Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Territori i Sostenibilitat desactiva l'episodi per alta contaminació per partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona

  • A la resta del territori també s’anul·la l’avís preventiu per partícules PM10
  • La Generalitat va declarar dimecres l’episodi arran de la intrusió de pols africana que va fer augmentar la concentració de partícules en suspensió en l’aire

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha desactivat avui a les 12 hores el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que va declarar el dimecres als 40 municipis de la regió  metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020). En concret a: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
 
A la resta del territori també es desactiva l’avís preventiu per partícules PM10, vigent des de començament de setmana.
 
La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ja que ja no se segueixen donant les condicions que van donar lloc a la seva activació. En concret:
 
  • Els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i hores d’ara ja estan per sota dels valors establerts per la legislació.
  • La previsió per al dia d’avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que els nivells de partícules ja no superaran el valor límit diari de 50 µg/m³.
  • Es preveu que  la intrusió de pols africana es vagi desplaçant.
Reduir la generació i la resuspensió
 
L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, durant l’activació del protocol s’ha informat la població perquè utilitzés els transports públics si s’havia de desplaçar i s’han emès consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. D’acord amb el Departament de Salut, també s’ha recomanat moderar l’activitat a l’aire lliure a les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries així  com a tota la població, a evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior.


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Olga Solé