Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els consellers Huguet i Tresserras inauguren a Lleida l'equipament GEPA, un magatzem d'ús comú per a biblioteques universitàries

 
L’equipament Garantia d’Espai per a la Preservació de l’Accés (GEPA) emmagatzemarà documents de les biblioteques amb un baix ús per garantir-ne la preservació.

La inversió en aquest equipament ha estat de 3 milions d’euros dels quals, un 60% del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, i un 40% del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
 
 
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, han inaugurat avui a Lleida el nou equipament bibliotecari interuniversitari anomenat GEPA (Garantia d’Espai per a la Preservació de l’Accés). A l’acte també han assistit la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas; l’Alcalde de Lleida, Àngel Ros; el delegat del Govern de la Generalitat, Miquel Pueyo; el director dels Serveis Territorials del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, Vidal Vidal; i el president del CBUC, Jaume Casals, entre altres.
 
El GEPA és un gran centre per emmagatzemar documents de les biblioteques amb un baix ús i garantir-ne la preservació futura i l’accessibilitat quan alguna biblioteca ho requereixi. La inversió en aquest equipament ha estat de 3 milions d’euros, dels quals un 60% prové del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i un 40% prové del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.

 
Funcionament

El nou centre de magatzem neix de la voluntat de millorar i modernitzar el Sistema Bibliotecari de Catalunya i per donar sortida a la necessitat, per part de les biblioteques, de revisar periòdicament els seus fons i procedir a traslladar llibres i documents de poc ús des de les prestatgeries d’accés obert a magatzems d’accés tancat. Els documents no seleccionats per a les col·leccions d’accés lliure de les biblioteques tenen sovint un valor potencial per a usuaris futurs i han de ser conservats i accessibles. Aquesta necessitat es repeteix a totes les biblioteques, cosa que genera que es conservin innecessàriament documents duplicats i que s’ocupin múltiples espais que podrien tenir un ús bibliotecari més profitós.

Alguns documents que poden tenir un ús baix, no tenen per això un baix valor. Representen l’estat del coneixement de la humanitat en un moment donat. Tenen valor per als estudiosos d’avui i de demà i han de ser ben conservats. No cal que ho estiguin però als espais privilegiats que són les sales de lectura de les biblioteques. 

Magatzems com el GEPA, alhora que alliberen espais, creen una col·lecció de reserva comuna. El GEPA utilitza un sistema d’emmagatzematge en compacte que va ser usat per primera vegada a la Universitat de Harvard i que consisteix en guardar els llibres per mides i no per matèries.


Equipament
 
L’equipament GEPA s’ubica a les antigues Casernes d’Infanteria de Gardeny de la ciutat de Lleida, la propietat del qual pertany a la Paeria, que el cedeix per l'esmentat ús.
 
L’espai consta de 5.400 m2 amb 12 mòduls d’emmagatzematge, i actualment estan equipats vuit dels dotze mòduls, amb més de 2.000 metres de passadissos de prestatgeries i 17.000 metres de prestatges. Amb aquesta capacitat està previst que es podrà desar de manera compacta uns 43 quilòmetres dels actuals prestatges de les biblioteques.
 
Actualment, al món només hi ha 18 magatzems cooperatius de funció similar (14 a Amèrica, 3 a Europa i 1 a Austràlia) i només un 60% dels magatzems de llibres de baix ús que hi ha al món utilitzen el sistema d’emmagatzematge compacte del GEPA.


Biblioteques que en poden fer ús
 
GEPA és un equipament cooperatiu del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) i serà usat inicialment pels seus membres (universitats públiques, UOC i Biblioteca de Catalunya). La resta de biblioteques de titularitat pública o privada tindran la possibilitat d’utilitzar aquest magatzem més endavant si compleixen els requisits que estableix el CBUC per al seu ús. La gestió del projecte correspondrà a la Universitat de Lleida (UdL), la qual tindrà la funció de dipositària dels imports transferits per a la realització de les obres d’adequació i millora de l’edifici que acollirà l’entitat GEPA.
 


Cercador

Cercador

Destaquem