Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els dièsel deixaran d'estar bonificats als peatges de la Generalitat el 2017

  • L’anunci l’ha fet el conseller Rull durant una reunió de treball de la Taula de la Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona
  • Rull ha felicitat els diferents grups de treball de l’òrgan per la seva bona dinàmica de treball, que està afavorint avenços en aquesta àrea
El conseller Rull, durant la reunió d'aquest dimarts de la Taula de la Qualitat de l'Aire de la Conurbació de Barcelona.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat aquest dimarts que “els turismes i vehicles lleugers que funcionen amb gasoil deixaran d’estar bonificats als peatges de titularitat de la Generalitat, siguin quines siguin les seves emissions, a principis de l’any vinent”. El conseller ho ha explicat durant la quarta reunió de treball de la Taula de la Qualitat de l’Aire de la Conurbació de Barcelona, un òrgan transversal on treballen conjuntament tots els sectors, agents socials, institucions i organismes públics i privats implicats o interessats en la reducció de la contaminació de l’aire d’aquesta àrea.
El Departament de Territori i Sostenibilitat està revisant el Decret 427/2011, d’aprovació del sistema de descomptes. Fins ara el sistema, que funciona a través del portal ecovia-T, preveia per als turismes de gasoil i biodièsel un descompte del 30% si les seves emissions de CO2 eren inferiors als 108 grams per quilòmetre.
 
Gratuïtat també per a les motos elèctriques
 
La revisió tindrà en compte no només criteris relatius a la mitigació del canvi climàtic, és a dir, les emissions de diòxid de carboni, sinó també els factors que intervenen en la contaminació atmosfèrica, com és el cas del diòxid de nitrogen (NO2). Aquest contaminant, juntament amb les partícules (PM10), supera a l’àrea de Barcelona els valors límit imposats per la Directiva europea 1999/30/CE, referent a la qualitat de l’aire. És per això que la Generalitat té en marxa el Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020.
 
El sistema de descomptes es mantindrà en el 30% en el cas de recurrència; en el 40% quan hi hagi alta ocupació en el vehicle (tres o més persones); i en el 30% en els vehicles híbrids, de gas natural, GLP o biogàs i de benzina o bioetanol que siguin Euro 6 o superior. La bonificació del 100% per als elèctrics (purs, d’autonomia estesa, híbrids endollables amb autonomia elèctrica mínima de 40 quilòmetres i vehicles d’hidrogen) seguirà, i s’hi afegiran les motocicletes que facin servir aquesta font d’energia.
 
Alts graus de confiança
 
El conseller ha felicitat els diferents grups de treball de la Taula per la feina feta en els darrers mesos, en especial sobre les Zones Urbanes d’Atmosfera Protegida; la distribució urbana de mercaderies i accessos a Barcelona; i l’etiquetatge de vehicles amb la Direcció General de Trànsit (DGT). Rull ha posat en valor la millora de la dinàmica de treball, especialment en l’àmbit interadministratiu i la major transparència en l’àmbit ambiental i social, dient que “això només és possible si hi ha altíssims graus de confiança”.
 
També hi ha hagut avenços en l’àmbit de la col·laboració privada. Segons Rull, “properament veurem resultats tangibles, com convenis amb diferents empreses per reduir les emissions en casos d’episodis ambientals”. També ha parlat d’“opcions per fomentar l’ús del transport públic en cas d’episodi, reforçant línies sense que representi un sobrecost inassolible per a l’administració i potenciant els park&ride”.Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Olga Solé