Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Puigdemont: "Mirar a Puig i Cadafalch avui no és un exercici de nostàlgia, és una lliçó de futur"

El cap de l'Executiu ha presidit l'acte d'obertura de l'Any Josep Puig i Cadafalch

  • Els actes commemoren el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya
Intervenció del president. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta tarda, en l’acte d’obertura de l’Any Puig i Cadafalch, que mirar l’arquitecte mataroní amb els ulls d’avui “no és un exercici de nostàlgia ni un treball previsible d’homenatge, sinó que sobretot és una lliçó pel futur”. “Una lliçó per aprendre d’una generació d’homes i dones que van alçar un país modern sobre les bases que sabien que serien les bases de les societats futures”, ha defensat.
 
L’Any Puig i Cadafalch commemora el 150è aniversari del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya. Està organitzat pel Departament de Cultura, les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i pels ajuntaments de Barcelona, Mataró i Montblanc.
 
El cap del Govern ha remarcat durant l'acte, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, que “els països que tenen sort”, com és el cas de Catalunya, “poden comptar en les seves generacions amb Prats de la Riba i Puig i Cadafalchs, sobretot en els tombants més crítics o decisius de la seva història”. “La supervivència de tota nació la devem en els seus senys ordenadors, i a Catalunya n’hi ha uns quants”, ha defensat, i ha afegit que, aquells països que no els tenen, “decauen i ja ningú no recorda la llengua que parlaven, l’art que van construir ni el llegat dels seus avantpassats”.
 
D’entre les coses que Catalunya ha aportat a la civilització, el president ha subratllat “la traça i l’obra de Puig i Cadafalch, així com el seu compromís en la seva salvaguarda”. I ha remarcat que l’arquitecte i president de la Mancomunitat era “un home que sabia fer política amb fets rigorosos i sòlids”, però amb el “capteniment que tenen els homes que cerquen més la comprensió de les generacions futures que l’aplaudiment fàcil de les coetànies”.
 
L’acte ha comptat també amb la presència del conseller de Cultura, Santi Vila, de la besnéta de Puig i Cadafalch, Núria Riera, i dels dos comissaris de l’Any, Eduard Riu i Mireia Freixa.Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Titular
    Quim Torra i Pla