Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Participació de Josep Piqué, antic ministre d'Afers Exteriors del Govern d'Espanya, en les Trobades Internacionals del Patronat

Josep Piqué, antic ministre d'Afers Exteriors del Govern d'Espanya, va oferir ahir la conferència "Geoestratègia en les relacions internacionals", al Círculo Ecuestre de Barcelona.

La conferència, presidida per la secretària general del Patronat Catalunya Món, Maria do Carmo Marques-Pinto de Dalmau, va analitzar el canvi de rumb que es viu en la política mundial a partir de l'atemptat de l'11 de setembre de 2001 contra les torres bessones de Nova York. Piqué va explicar que hi ha quatre factors a tenir en compte: l'augment del terrorisme internacional, el desplaçament del centre de gravetat cap al Pacífic i l'Índic, l'aparició d'una crisis econòmica global i l'eclosió de grans fluxes migratoris arreu.
Conferència del Sr. Josep Piqué

  

De la forta crisis econòmica que es pateix al món, el president executiu de Mixta Àfrica i de Vueling va destacar que és la gran crisis del segle XXI i que forma part de les crisis cícliques que afecten la societat. "Sóc pessimista i crec que l'actual crisis serà molt dura, perquè va conjuntament amb una crisis de confiança en el sistema financer", va afegir.
 
Josep Piqué també va evidenciar la pèrdua de pes d'Europa, de la Unió Europea, ja que va perdent rellevància estratègica any rere any. "Països com la Xina, l'Índia i Rússia tenen i tindran més pes polític i geoestratègic respecte als Estats Units d'Amèrica", va declarar. Els enormes recursos energètics que té Rússia, dependència que en tenen els països europeus, va ser un punt clau de la conferència.

El públic, amb presència de cònsols de diversos països, directius de diverses entitats i empreses catalanes, com també prestigiosos periodistes, va participar activament en el col·loqui final. Es va preguntar, entre altres coses, sobre la situació del conflicte entre Israel i Palestina així com la polèmica vers els Jocs Olímpics de Beijing. Respecte a aquest punt, l'antic ministre va declarar que anul·lar els Jocs seria "una mesura contraproduent, nefasta i catastròfica, encara que comprenc la pressió internacional que es fa sobre les autoritats d'aquest país asiàtic en àmbits com els drets humans".

La trobada va ser organitzada pel Patronat Catalunya Món. Les "Trobades Internacionals del Patronat" volen ser un fòrum de reflexió i debat sobre l'agenda internacional de la societat civil catalana.


Cercador

Cercador

Destaquem