Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Generalitat atorga els Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions

Al'emissora de ràdio RAC1; el programa de TV3 La nit al dia; el web d'Icat FM; la xarxa de telecomunicacions Guifi.net, i la periodista Francina Boris, amb una menció honorífica

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presidit avui l'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió, Internet i Telecomunicacions. Enguany han estat distingits: en la categoria de Radiodifusió,  l'emissora de ràdio RAC1; en la categoria de Televisió, el programa de TV3 La nit al Dia, conduït per la periodista Mònica Terribas; en la categoria d'Internet, al web d'Icat FM; en la categoria de Telecomunicacions, a la xarxa de Telecomunicacions Guifi.net; i, amb una menció honorífica, la periodista Francina Boris. A l'acte, que es fa al Petit Palau, també han assistit el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el de Governació i Administracions Públiques, Joan Puigcercós.

Els Premis estan dotats cadascun amb 15.000 euros, excepte la menció honorífica, que no té assignació econòmica. Aquests guardons van ser creats l'any 1999 pel Departament de la Presidència amb motiu dels 75 anys del naixement de la primera emissió regular de ràdio a Catalunya. El 2000 es va constituir el Premi Nacional d'Internet per la importància creixent d'aquest sector.

Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format pel secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Albert Sáez, que actua com a secretari del jurat; el secretari de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Jordi Bosch; l'historiador i escriptor, Joan B. Culla; la directora general de Comunicació i Serveis de Difusió Audiovisuals del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, Gemma Domènech; el periodista Enric Frigola, en representació del Col.legi de Periodistes de Catalunya; el doctor en Ciències de la Informació, Josep Gifreu; el conseller del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Rafael Jorba; el doctor en Ciències de la Informació, Enric Marín; el director de l'Institut de la Comunicació de la UAB, Miquel de Moragas; el vicepresident del CAC, Jaume Serrats i la rectora de la UOC, Imma Tubella.

Premi Nacional de Radiodifusió: RAC1

El jurat ha valorat que l'emissora de ràdio RAC1 s'ha consolidat com la primera proposta de radiodifusió comercial del país amb èxit d'audiència, viabilitat econòmica i ús de la llengua catalana al 100%, afavorint així l'enfortiment de l'espai català de comunicació des de la perspectiva de l'empresa privada. També ha manifestat que RAC1 combina amb encert les funcions d'entreteniment i de servei públic, i ofereix continguts de qualitat contrastada i amb un estil propi que els distingeix de la resta de l'oferta radiofònica.

Premi Nacional de Televisió: programa La nit al dia, de Televisió de Catalunya,

Segons el jurat, el programa La nit al dia, de Televisió de Catalunya, ha esdevingut un informatiu de referència. El programa presenta uns bons índexs d'audiència gràcies, en part, al format del programa, que afavoreix el tractament en profunditat dels temes seleccionats, a la riquesa de les entrevistes proposades i a la gran professionalitat demostrada per la periodista Mònica Terribas i tot el seu equip.

Premi Nacional d'Internet: Icat FM

El jurat ha destacat Icat FM com una de les renovacions més encertades del paisatge comunicatiu català recent. El nou disseny de Catalunya Cultura i, molt especialment, la seva irrupció a Internet, han permès a Icat FM guanyar en qualitat, diversitat i audiència. L'aposta per Internet amplia els continguts oferts en el format tradicional de la freqüència modulada i multiplica l'oferta mitjançant tres nous canals de jazz, músiques del món i cançó cantada en català, valoritzant-la i rejovenint-la.

Premi Nacional de Telecomunicacions: Guifi.net

El jurat ha guardonat Guifi.net amb el Premi Nacional de Telecomunicacions perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d'alt nivell i a baix cost, i garanteix l'accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada. El jurat ha ressaltat  també que els 2.700 nodes de xarxa ja operatius, i el seu ritme de creixement arreu de Catalunya són una contribució important a l'equilibri territorial, així com una bona forma d'afrontar l'escletxa digital.

Menció d'honor: Francina Boris

El jurat ha concedit una menció d'honor a la periodista  Francina Boris per la seva dilatada trajectòria professional. Amb només 14 anys, va ser la primera veu femenina de Ràdio Girona, emissora que arribarà, l'any vinent, al 75è aniversari. Des de principis de la dècada dels quaranta va realitzar el programa Nostra Dansa, que també va presentar al llarg de 64 anys, i que, probablement, fou el primer programa que va utilitzar el català a la ràdio catalana de postguerra. Després, i fins a la seva jubilació als 87 anys, ha estat responsable de nombrosos programes, sempre en català, com ara Què en sabem, de Catalunya, o D'ací, d'allà, per on han passat les figures més rellevants del món de la literatura, la música i les arts.


Barcelona, 6 de novembre de 2007Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem