, amb una “reforma legislativa” que “adapti la normativa a les necessitats de present i de futur en matèria de política d’habitatge social”.
 
Serra ha explicitat la necessitat de “garantir el dret de reallotjament de les persones desnonades” i per “actualitzar el marc regulador dels arrendaments”. Igualment, “és objectiu prioritari” del Govern “ampliar el parc d’habitatge públic, potenciant el lloguer social”.
 
Precisament, la setmana passada el Govern i l’Ajuntament de Barcelona van acordar, en el si del Consorci de l’Habitatge de Barcelona, un paquet de mesures que permetran ampliar en 800 el nombre d’habitatges destinats al parc social de la ciutat. D’aquests, un total de 350 nous habitatges sortiran de captar pisos del mercat privat, 400 s’adquiriran per tanteig a entitats financeres i 50 més a través de l’expropiació de l’ús d’habitatges buits.
 
Arquitectura de qualitat
 
El secretari ha contextualitzat aquest èmfasi en l’habitatge en les polítiques del Departament “per millorar la qualitat de vida” dels veïns, tant pel que fa a l’espai públic com les edificacions, i ha subratllat “el paper clau” que ha de jugar l’arquitectura per assolir aquest fi. “Volem enfortir el paper de la Generalitat com a impulsor públic en matèria d’arquitectura, des de la seva vessant patrimonial i de tractament de l’espai públic, per conservar i millorar els entorns urbans”, ha anunciat.
 
Entre les noves línies d’actuació per impulsar la qualitat i la innovació en l’arquitectura hi ha mesures per la reducció de la demanda energètica dels edificis, incrementant la seva eficiència; la implantació de noves metodologies constructives que milloren la gestió, com ara el BIM; l’impuls a normatives que incrementin la qualitat en els habitatges i s’adaptin al dinamisme social actual, i facilitar el manteniment i la conservació dels edificis.
 
El Departament elaborarà durant aquesta legislatura el reglament que desplegarà la Llei de l’arquitectura, aprovada el 2017.
 
Un marc tranversal: l’Agenda Urbana de Catalunya
 
Serra ha emmarcat aquestes línies d’acció en la consideració que “els entorns urbans són generadors d’oportunitats i actors claus en el canvi de paradigma cap a la sostenibilitat”. Així, “han de ser capaços de proveir als seus ciutadans tots els béns, serveis i oportunitats amb igualtat, equitat i justícia”.
 
Per aquest motiu, el Departament de TES treballa per elaborar l’Agenda Urbana de Catalunya, que “ha d’esdevenir el full de ruta dels propers anys de l’acció de Govern sobre les nostres ciutats”, ha explicat el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori.
 
L’Agenda, que es redactarà amb la col·laboració d’institucions públiques, món associatiu, sector i econòmic i ciutadania, tindrà com a pilars temàtics els hàbitats urbans saludables, benestar, qualitat urbana, prosperitat, dimensió territorial i millora de la governança.
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Olga Solé