Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'ecòleg Josep Peñuelas i l'investigador en xarxes complexes Roger Guimerà rebran demà els nous Premis de Recerca de Catalunya, lliurats per Talència

·        Els nous Premis de Recerca de Catalunya, impulsats pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa a través de Talència, volen incrementar el reconeixement social de la ciència i de l’activitat professional dels investigadors i les investigadores del nostre país.
 
·        És la primera edició d’aquests guardons, que compten amb dues categories: a la Carrera Científica -relleu dels prestigiosos Premis FCRI- i als Joves investigadors, de nova creació.
 
·        L’acte de lliurament, presidit pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, tindrà lloc demà a les 19.30 h a l’Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya (Pl. Sant Jaume, 4, Barcelona).
 
L’ecòleg Josep Peñuelas, professor d’investigació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-CSIC) de la UAB i del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i l’investigador en xarxes complexes Roger Guimerà, professor de recerca ICREA al Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV), rebran demà, dimarts 28 de setembre, els nous Premis de Recerca de Catalunya, organitzats per Talència, la institució de foment i reconeixement a la recerca impulsada pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa. En concret, Josep Peñuelas el rebrà en la seva categoria a la Carrera Científica i Roger Guimerà en la de Joves investigadors.
 
L’acte de lliurament serà presidit pel conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet; el Comissionat per a Universitats i Recerca, Joan Majó; i el director de Talència, Albert Castellanos,
 
Els Premis de Recerca de Catalunya, la primera edició dels quals correspon a aquest 2010, tenen com a objectiu incrementar el reconeixement social de la ciència i, molt particularment, de l’activitat científica dels investigadors i les investigadores que desenvolupen la seva tasca al nostre país. Els guardons comptem amb dues categories: a la Carrera Científica i als Joves Investigadors. El guardó a la Carrera Científica pren el relleu del prestigiós Premi Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (1990–2009) i està dotat amb 40.000 euros. El de Joves Investigadors, per la seva banda, vol estimular, reconèixer i difondre en diferents suports i formats, l’esforç d’investigació i està dotat amb 10.000 euros.
 
Josep Peñuelas i Reixac és doctor en Biologia (Ecologia) per la Universitat de Barcelona (UB) i professor d’investigació del CSIC i dirigeix la Unitat d'Ecofisiologia iCanvi Global del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Treballa en biodiversitat vegetal, ecofisiologia i en les interaccions biosfera-atmosfera.
 
Entre els resultats de la seva recerca destaquen el descobriment de mecanismes ecofisiològics lligats al carboni i a l'oxigen en la distribució de les espècies vegetals; el desenvolupament de tècniques de teledetecció del funcionament d'ecosistemes d'ampli ús internacional; la posada en evidència de l'efecte del canvi global i climàtic i de la contaminació atmosfèrica sobre l'estructura i el funcionament dels ecosistemes i la biosfera (amb especial atenció als ecosistemes mediterranis), o el descobriment de mecanismes i funcions de les emissions vegetals de compostos orgànics volàtils. També destaca la seva extensa tasca divulgadora de la ciència a nivell nacional i internacional.
 
Roger Guimerà Manrique és doctor en Enginyeria Química per la URV i professor de recerca ICREA al Departament d’Enginyeria Química d’aquesta universitat. El seu camp d’investigació són les xarxes complexes (sistemes de molts elements amb complicats patrons de connexions entre ells, com ara, les xarxes d’interacció de proteïnes, les de regulació gènica, les xarxes socials d’Internet, la WWW, o les xarxes de distribució elèctrica, entre d’altres). Particularment, ha estudiat l’estructura de xarxes complexes i la relació entre l’estructura de les xarxes i la seva dinàmica.
 
Les cèl·lules, els ecosistemes i l’economia són exemples de sistemes complexos, on els components individuals interactuen entre ells donant lloc a interaccions que no són ni regulars ni aleatòries. Els treballs de Guimerà suposen contribucions metodològiques a l’estudi de les xarxes complexes i també han donat suport a una millora del coneixement científic en àmbits molts diversos com ara la identificació de proteïnes clau en processos cel·lulars, de regions importants del cervell, de la importància de segons quines companyies en determinats entorns socioeconòmics, o en la identificació d’alguns enzims que poden ser útils com diana per alguns medicaments.
 
 El jurat de la primera edició dels Premis de Recerca de Catalunya ha estat format per Lourdes Arana, directora general de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT); Alícia Casals, enginyera de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); Josefina Castellví, oceanògrafa i biòloga marina de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona; Carme Claver, responsable del grup d'investigació en Organometàl·lics i Catàlisis Homogènia de la Universitat Rovira i Virgili; Josep Enric Llebot, catedràtic de Física de la Matèria Condensada del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Albert Esteve, doctor en Demografia, investigador Ramón y Cajal, del Centre d'Estudis Demogràfics de la UAB; i Albert Castellanos, director de Talència.


Cercador

Cercador

Destaquem