Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La fotoperiodista catalana Roser Vilallonga exposa a Madrid "Tíbet al cor" fins el proper 18 d'abril

El Centre Cultural Blanquerna exhibeix, dins del seu Racó del Fotògraf, fins el 18 d’abril de 2009, l’exposició “Tíbet al cor”, de la fotoperiodista catalana Roser Vilallonga Tena.
Les imatges que es poden veure reflecteixen les dures condicions de vida dels refugiats tibetans a l'Índia i el Nepal i formen part d'un conjunt de 25 que van ser apadrinades amb motiu de la Celebració del Dia Mundial del Refugiat per vint-i-cinc personalitats del món de la política, de la cultura i de l'esport.
Ferran Adrià, Pedro Almodóvar, Luis Eduardo Aute, Pilar Bardem, Ernest Benach, Andreu Buenafuente, Penèlope Cruz, Javier Godó, Joel Joan, Jorge Lorenzo, Pasqual Maragall, Oriol Maspons, Federico Mayor Zaragoza, Rigoberta Menchu, Raimon Panikaar, Jordi Pujol, Rosa Regàs, José Luis Sampedro, Santi Santamaria, Toni Soler, Antoni Tàpies, Carmen Thyssen, Víctor Ullate, Emma Vilarasau i Thubten Wangchen van signar una dedicatòria al poble tibetà: la imatge i la paraula es van donar la mà per tal d’estendre-la a tota una comunitat sotmesa. Sempre amb el reconeixement i suport de la Casa del Tíbet de Barcelona www.casadeltibetbcn.org/roservilallonga.html
 
Roser Vilallonga, mirall de la realitat
Roser Vilallonga Tena (Barcelona, 1960) forma part de l'equip de fotògrafs del diari La Vanguardia. Des d'adolescent va quedar captivada pel món de la fotografia. Com ella mateixa explica: “El ‘concepte fotogràfic’ de la meva infància el va ocupar una instamàtic amb flash, fins que un dia, complerts els 16, vaig descobrir amagada en un calaix una antiga càmera que els meus pares ja no utilitzaven perquè ‘...era molt difícil d’utilitzar i, de vegades, les fotos no sortien..’; aquesta dificultat en forma de llum, diafragma i obturador em va captivar fins el punt que vaig decidir que volia ser fotògrafa.”
Ha viatjat per diferents llocs i països i ha captat imatges quotidianes que per a molts passen desapercebudes. Imatges que reflecteixen el dolor, la misèria, la fam i el sofriment; però també l'esperit de supervivència i de solidaritat de les persones. Sempre s'involucra amb els protagonistes de les seves fotos. Així, d'entre els seus múltiples reportatges fotogràfics mostra, per exemple, la marginalitat viscuda per alguns immigrants de Barcelona situats a la Plaça Catalunya, o el sofriment dels ingressats a l'hospital geriàtric Perecamps alleujat gràcies a l'afecte mostrat pel personal sanitari. També ens fa recordar aquells “xiringuitos” que s'estenien a la vora del mar, a la Barceloneta, avui desapareguts, que van sucumbir arran de la modernitat i el pas de les excavadores de la Barcelona del 92.
La seva mirada personal també viatja a països amb un paisatge polític i humà desolador, abatuts per la pobresa i les guerres. Ens recreem amb fotografies de Cuba, unes instantànies que reflecteixen l'esperit de supervivència davant les condicions precàries viscudes pels cubans. O la vida a Chiapas, un racó oblidat del món on homes i dones sobreviuen amb prou feines dia a dia. I un drama en ple segle XXI: l'èxode de milers d’albanokosovars expulsats de les seves terres per les tropes sèrbies.
La voluntat de superació, l'esforç i la resistència davant l'adversitat estan sempre presents en els reportatges fotogràfics de Roser Vilallonga. http://www.roservilallonga.com


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem