Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'ecòleg nord-americà Robert E. Ricklefs guanya la XI edició del Premi Ramon Margalef d'Ecologia

Robert E. Ricklefs

 

  • El jurat destaca la seva “influència integral” en tota una generació d’ecòlegs i l’aproximació unificadora a l’ecologia, integrant-hi la biologia evolutiva, la paleontologia i l’ecologia funcional

 

  • El Premi Ramon Margalef el va crear la Generalitat de Catalunya l'any 2004, per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials
 
 
El jurat del Premi Ramon Margalef ha decidit concedir el seu onzè guardó a l’ecòleg nord-americà Robert E. Ricklefs, per reconèixer “la seva influència integral durant gairebé cinc dècades en tota una generació d’ecòlegs”. La profunda petjada de Ricklefs en el pensament científic es recolza en més de 300 articles en diverses publicacions i en els seus quatre llibres, molt especialment els textos de referència Ecology i The Economy of Nature.
 
Ricklefs, ha destacat el jurat, “ha combinat un extens treball de camp amb fonaments teòrics que han canviat el paradigma de l’ecologia de la comunitat”. El seu treball científic consisteix en una aproximació unificadora a l’ecologia, integrant la biologia evolutiva, la paleontologia i l’ecologia funcional per comprendre els patrons i processos de les comunitats, així com els mecanismes que controlen els canvis en la biodiversitat.
 
Específicament, va desafiar la creença que les interaccions locals controlen la diversitat d’espècies. De fet, va posar l’accent en el canvi mediambiental a llarg termini i escala regional, o canvi evolutiu, entre poblacions que interactuen. La seva recerca unificadora l’ha conduït a investigar més enllà dels límits tradicionals de l’ecologia per centrar-se en el procés d’envelliment a través de l’anàlisi genètica i la durada de la vida evolutiva.
 
Robert E. Ricklefs va néixer el 1943 a San Francisco i actualment és professor de Biologia a la Universitat de Missouri i investigador associat de l’Institut Smithsonian d’Investigació Tropical. Des de 2011 presideix la Societat Americana de Naturalistes. Entre els nombrosos premis rebuts per la seva trajectòria professional hi ha els de l’American Association for the Advancement of Science, de l’International Ornithological Committee o de l’International Biogeography Society. Des de l’any 2004 és membre honorífic de la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO).
 
Onze anys distingint les aportacions a l’ecologia
 
El Premi Ramon Margalef d’Ecologia el va crear l’any 2004 la Generalitat de Catalunya per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm i, l’any passat, David Tilman.
 
Robert E. Ricklefs recollirà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2014 en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.
 


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Olga Solé