Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Es constitueix l'equip de comissaris que impulsarà el Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya


· Aquest comitè desenvoluparà els programes arquitectònic, de col·leccions i de comunicació del Museu i en definirà la política d’adquisició i la conformació d’un fons

· Actualment s’està finalitzant la primera fase d’adequació de l’antiga fàbrica CACI, a Badalona, que serà la seu del Museu

 
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i l’Ajuntament de Badalona, juntament amb la Comissió del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya –integrada pels agents més representatius del sector i encarregada de la redacció del Pla director del Museu–, han decidit constituir un equip de comissaris amb l’objectiu d’impulsar del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya.
 
El Comitè de comissaris està integrat per Carles Santamaria, secretari general de la Federació d'Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC); Felipe Hernández Cava, en representació de la Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC), i Antoni Laporte, director d’ARTImetria, la consultoria cultural que va coordinar la redacció del Pla director del Museu.
 
Les funcions de l’equip de comissaris seran el desenvolupament dels programes arquitectònic, de col·leccions i de comunicació del Museu, seguint les línies estratègiques definides en el Pla director. El Programa arquitectònic desenvoluparà el programa funcional plantejat en el Pla director adaptant-lo a la seu definitiva del Museu: l’antiga fàbrica CACI de Badalona. El Programa de col·leccions definirà la política del Museu en els aspectes relacionats amb l’adquisició, la conservació i la documentació. El Programa de comunicació establirà les accions encaminades a difondre i promoure el Museu entre els diferents públics.
 
Una de les principals tasques del Comitè de comissaris serà la definició de la política d’adquisició i la conformació d’un fons; en aquest sentit ja s’han iniciat els contactes amb artistes i col·leccionistes.
 
 
Rehabilitació de la futura seu
Pel que fa a les obres de rehabilitació de l’antiga fàbrica CACI, l’Ajuntament de Badalona està treballant en la finalització de la primera fase de consolidació i preparació de l’edifici segons la proposta de l’equip d’arquitectes Espinet/Ubach. Aquesta intervenció manté les virtuts constructives i la imatge històrica de l’edifici, subratllant els elements distintius de la seva estructura: formigó armat i lloses de forjat, mètode Hennebique. S’han sanejat i reforçat l’estructura de pilars i forjats, els murs de càrrega i les parets de fàbrica, adequant-los a les exigències dels nous usos, implementant mètodes de construcció tecnològicament avançats que han de permetre conservar la imatge original. Les cobertes –no originals i molt malmeses– s’han substituït recuperant les encavallades originals en la majoria de la seva superfície.
 
El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació destinarà 290.000 euros a la segona fase de consolidació i preparació de l’edifici, que consistirà en l’elaboració del projecte arquitectònic executiu de l’adequació de l’interior de l’antiga fàbrica CACI com a museu.
 
 
El pla director del Museu
El mes de gener de 2010 es va presentar el Pla director del Museu del Còmic i la Il·lustració de Catalunya. El centre vol esdevenir un espai de referència internacional en el món del còmic i la il·lustració, i aplegarà, a més d’una col·lecció àmplia d’obra gràfica representativa de la il·lustració catalana, una mostra dels autors i de les publicacions internacionals de reconegut valor artístic i cultural.
 
La col·lecció del Museu estarà formada per:
 
  • Obra gràfica original de còmic i il·lustració en qualsevol suport de les primeres dècades del segle XIX fins a l’actualitat.
  • Obra d’autors nacionals i internacionals.
  • Obra editada a Catalunya i a l’Estat espanyol.
  • Obra editada a l’estranger i traduïda al català i/o castellà.
  • Edicions dels diferents gèneres de la il·lustració i del còmic en qualsevol suport publicades a Catalunya des del segle XIX fins a l’actualitat.
  • Col·leccions de publicacions: revistes satíriques, revistes d’historietes, àlbums, publicacions periòdiques, premsa, enciclopèdies, catàlegs, etc.
  • Obra original i publicacions que es considerin fonamentals per a la història del còmic i la il·lustració.
 
El Pla director preveu que el museu tingui una exposició permanent que faci un recorregut històric de l’evolució del còmic i la il·lustració i també un programa d’exposicions temporals complementàries. L’espai expositiu, a més de les obres originals, disposarà de recursos interpretatius i museogràfics com ara les reproduccions, el 3D, recreacions i audiovisuals.
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem