Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Afectacions en el servei de metro a l'L5, l'L2 i l'L11 aquest estiu

Amb motiu de les obres de millora que el DPTOP està duent a terme a diferents punts de la xarxa de metro, aquest estiu es produiran afectacions en el servei a l'L5, l'L2 i l'L11, de manera que s'oferiran diferents alternatives per a minimitzar les molèsties als usuaris. Així:

 
 
  • L5 
Entre Can Boixeres i Collblanc: a partir de la nit de dilluns 3 d’agost i fins al 9 de novembre quedarà tancat aquest tram, per obres de la futura estació d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de Can Vidalet. Com a alternativa, es prioritza l’ús de la resta de la xarxa ferroviària i els intercanvis modals, amb el suport  de 3 serveis d’autobusos complementaris que aproparan els viatgers fins al tren, el metro i el tramvia.
 
 
Entre Vilapicina i Horta: a partir del 3 d’agost a la nit i fins al 17 de setembre el servei quedarà interromput en aquest tram, a conseqüència de les obres del perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron, i els usuaris disposaran d’un servei d’autobús substitutori.
 
 
  • L2 Entre el 5 i el 30 d’agost, el servei quedarà interromput entre La Pau i Pep Ventura, per tal d’executar obres de renovació de la via i la plataforma en aquest tram. Els viatgers disposaran d’autobusos que enllaçaran les estacions que quedaran fora de servei.
 
 
  • L11 A partir de dilluns 27 de juliol i fins al 6 de setembre, el servei quedarà interromput a tota la línia, per tal d’executar els últims treballs que permetran la implantació del sistema de conducció automàtica a finals d’any. Els viatgers disposaran d’autobusos de reforç que faran un recorregut similar al del metro.
 
  
L5: Interrupció en dos trams diferents

El servei de metro a l’L5 quedarà interromput en dos trams diferenciats a partir de l’agost: entre Can Boixeres i Collblanc, d’una banda, i entre Vilapicina i Horta, de l’altra.
 

Tall del servei entre Can Boixeres i Collblanc

A partir de dilluns 3 d’agost, a les 22 hores, i fins al 9 de novembre, el servei quedarà interromput entre les estacions de Can Boixeres i Collblanc, amb motiu de les obres de construcció de la nova estació de l’L5 d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de l’estació de l’L5 de Can Vidalet. El servei es mantindrà normalment operatiu en la resta de la línia, entre Cornellà Centre i Can Boixeres, d’una banda, i entre Collblanc i Vilapicina (Horta a partir del 18 de setembre), de l’altra.

La xarxa ferroviària, la millor alternativa

La configuració viària existent entre Collblanc i Can Boixeres desaconsellava una única línia d’autobús substitutòria per a enllaçar les estacions fora de servei, d’acord amb els estudis de mobilitat elaborats.

Així, s’ha dissenyat un dispositiu especial per a prioritzar els intercanvis amb Rodalia, el tramvia i altres línies de metro, amb l’objectiu d’evitar un únic servei alternatiu poc competitiu pel que fa a la rapidesa del trajecte i a la freqüència de pas.

En aquest sentit, es recomana a la majoria d’usuaris de l’L5 les alternatives següents:
  • Renfe Rodalia: connecta les estacions de l’L5 de Cornellà Centre i Sants, evitant el tram tallat de la línia. És l’alternativa més ràpida entre Barcelona i Cornellà Centre, Gavarra, Sant Ildefons i Can Boixeres, i a la inversa.
  • Metro L1: es presenta com una alternativa important per als veïns de l’Hospitalet de Llobregat. L’estació de Can Serra de l’L1és a poca distància caminant de l’estació de Can Vidalet de l’L5 fora de servei. A més, l’estació de l’L1 de Rambla Just Oliveras, connecta també amb Renfe Rodalia.
  • Trambaix: es podrà aprofitar per a fer enllaços curts amb altres modes de transport o dirigir-se a Barcelona. Així, des de la parada de Cornellà Centre es pot connectar amb Renfe Rodalia i l’L5. També les estacions de Ca n’Oliveres, Can Rigal i Sant Ramon es troben properes a les estacions de l’L5 fora de servei de Can Vidalet, Pubilla Cases i Collblanc, respectivament.
 
3 línies d’autobús per a intercanvis modals

Precisament, per a apropar els viatgers al tren, l’L1 i el Trambaix, s’habilitaran 3 serveis d’autobusos complementaris que també garantiran l’accessibilitat  a altres punts estratègics que registren un volum més important de visitants, com ara centres de salut. L’objectiu és facilitar la mobilitat de les persones usuàries del transport públic de l’entorn de les estacions de l’L5 que queden temporalment sense servei, per tal de promoure els intercanvis modals i oferir totes les alternatives possibles als itineraris alterats pel tall.
 

Així, mentre duri l’afectació, les persones usuàries disposaran dels serveis d’autobusos complementaris següents:

Servei B1
   Pubilla Cases – Collblanc                Connexió   L5
L’objectiu és apropar els usuaris a l’L5 des de Pubilla Cases. Així, al costat de l’estació de l’L5 de Pubilla Cases, podran connectar amb aquest servei de bus a una parada habilitada al costat de l’estació de metro, davant el Consorci Hospital de la Creu Roja. Així, podran enllaçar de nou amb l’L5 a l’estació de Collblanc, sense cap parada intermèdia.

Servei B2
  Can Serra–Can Vidalet–Ca n’Oliveres         Connexió   L1, Trambaix
L’objectiu és apropar els viatgers a l’L1 i al Trambaix. Així, aquest servei d’autobús complementari enllaçarà l’estació de l’L1 de Can Serra, el barri de Can Vidalet, i l’estació del Trambaix de Ca n’Oliveres, des d’on es podrà connectar amb Barcelona.

Servei B3
Can Boixeres-Sant Ildefons-Just Oliveres-Can Serra-Pubilla Cases    Connexió  L1, L5, Rodalia    
L’objectiu és apropar els viatgers a l’L1, el tren i l’L5. Des de l’estació de l’L5 de Can Boixeres, aquest servei passarà pel barri de Sant Ildefons, i per l’intercanviador de Just Oliveres, on els viatgers podran agafar l’L1 i el tren. Des d’aquí continuarà cap a l’estació de l’L1 de Can Serra i cap a Pubilla Cases, a prop de l’Hospital General de l’Hospitalet, on es podrà enllaçar, també, amb el servei 1 d’autobusos complementaris que enllaça amb l’L5 a Collblanc.

Treballs a Ernest Lluch i Can Vidalet

El tall del servei ferroviari servirà per a executar obres de construcció de la futura estació d’Ernest Lluch i del nou vestíbul de Can Vidalet, ambdues a l’L5. Les obres que obliguen a tancar aquest tram de metro es duran a terme en paral·lel, amb l’objectiu d’aprofitar la reducció de passatgers al metro durant l’estiu, que es calcula que arriba fins a la meitat aproximadament,  i minimitzar afectacions en el servei en la mesura del possible.
  • Nova estació d’Ernest Lluch: les obres per a construir la nova estació d’Ernest Lluch, entre Pubilla Cases i Collblanc, es concentraran en l’execució dels diferents nivells de la futura estació. Els treballs consistiran en el buidat de terres des de la superfície i la demolició de la volta de túnel existent, fins a arribar al nivell actual de la via.  També s’executaran el vestíbul i les andanes i es reubicaran les instal·lacions existents, la qual cosa farà necessària l’ocupació de la zona de vies. Aquesta estació, que se situarà a la carretera de Collblanc, en el límit dels termes municipals de l’Hospitalet de Llobregat i Barcelona, entre el carrer Josep Sunyol i Garriga i el camí de la Torre Melina, permetrà la correspondència amb el trambaix a l’estació de Sant Ramon. Disposarà  de  dos  vestíbuls independents i estarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda. El projecte compta amb un pressupost de 40 MEUR.
  • Nou vestíbul de Can Vidalet: la construcció de l’estructura del nou vestíbul de Can Vidalet també obligarà a ocupar la zona de vies, de manera que farà necessària aquesta interrupció del servei, per a garantir la seguretat durant l’execució dels treballs. Els treballs durant el tall consisteixen en la demolició de la volta per sota del nou vestíbul i la reposició de les instal·lacions associades El projecte comprèn un nou vestíbul d’uns 300 m2, independent a l’actual, que s’emplaçarà al límit dels termes municipals d’Esplugues de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat, a la cruïlla dels carrers de la Menta/ Hierbabuena i de la Maladeta. L’estació disposarà d’un accés al nou vestíbul, ubicat al carrer de la Maladeta, amb escales fixes i un nou ascensor. A més, es desplaçaran les andanes existents per donar servei al nou vestíbul. Finalment, s’instal·laran un total de 3 ascensors, de manera que l’estació quedarà adaptada a persones amb mobilitat reduïda. El projecte compta amb un pressupost de 8 MEUR.
 
 
 
Tall del servei entre Vilapicina i Horta

D’altra banda, a partir del 3 d’agost, a les 22 hores, i fins al 17 de setembre el servei de metro quedarà interromput entre les estacions de Vilapicina i Horta, amb motiu de les obres del perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron. Els usuaris disposaran d’un servei d’autobusos per a comunicar les dues estacions, per tal de facilitar la mobilitat amb transport públic a l’àrea afectada.

Les obres que obliguen a interrompre el servei consistiran en la connexió de l’actual cua de maniobres d’Horta amb el nou tram de túnel del perllongament de l’L5 fins a la Vall d’Hebron, que es preveu posar en servei l’any vinent.

Aquests treballs inclouen la demolició del mur frontal de la cua de maniobres, per a executar la connexió amb el nou tram de túnel, i l’adequació de vies, catenària i instal·lacions.
 
L2: Interrupció entre La Pau i Pep Ventura
 
D’altra banda, del 5 al 30 d’agost, el servei de metro quedarà interromput a l’L2 entre les estacions de La Pau i Pep Ventura, per obres de renovació de la via.
 
Mentre duri l’afectació, les persones usuàries disposaran d’un servei d’autobusos substitutori amb parada a cada una de les estacions de metro fora de servei (La Pau, Verneda, Artigues-Sant Adrià, Sant Roc, Gorg i Pep Ventura). La resta de la línia, entre Paral·lel i La Pau, funcionarà amb normalitat.
 
 
Els treballs consistiran en la restitució de la plataforma de formigó sobre  la via del túnel d’aquest tram i la millora del drenatge longitudinal i transversal.
 
L’actuació abasta diferents trams que sumen un total de  750 metres de línia. En aquests punts, es retirarà la via i es demolirà l’estructura de formigó sobre la que està fixada, per després executar una nova plataforma de formigó i recol·locar la via amb noves fixacions. En paral·lel s’executarà la millora del drenatge de la línia en aquests trams. Aquesta actuació comporta una inversió de 2,5 MEUR.
 
L11: afectacions durant 6 setmanes
 
Els treballs d’implantació del sistema de conducció automàtica a l’L11 obligaran a interrompre el servei de metro a tota la línia a partir del dilluns 27 de juliol i fins al 6 de setembre. Els viatgers disposaran d’un servei alternatiu d’autobusos que faran un recorregut similar al del metro, aturant-se a prop de totes les estacions. Igualment podran utilitzar les línies regulars de bus: 51, 62, 76 i 159.
 
 
D’aquesta manera, tot i que el volum de viatgers és força més baix durant els mesos d’estiu, es vol garantir un servei de transport públic alternatiu durant el temps que duri l’afectació, per a facilitar la mobilitat dels viatgers que es desplacin habitualment mitjançant aquesta línia de metro lleuger.
 
Treballs a Casa de l’Aigua i Ciutat Meridiana
 
El tall del servei ferroviari servirà per completar la instal·lació de la tecnologia necessària per a permetre la conducció automàtica a l’L11, la qual cosa inclou el sistema de tancament de portes d’andana a l’estació de Casa de l’Aigua  i a Ciutat Meridiana.
 
En aquest sentit, l’estació de Casa de l’Aigua es troba tancada als viatgers des del passat mes de maig, quan es van iniciar els treballs per a col·locar les mampares amb les portes automàtiques a l’única andana que té l’estació. Pel que fa a l’estació de Ciutat Meridiana, tots els treballs es duran a terme en el període d’interrupció del servei ferroviari, i consistiran en la col·locació del sistema de portes automàtiques a l’única andana de l’estació.
 
L’actuació consisteix en la col·locació d’una mampara transparent amb 8 portes lliscants automàtiques que coincideixen amb les portes del trens, entre la via i l’andana. la mampara, de 2,4 metres d’altura, es col·locarà en una longitud de prop de 50 metres. També s’instal·larà la tecnologia específica de transmissió de dades i de tancament i obertura automàtica de portes i els sistemes de comunicació inalàmbrica per a permetre la transmissió de dades entre els trens i l’andana.

Cobertura de l’estació de Torre Baró/Vallbona
 
Durant la interrupció de servei aquest estiu, TMB portarà a terme el cobriment de l’estació de Torre Baró / Vallbona. Aquesta estació és l’única de la línia en superfície i fins ara només té cobertes les andanes. Per motius de seguretat i de confort, amb vista a la pròxima automatització, s’ha decidit afegir-hi una coberta lleugera confeccionada amb policarbonat i xapa d’acer, resistent a impactes i que evita la radiació solar directa i l’efecte hivernacle a l’interior de l’estació. El pressupost del projecte puja a 284.000 euros.
 
Tota l’L11 adaptada al sistema al setembre
 
Un cop es completin les obres a l’estació de Casa de l’Aigua i Ciutat Meridiana, tota la línia quedarà adaptada al sistema de conducció automàtica, de manera que a principis de setembre, un cop es reprengui el servei, s’iniciarà la primera fase de les proves. La previsió és que el sistema de conducció automàtica es posi en funcionament a l’L11 a finals d’any. L’actuació ha comportat una inversió total d’1,5 MEUR.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Cercador

Cercador

Destaquem