Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Generalitat i Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya signen el contracte d'explotació del projecte Xarxa Oberta

Aquesta infraestructura de fibra òptica connectarà les seus corporatives de la Generalitat i els municipis catalans
 
La gran capacitat de connexió augmentarà la productivitat i l’eficiència dels serveis públics, especialment en salut, educació, justícia i seguretat
Jordi Bosch, Josep Lluís Checa, Gerard Remy i Jean-Michel Soulier signen el contracte d'explotació del projecte Xarxa Oberta


La Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions (STSI) i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), i l’empresa adjudicatària del projecte Xarxa Oberta, Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya S.A., han signat aquest matí, en un acte que ha tingut lloc a la seu de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), el contracte d’explotació d’aquest projecte, de 20 anys de durada. Per part de la Generalitat ha signat el contracte el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, i el director gerent del CTTI, Josep Lluís Checa, mentre que per part de Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya ho han fet el seus apoderats Gerard Remy i Jean-Michel Soulier.
 
El Govern català va adjudicar a mitjans del mes de setembre el projecte Xarxa Oberta a l’empresa Imagina-Axia, una de companyies operadores que optaven a la seva execució, juntament  amb Telefónica i Abertis. Imagina-Axia, la UTE formada per Imagina Media Audiovisual S.L. i Axia Netmedia Corporation sucursal a Espanya, ha canviat de nom i, ara com a adjudicatària del projecte, passa a anomenar-se. Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya S.A.
 
En acabar l’acte de signatura, el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, s’ha mostrat molt satisfet perquè “aquest és l’últim pas que ens calia per engegar definitivament un projecte que és necessari per al país i la seva gent; un projecte que ens permetrà ser una societat més oberta, informada i moderna i un país més competitiu, àgil i preparat on l’Administració vetlli per garantir la igualtat d’oportunitats entre territoris, empreses i persones”.
 
La Xarxa Oberta, que connectarà les seus corporatives de la Generalitat i els municipis de Catalunya, habilitant un punt de presència de fibra en dependències municipals, es desplegarà inicialment a les seus amb infraestructura disponible i els municipis de les Terres de l’Ebre, cosa que suposarà la connexió de 696 edificis en 95 municipis. L’import de l’adjudicació és de 253 milions d’euros en 20 anys.
 
Pel que fa a l’explotació de la xarxa, consistirà en la prestació de serveis de connectivitat a les seus actuals i futures. L’excedent d’amplada de banda servirà per a la prestació de serveis al mercat majorista, en els termes que determini la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea. Un cop finalitzat el contracte de concessió, de 20 anys de durada, l’empresa explotadora, Xarxa Oberta de Comunicació i Tecnologia de Catalunya S.A.,  posarà la Xarxa a disposició de la Generalitat.
 
 
Optimització de temps i recursos
 
La Xarxa Oberta permet incrementar l’eficiència i la productivitat del sector públic, gràcies a les possibilitats que ofereix l’amplada de banda de la fibra òptica. Per exemple, en l’àmbit de la salut es potenciarà el diagnòstic especialitzat a distància i la telediagnosi, amb el conseqüent estalvi en desplaçaments de personal i optimització de temps i recursos material i humans. També es podrà estalviar en l’àmbit de la justícia amb la generalització de les declaracions per videoconferència, que sovint necessiten de desplaçaments de personal públic. S’augmentarà també l’eficiència en el tractament de grans volums d’informació. En l’àmbit de la seguretat, permetrà estalviar recursos humans i materials amb les bases de dades unificades i consultables dels cosses de seguretat. I en educació, la informatització definitiva de les aules no es podrà dur a terme sense la connectivitat que ofereix la fibra òptica.
 
D’altra banda, a tota l’administració pública en general, el gran ample de banda potenciarà i farà més segurs els tràmits electrònics, com la tramesa de documentació i les connexions interadministratives, a més de facilitar al màxim la relació entre la Generalitat i els ajuntaments.


Cercador

Cercador

Destaquem