Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

(S'ADJUNTA FOTOGRAFIES I TALL DE VEU)

El Memorial i el COMEBE reuneixen més de 3.000 persones en el primer homenatge institucional a les víctimes de la Batalla de l'Ebre

L’acte ha servit per presentar la remodelació del Memorial de Les Camposines, on s’han inscrit de forma simbòlica els noms de 1.145 desapareguts a la batalla, com a símbol dels més de 20.000 soldats anònims que hi van morir

Més de 3.000 persones han assistit avui al primer homenatge institucional a les víctimes de la Batalla de l’Ebre, un acte organitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre. L’acte, que s’ha celebrat a Gandesa i La Fatarella, ha estat un reconeixement als desapareguts al front de l’Ebre i alhora una presentació de la remodelació del Memorial de les Camposines, on des d’avui es poden llegir els noms de 1.145 víctimes de la batalla com a símbol dels entre 20.000 i 30.000 soldats anònims que hi van morir. La gran afluència de públic ha obligat l’organització a celebrar l’homenatge a les 12h i a les 13h perquè hi pogués participar tothom. Després, els assitents poden accedir a Les Camposines en autocars gratuïts i visitar tots els centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre.
 
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que ha presidit l’homenatge, ha dit que “és un acte de justícia i reconeixement per a totes les víctimes, de tots els bàndols, i les seves famílies” ”sense cap afany de revenja i alhora sense oblidar que els responsables de la guerra van ser l’exèrcit feixista que es va aixecar contra la legalitat republicana”. Saura ha assegurat que “la recuperació i difusió dels espais de la Batalla de l’Ebre recorden a tothom que aquells homes i dones no van morir en va” i alhora “reivindiquen la necessitat de rebutjar la violència per resoldre les diferències i esdevenen símbol de pau”. També ha recordat que “l’objectiu final de la política de recuperació de la memòria democràtica és proclamar la vigència dels valors democràtics avui” i “blindar-nos de cara al futur perquè mai més torni a passar el que va passar.
 
També han intervingut, en nom dels familiars, Núria Gallach, neboda d’un desaparegut a l’Ebre i vicepresidenta de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, i Joan Carles Vilalta, nét d’un desaparegut. Gallach ha assegurat que “ l’acte d’avui demostra que tant patiment no ha estat en va” i ha advertit que “ningú pot impedir ja a les famílies el dret a la justícia universal”. Per la seva part, Joan Carles Vilalta, s’ha mostrat emocionat per haver pogut llegir, per primer cop, el nom de l’avi mort a l’Ebre escrit en una placa d’homenatge i ha demanat “que ningú hi vegi cap ànim de revenja”, perquè “tots volem tenir un lloc, que fins ara no teníem, on poder honorar els nostres morts”.
 
A les 11h, el conseller, acompanyat dels alcaldes dels municipis que formen part del Comebe, i el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, entre altres autoritats, ha fet una ofrena floral al Memorial de Les Camposines.. També hi ha assistit el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Josep Vendrell; la directora general de la Memòria Democràtica, M.Jesús Bono; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Josep Lluís Salvadó, i les directores dels Serveis Territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a Terres de l’Ebre i Tarragona, Pilar Andreu i Hortènsia Grau, entre altres.
 
 
El Memorial de Les Camposines
El Memorial de Les Camposines de La Fatarella, situat en un creuament de camins de gran valor estratègic, va ser erigit el 2005 per homenatjar els combatents de la batalla de l’Ebre. La construcció segueix la traça original d’una trinxera que acaba en una escala que porta el visitant al cim d’un turó i amb l’escenari de la batalla a l’horitzó. També acull les despulles localitzades en diferents espais que van ser escenari de la batalla i que el Comebe i la Direcció General de Memòria de la Generalitat s’ocupen de recuperar, analitzar i depositar de forma digna a l’interior del Memorial.
 
Des d’avui, a més, exhibeix els noms de 1145 víctimes de la batalla com a símbol de tots els qui van deixar la vida en la batalla més cruenta de la Guerra Civil. Es tracta de 1.145 noms de persones d’arreu de l’Estat i fins i tot de l’estranger inscrites pels seus familiars en el cens de persones desaparegudes de la guerra civil i la dictadura que confecciona la Generalitat.
 
L’objectiu de la remodelació del Memorial de Les Camposines és posar noms i cognoms a les víctimes i convertir aquest espai de memòria de La Fatarella en un autèntic lloc de dol i homenatge per a les famílies dels desapareguts.
 
 
1145 noms com a símbol de més de 20.000 desapareguts
El cens de persones desaparegudes de la guerra civil i el franquisme que elabora la Generalitat compta amb una xifra total de 3.756 noms inscrits. El 30 % (1.145) són persones desaparegudes al front de l’Ebre. Un 98% dels casos corresponen a combatents de l’Exèrcit de la República, entre els quals hi ha algunes desenes de brigadistes internacionals, mentre que tan sols un mínim de 23 casos són de soldats de l’Exèrcit franquista. La desproporció s’explica pel fet que l’Exèrcit de la República, en retirada, no va poder recollir bona part dels seus morts mentre que les tropes franquistes sí ho van poder fer en bona mesura, retornant les despulles als seus familiars o bé enterrant-les provisionalment fins el seu posterior trasllat al Valle de los Caídos.
 
També cal destacar que, entre els 1145 noms que des d’avui es poden llegir a Les Camposines, un 60% són de persones originàries de Catalunya i el 40 % de la resta de l’Estat. També s’hi recorden 13 noruecs, 3 italians, 2 britànics, un nord-americà i un alemany.Cercador

Cercador

Destaquem