Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El MUME recupera la memòria de l'exili republicà en el seu 70è aniversari amb 7 exposicions i una vintena d'actes

Apartir d'aquest gener, el Consorci Museu Memorial de l'Exili, del qual forma part el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, gestiona l'equipament museístic

 El secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, acompanyat per l’alcalde de La Jonquera, Jordi Cabezas, i el director del Museu Memorial de l’Exili, Jordi Font, ha presentat avui, en roda de premsa, la nova programació del MUME per commemorar el 70è aniversari de l’exili republicà, que inclou 7 exposicions i una vintena d’actes.
 
Joan Boada ha recordat que “el Museu Memorial de l’Exili és més que un museu; es tracta d’un Memorial, el primer de tota Europa dedicat a l’exili”. Pel secretari general, “un dels principals objectius del museu és arribar a ser un centre de referència internacional sobre les temàtiques vinculades a l’exili i, al mateix temps, establir punts de connexió amb fenòmens tan actuals com les migracions, els èxodes i altres desplaçaments forçats de població”.
 
Segons Boada, “a través del Museu no només volem donar a conèixer el drama que va significar l’exili sinó que el que pretenem és el seu reconeixement i dignificació, promoure el seu estudi i reivindicar, recuperar i difrondre el seu valuós llegat. El MUME també ens ajuda a reflexionar sobre el fenomen de l’exili” “per enfortir i promoure els drets humans bàsics”, ha explicat Boada.
 
El secretari general d’Interior també ha anunciat que “a partir de la primavera es presentaran els camins de l’exili en 17 pobles de l’Alt Empordà convertint així el MUME en un territori-museu. La gent podrà experimentar caminant pels municipis el que va representar el patiment en unes circumstàncies terribles”.
 
 
 
Per la seva banda, l’alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, ha expressat “l’orgull de disposar d’aquest equipament a la Jonquera” i ha recordat “els esforços engegats fa 7 anys per les diferents administracions del país” per aconseguir “un equipament de primer ordre que ha situat La Jonquera en el mapa europeu dels espais de  la Memòria i un element dinamitzador de l’activitat cultural de la població i de la comarca”.
 
Cabezas ha expressat que “aquest any, amb la commemoració del 70è aniversari de l’exili, La Jonquera es convertirà en un punt de referència de la celebració de l’efemèride amb l’organització d’un munt d’activitats i serà un homenatge a les milers de persones que van passar per aquest carrer major de La Jonquera els mesos de gener i febrer de 1939 a la recerca de la llibertat”.
 
En el 70è aniversari de l’èxode de 1939 a causa de l’acabament de la Guerra Civil, el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera ha programat un conjunt d’activitats per a commemorar el periple dels republicans que van marxar del país fugint de la dictadura per recordar, homenatjar i també de donar a conèixer el nostre passat més recent vinculat a la lluita per la democràcia i les llibertats.
 
Programació 70è aniversari de l’èxode republicà de 1939:
 
Exposicions temporals:
 
-Exposició “El pas d’una frontera. Homenatge a Walter Benjamin”.En col·laboració amb l’Ajuntament de Portbou. Mostra d’aquarel·les fetes per diversos artistes de l’Agrupació Amics de l’Aquarel·la de Girona i Comarques. Les obres evoquen el pas, estada i mort del filòsof alemany a Portbou. (Del 10 al 25 de gener )
 
-Exposició “Febrer 1939. L’Exili dins la mirada de Manuel Moros”. En col·laboració amb l’Ajuntament de Perpinyà. Presentació de 80 fotografies inèdites sobre la retirada republicana. (Inauguració: 31 de gener. Exposició febrer-març)
 
-Exposició “Els passos de frontera”. Fotografies d’Alfred Mauve sobre els passos de l’exili des d’una òptica poètica i contemporània. (Inauguració: 4 d’abril. Exposició: abril- mitjan maig)
 
-Exposició Sumaríssim 1939-1945 (70 anys dels primers consells de guerra a les comarques de Girona). Organitzada per l’Arxiu Històric de les Comarques de Girona, el Consell Comarcal de  d’Alt Empordà i el MUME. (Exposició mitjan maig- finals de juny)
 
-Exposició Els diaris de Josep Franch-Clapers. Produïda pel MUME  i encarregada al comissari Pere Parramon (historiador de l’art). S’editarà un petit catàleg. (S’inaugurarà a finals de juny i es podrà visitar fins a mitjan setembre.)
 
-Exposició Metges catalans a l’exili. Acollida de la mostra itinerant produïda pel Museu d’Història de la Medicina. (octubre -novembre 2009).
 
-Exposició Exilios, del fotògraf argentí Gustavo Germano. Proposa un plantejament de contraposició entre una fotografia d’època i una actual. A través de persones exiliades republicanes d’arreu del món, l’objecte del treball és reflectir l’enormitat de la diàspora produïda el febrer de 1939. L’exposició està coproduïda pel MUME, Memorial Democràtic de la Generalitat, Casa Amèrica, Centro Andaluz de Fotografía, SEACEX (Ministeri D’Assumptes Exteriors) i la Sociedad de Conmemoraciones Estatales. (Desembre 2009-gener 2010).
 
 
Altres activitats programades:
 
-Cicle de conferències organitzades en col·laboració amb l’associació FFREEE (Fils et filles des républicains exilés et enfants de l’éxode) i coordinades per Geneviève Dreyfuss-Armand. Lloc: Argelers, Elna i La Jonquera (19-20 de febrer) (Conferències de Francesc Vilanova i Octavio Alberola, 20 de febrer, al MUME.)
 
-Jornades “Identitat i Exili. (1939-2009).  Lloc: Barcelona, Girona i La Jonquera. (5-7 de febrer) Organitzen les jornades, amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica, el Museu Memorial de l’Exili, laUniversitat de Barcelona, la Universitat de Girona, i la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM)
Hi participen la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, el MUME i els Ajuntaments d’Elna, Argelers, Granollers, Petra, Girona, Figueres i La Jonquera. (Conferències i debats al MUME el 7 de febrer)
 
 
-Projecció de pel·lícules:
 • “L’Exode d’un peuple”, Louis Llech, France, 1939, 36 mn, amb acompanyament musical de Virgile Goller.
 • “Une guerre sans fin”, M. Dupuy, France 2009, 52 mn.
Acte organitzat en col·laboració amb la Cinemateca Institut Jean Vigode Perpinyà. Lloc: Sala d’actes de “La Societat” de La Jonquera (7 de febrer)
 
-Homenatge als combatents i exiliats de La Jonquera Organitza l’Ajuntajment de La Jonquera i el MUME. Consisteix en un reconeixement als combatents de la Guerra Civil i les persones exiliades (10 de febrer).
 
-Jornada de Formació sobre la Retirada, l’Exili i la Frontera organitzada per Reséau Culturel-Terre Catalane. Inclou laconferència “Exili 36/39”, a càrrec de l’historiador de la DG de la Memoria Democràtica, Ruben Doll, i la  presentació del Memorial Democràtic de Catalunya. (26 de febrer)
 
-Seminari Internacional “Memòria i història: conflictes, oblits, institucionalització del record col·lectiu”. Col·laboració entre Universitat de Girona i MUME. Lloc: UdG i MUM (19-21 de març).
 
-Acollida i formació pedagògica de professionals en l’àmbit de la memòria dins el programa europeu Leonardo da Vinci. Hi participen el Memorial Democràtic, el Memorial de Buchenwald i el MUME.
 
-II Jornades Pedagògiques del MUME organitzades conjuntament amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona. Lloc: MUME (juliol).
 
-Col·laboració amb el documental“Caracremada”, dirigit per Lluís Galter Sánchez, Beca Ciutat de Figueres 2007.
 
-Jornades“Reflexionant l’exili: l’aproximació a l’’experiència de l’exili republicà entre la història, l’art i el testimoniatge”. Lloc: MUME (10-11 de desembre).
 
-Concerts:
 • Concerten commemoració de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, a càrrec del guitarrista clàssic Juan Francisco Ortiz. Lloc: MUME (29 de maig).
 • Concert de música iraquiana. (Data per determinar)
 
 
-Presentacions de llibres:
 • Dues hores… als búnquers de La Jonquera. Editat per Fundació Privada Cultural de les Fortaleses Catalanes. Lloc: MUME (9 de gener)
   
  ·        Els morts clandestins. Les fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya (1936-1939), de Queralt Solé i Barjau. Lloc: seu de la Fundació Universitat de Girona. Innovació i Formació (22 de gener)
 • La tragedia de l’exili republicà Català, de Tàrio Rubio, en col·laboració amb el Departament d’Acció Social i Ciutadania. Lloc: seu de la Fundació Universitat de Girona. Innovació i Formació (12 de febrer)
 • Las hogueras del Pertús. Diario de la evacuación de Cataluña, d’Álvaro de Orriols. Lloc: seu de la Fundació Universitat de Girona. Innovació i Formació (5 de març).
 • Exilio 1939. Testimonios de familia, de l’autora mexicana Diana Zaragoza Ocaña (maig).
 
 
 
Consorci Museu Memorial de l’Exili
 
D’altra banda, a partir d’aquest mes de gener, el Consorci Museu Memorial de l’Exili passa a gestionar l’equipament museístic. El consell d’administració del Consorci està integrat per la Generalitat de Catalunya -a través de la Direcció General de la Memòria Democràtica-, l’Ajuntament de La Jonquera, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Universitat de Girona.
 
El Consorci del museu està encapçalat per:
-Jordi Cabezas, alcalde de La Jonquera, com a president;
-Joan Boada, secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, com a vicepresident;
-Jordi Font, historiador, gestor cultural i comissari d’exposicions, com a director tècnic i científic del MUME. A més, per aquesta tasca, Font comptarà amb el suport d’un Consell Assessor Científic i Pedagògic, que ell mateix presideix i el formen 14 especialistes en qüestions relacionades amb l’exili i museologia:
 
-Membres del Consell Assessor Científic i Pedagògic: Agustí Alcoverro (director del Museu d’Història de Catalunya); Alicia Alted (professora titular de la UNED); Roger Barrié       (historiador vinculat al Memorial de Rivesaltes); Martine Camiade (professora de la Universitat de Perpinyà); Eduard Carbonell (museòleg); Geneviève Dreyfus-Armand (directora de la Biblioteca de Documentació Internacional Contemporània, Nanterre); Rubèn Doll (historiador i tècnic de la Direcció General de la Memòria Democràtica); Jordi Gaitx (historiador i arxiver); Anna Maria Garcia (catedràtica de la Universitat de Girona); Jordi Guixé (doctor en Història i cap de Projectes i Espais de Memòria)
 
Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya); Salomó Marquès (catedràtic de la Universitat de Girona); Josep Maria Murià (historiador i ex-president del Colegio de Jalisco a Guadalajara); Enric Pujol (doctor en Història i comissari d’exposicions); i Francesc Vilanova (professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i director de l’Arxiu Fundació Carles Pi i Sunyer).
 
 
A banda de la programació, el Consorci del MUME té previst millorar la museografia, optimitzar el web, i consolidar l’equipament museístic com a centre de referència dins de la Xarxa Espais de Memòria de Catalunya i en el marc transfronterer. També pretén ampliar la participació en projectes europeus transfronterers com el programat INTERREG encapçalat pel Memorial Democràtic de la Generalitat, entre d’altres projectes.
 
El Museu Memorial de l’Exili es va inaugurar el desembre de 2007 i es va obrir al públic el 16 de febrer de 2008. Des d’aleshores, el MUME ha rebut 11.000 visitants i ha organitzat una programació emmarcada en l’objectiu de preservar la memòria de l’exili republicà i el seu llegat.
 
 


Cercador

Cercador

Departament

 • Titular
  Joan Saura i Laporta
 • Responsable premsa
  Natàlia Torrent
 • Responsable comunicació
  Anna Oliva