• Inici >
  • Salut  >
  • Salut recomana fer vida normal arran...
Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Salut recomana fer vida normal arran dels 48 casos d'enterovirus detectats a menors de 6 anys a Catalunya

El Departament ha reforçat des de fa dues setmanes els protocols de detecció i tractament dels quadres amb afectació neurològica al conjunt de la xarxa assistencial

 
21 menors continuen ingressats, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement
 

El Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l’escola arran dels 48 casos d’enterovirus amb afectació neurològica detectats en menors de 6 anys a diferents punts de Catalunya. En roda de premsa, el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon. ha deixat clar que els menors no han d’anar a l’escola si tenen febre, com s’aconsella sempre des dels centres escolars i escoles bressol.

 
A l’acte, també hi ha participat el cap de Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, i el cap de Servei de Pedriatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, que ha detallat el nombre de menors afectats.
 
Fins ara, l’enterovirus amb afectació neurològica ha afectat 48 infants, cap persona adulta. 21 estan hospitalitzats, dos dels quals a la Unitat de Cures Intensives (UCI).
 
L’evolució dels pacients és favorable, segons Carlos Rodrigo, que també ha explicat que l’enterovirus es comporta la majoria de vegades de forma benigna, provoca casos lleus o, fins i tot, asimptomàtics, però que en ocasions excepcionals deriva en casos greus.
 
Rodrigo ha situat l’inici dels 48 casos d’enterovirus amb afectació neurològica a principis d’abril. En aquest sentit, el cap de Servei de Pedriatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha explicat que quan es van detectar una quantitat de casos amb una determinada afectació neurològica per sobre del que es considera habitual, van alertar al Departament de Salut i immediatament es va posar en marxa una comissió de seguiment liderada per l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, on hi havia experts i professionals de diverses disciplines com pediatres, neuròlegs, metges d’urgències, neuroradiòlegs o professionals de farmàcia.
 
Aquesta comissió va elaborar un protocol clínic d’actuació, que el Departament de Salut va enviar a tota la xarxa assistencial, al mateix temps que reforçava la vigilància epidemiològica. Rodrigo ha emfatitzat l'esforç i la coordinació dels professionals assistencials per donar una resposta ràpida i acurada als casos d’enterovirus, amb un diagnòstic ràpid i un tractament adequat.
 
Per la seva part, el cap de Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha confirmat que tots els 48 casos d’enterovirus han donat D68 negatiu. 2 dels 48 casos són enterovirus A71 i també que 15 més són enterovirus de tipus A.
 
També s’ha deixat clar que el cas d’enterovirus D68 amb paràlisis flàccida, detectat el passat mes de febrer, no es correspon amb els casos actuals d’enterovirus i que es tracta "d’un cas aïllat". Al mateix temps, ha ressaltat que el cas d’un menor mort a la demarcació de Tarragona, tot i presentar una clínica semblant a la d’altres casos d’enterovirus, no se’n va poder detectar la seva presència.
 
Els símptomes d’enterovirus amb afectació neurològica són febre, tremolors, sacsejades, flacciditat, debilitat i decaïment, acompanyat a vegades d’erupció. Tot i això, aquests símptomes no sempre han d’estar associats a enterovirus i poden correspondre a altres patologies.
 
El sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, ha insistit que cal emprar les mesures higièniques habituals, com ara rentar-se les mans, tenir la precaució d'esternudar en un mocador d’un sol ús o bé amb la part interna del colze, mai a la mà, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones. Argimon ha recordat que el telèfon 061 CatSalut Respon està a disposició les 24 hores al dia per rebre orientacions mèdiques i respondre qualsevol tipus de consulta i, en cas de dubte, portar els menors al pediatra.
 
Finalment, el Departament de Salut en coordinació amb el Departament d’Ensenyament ha distribuït un full informatiu sobre enterovirus donant un missatge tranquil·litzador i facilitant informació adequada sobre el virus.
 
Més informació a Enterovirus. Canal Salut.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Marc Batalller