Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El futur Centre 112 de Barcelona acollirà en un sol edifici tots els cossos operatius i organismes que intervenen en la gestió d'emergències a Catalunya

 
  • En el futur Centre 112 de Barcelona hi seran presents les sales operatives de Protecció Civil (CECAT), Servei d’Atenció de Trucades d’Urgència 112, Cos de Bombers de la Generalitat, cos dels Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i el Civicat del Servei Català de Trànsit. També s’hi traslladaran les dependències de la Xarxa Rescat i del Servei Meteorològic de Catalunya

  • Igualment, acollirà la Sala Conjunta de Coordinació i Emergències de Barcelona, en la qual hi treballaran Guàrdia Urbana de Barcelona, Bombers de Barcelona, Cos de Mossos d’Esquadra i SEM. Des d’aquí es gestionaran les emergències de la ciutat

  • En 40.000 m2 construïts, el centre tindrà capacitat per a gairebé mil treballadors dels diferents cossos i organismes
 

El secretari general del departament d'Interior, Joan Boada, ha presentat aquest migdia el projecte del futur edifici del Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència al telèfon 112 Barcelona, el qual serà el més gran i complert centre d'atenció i gestió de trucades d'emergència a Europa. Tots els cossos operatius i organismes vinculats a les emergències compartiran espai i protocols de treball, sent l'expressió palpable del sistema de gestió d'emergències de Catalunya basat en la transversalitat, cooperació i millora continuada.
A la presentació del projecte hi han assistit també representants del Departament de Salut, de l'Ajuntament de Barcelona, i dels altres organismes i cossos operatius vinculats a la gestió de les emergències, així com els arquitectes autors del projecte, dels estudis ACXT i Bailo+Rull.  

El secretari general ha destacat que aquest nou centre ‘serà la última peça i la culminació definitiva del projecte de protecció civil que va començar fa 4 anys', i que naixerà ‘amb l'objectiu d'una coordinació integral de les emergències a Catalunya per donar un millor servei als ciutadans'.

El procés de licitació i adjudicació del projecte començarà el gener del 2011, i es calcula que les obres duraran 2 anys. El futur edifici estarà situat a l'eix de la Sagrera i ocuparà una superfície construïda de 40.000 m2, en un solar cedit per l'Ajuntament de Barcelona i en un punt estratègic amb accés immediat a les principals vies de comunicació urbana i interurbana.

El centre agruparà tots els cossos i organismes implicats en el sistema d'emergències (Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Sistema d'Emergències Mèdiques SEM, Agents Rurals, Servei Català de Trànsit, Xarxa Rescat, Servei Meteorològic de Catalunya, la sala de coordinació d'emergències CECAT depenent de la Direcció General de Protecció Civil i la sala del telèfon d'emergències 112).

Al mateix temps, serà la nova seu de la Sala Conjunta de Coordinació i Emergències de Barcelona, exponent de la coordinació del sistema de seguretat pública a Barcelona des que es va posar en funcionament al 2005 a la ciutat. Hi treballaran conjuntament la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Cos de Mossos d'Esquadra, els Bombers de Barcelona i el Sistema d'Emergències Mèdiques, per gestionar les emergències que es produeixin a la ciutat.

El futur Centre 112 de Barcelona, situat al districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona, a la confluència dels carrers Ferran Junoy i Potosí, formarà part de l'Eix de la Sagrera, molt a prop del Nus de la Trinitat i del sector de la Maquinista. Disposarà d'una ubicació privilegiada amb comunicacions directes a la xarxa viària de la ciutat i vies principals del país. L'edifici projectat tindrà un cost d'uns 80 milions d'euros i tindrà un procés de construcció sostenible amb l'objectiu d'assolir el major estalvi en el seu funcionament diari.

Per garantir el funcionament les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any, el nou edifici tindrà una autonomia de 3 dies en els quals podria operar sense rebre subministraments energètics ni de cap mena de l'exterior. A més, el nou centre comptarà amb una plataforma d'aterratge i enlairament d'helicòpters, així com un aparcament soterrat. Tot, en un entorn de màxima seguretat tant pel que fa a l'edifici pròpiament dit, com per la informació i dades que gestionarà.


Més informació al dossier de premsa del projecte 112 BarcelonaDepartament/s

Cercador

Cercador

Destaquem