Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El 22è Mercat de Música Viva de Vic acollirà 100 concerts amb presència de 600 artistes catalans i d'arreu del món

 

 
·        El MMVV incorpora tres escenaris del nou Centre d'Arts Escèniques d'Osona, L'Atlàntida, que esdevé un punt neuràlgic d’aquesta edició
 
·        El Mercat amplia i consolida les col·laboracions amb altres festivals, com L’Boulevard (Casablanca, Marroc), Babel Med (Marsella, França), Meeting Etichette Indipendenti (MEI, Itàlia), Porta Ferrada (St.Feliu de Guíxols), Festival Acústica (Figueres), Barcelona Acció Musical (BAM, Barcelona), Fira Mediterrània (Manresa) i Festival Pirineos Sur (Sállent de Gállego, Osca)
 
·        L’enfortiment de les relacions amb altres certàmens ha permès una major projecció del Mercat i dels artistes a l’estranger
 
·        El MMVV, cita internacional per a 1.200 professionals de la música, esdevé per uns dies la capital del sector i reflexiona sobre el futur de la indústria

 
Avui s’ha presentat la programació de la 22a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que tindrà lloc del 15 al 19 de setembre a la capital d’Osona. En la roda de premsa han intervingut el secretari de Cultura del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Eduard Voltas; el president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’Alcalde de Vic, Josep Burgaya, i el director artístic del MMVV, Lluís Puig.
 
Enguany el MMVV aplegarà 1.200 professionals i 600 artistes de tots els estils del panorama musical actual. 11 escenaris acolliran el centenar de concerts d’enguany, conformant un aparador únic que aposta per les noves eines i canals de difusió i exportació de la música. La cita és ja un esdeveniment de referència internacional.
 
En l’àmbit professional, el MMVV comptarà amb el pavelló comercial i dos escenaris de showcases, organitzarà jornades tècniques i acollirà reunions i presentacions de diferents col·lectius del sector. En l’àmbit artístic, la mostra musical s’organitza en dos blocs: la Secció Oficial (concerts de nit i showcases) i l’Escena Emergent, integrada per l’escenari Diversons (de la Fundació Obra Social de La Caixa i centrat en músiques del món), la programació InVictro, el concurs Sona 9 i el premi DO Catalunya.
 
Coproduccions i estrenes
La 22ª edició del Mercat inclourà sis estrenes de concerts i cinc coproduccions. La primera d’elles, en co ·laboració amb el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, serà el concert inaugural “Transversal”, a càrrec de Pedro Javier Gonzalez, Raúl Rodríguez i Trilok Gurtu.
 
Amb la trobada artística del quartet de pop-rock i folk experimental Safanòria i el duo francès Brain Damage, devot d’un estil electro dub amb personalitat pròpia, el Mercat i el Barcelona Acció Musical (BAM) volen aconseguir un xoc creatiu on els francesos espremin, retallin i capgirin el discurs de tradició musical que el quartet català integra en la seva proposta. En col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa s’estrenarà un muntatge antològic que recorrerà les tres dècades de Marduix Teatre. Porta per títol “L’espectacle de les sensacions” i la banda sonora és a càrrec d’Els solistes de la Costa, un grup musical que ja va actuar a la primera edició del MMVV.
 
El Mercat proposa un diàleg musical entre dues personalitats singulars que miren el mateix mar Mediterrani: el català Quimi Portet i l’italià Cesare dell’Anna. Fruit de la iniciativa del primer de presentar internacionalment el seu projecte sobre la ‘ironia catalana’, es convida a Dell’Anna, compositor i trompetista, a visitar la capital
osonenca. També fruit de la col·laboració amb altres certàmens internacionals –en aquest cas el Festival Pirineos Sur i L’Boulevard de Casablanca– el Mercat ha programat un concert d’Alejandro Monserrat i Al-Baïda.
 
Ivette Nadal, Meritxell Gené i Joanjo Bosk estrenen “Terra i Cultura”, en una coproducció amb el Festival Acústica i Enderrock. Altres estrenes d’enguany són la de la Companyia Elèctrica Dharma –que posarà el punt i final a aquesta edició amb el concert “Els pantalons de Mompou”– i el “Tribut a Chet Baker ” de Marc Miralta Vibràfon Quartet .
 
Col·laboració amb altres convocatòries
Un dels eixos prioritaris del Mercat és aquesta relació amb altres agents i plataformes musicals a nivell internacional, siguin mercats, mostres o festivals. Aquestes relacions de caràcter bilateral permeten que enguany a Vic, gràcies a la bona entesa amb certàmens com el Babel Med Music de Marsella (França) o el MEI de Faenza italià, es puguin presentar novetats com Urbanswing Soundsystem (França) o Diva Scarlet i Nobraino (Itàlia). Els convenis de col·laboració internacionals també han permès que, des de la celebració de la darrera edició del Mercat, s’hagin presentat diversos grups catalans a l’estranger, com és el cas dels Ai , Ai , Ai a Marsella o Giulia y los Tellarini, Mendetz i Sota Zero a Faenza. La Kinky Beat ha estat aquest juliol a Itàlia Wave (Livorno).
 
En aquesta edició també es presentaran treballs d’art significats de:
  • Illes Balears: Es Reboster, Guiem Soldevila i Esther Bosch.
  • País Valencià: Artaica, Bajoqueta Rock, La Gossa Sorda, The Minstrel Show, Rafa Xambó, Rapsodes i Soul Atac.
  • Aragó: Alejandro Monserrat & Al-Baïda, Al-Búruz/Alborozo i Trivium Klezmer.
  • Andalusia: Guadalupe Plata, La Selva Sur i Chin Yi .
  • Canàries: Beselch i Larry Jean Louis.
  • Extremadura: El Combolinga i Tangran.
  • País Basc: Dediego Brothers, Iñaki Plaza & Ion Garmendia; Bide Ertzean i Vendetta.

Cal destacar l’especial col·laboració amb el Col·lectiu Ovidi Montllor i l’Ajuntament de Gandia per potenciar la presència dels artistes del País Valencià.
 
Nous espais
Els diferents escenaris mantenen una especialització temàtica amb la finalitat que cada espectador elabori el seu propi itinerari i selecció.
 
Enguany, el Mercat estrena un nou espai: el recent inaugurat Centre d’Arts Escèniques L’Atlàntida. En aquest emplaçament hi hauran 3 escenaris i en el més petit d’ells, tindrà lloc un cicle de sis concerts realitzats única i exclusivament per solistes. Hi actuaran Solo Muchachito, Amir-John Haddad (Alemanya/Madrid), Ernest Martinez (Catalunya), Javier Vaquero (Catalunya), Mart in Lubenov (Bulgària), Matthieu Saglio (França / País Valencià). Els altres dos escenaris són el nou teatre i l’auditori inaugurats el passat mes d’abril.
 
L’Atlàntida lidera així un nou mapa d’espais més adequat, que millora l’acollida de la creixent escena emergent i prescindeix del cinema Vigatà. El Mercat també veurà créixer un dels seus emplaçaments històrics: El Sucre. Aquí es construirà un escenari de doble ús que permeti la celebració d’un concert i la preparació simultània del següent recital, optimitzant les seves possibilitats. Hi haurà també accions de DJ i música electrònica.
 
Grans noms de l’escena nacional i internacional
Vic acull durant quatre dies tot tipus d’expressions i llenguatges musicals per a tots els gustos: jazz, música electrònica, concerts familiars, pop, rock, hip-hop, músiques del món, cançó, flamenc, música al carrer, etc. Aquesta varietat aplega alguns dels noms més importants del moment , on la qualitat està garantida quan parlem de gairebé un centenar de concerts entre els quals trobem a Arianna Savall, Beth, Cor de Teatre, Damià Olivella, Electrotoylets, Falsalarma, Juliane Heinemann, Just 4 Fun, La Troba Kung-Fú, Laura Simó & Pedro Ruy-Blas & Francesc Capella Trio, Lee Wolfe, Mine, Miquel Abras, Orquestra Àrab de Barcelona, Pd Cat dr.& Pd Clandestí, Pell de serp, Quico Pi de la Serra, Raydibaum, Reactable, Sidonie, The Brasville Walkers, The Gramophone All Stars, The New Raemon, Very Pomelo o Xarop de Canya.
 
Com cada any, el Mercat està atent a les propostes més destacades del panorama
nacional i internacional, que visiten el MMVV per presentar els seus darrers treballs. En són bons exemples Ara Dinkjian (Armènia / Estats Units), Bratsch i Yom (França), Juan Perro (Aragó) o Solo Muchachito (Catalunya). Sense oblidar també, que al darrera de noms menys coneguts, s’hi amaguen propostes molt sòlides i interessants com les de Jaune Toujours i Thier ry Crommen (Bèlgica), Mazagan (Marroc), Mesa i Oquestrada (Portugal), Raph Dumas & The Primaveras (França) o Saintrick (Senegal).
 
Novetats discogràfiques
Una cita tan impor tant com la del Mercat és la millor ocasió per presentar un nou treball, tant al públic en general com als professionals del sector. El Mercat compta amb un bon número de novetats discogràfiques que se sentiran en exclusiva a Vic.
 
Aquest any destaquen, per exemple, les primícies d’Artaica, Bajoqueta Rock, Canimas, Cañizares, Color Humano, D’Callaos, Enric Hernàez, Jaume Vilaseca Quartet & Ravi Chary, Jerôme Lavoix, La Carrau, La Gossa Sorda, Manel Camp Quartet, Plouen, Rafa Xambó o Soul Atac, entre d’altres.
 
Les sorpreses dels showcase
Un dels trets més característics del Mercat són els showcases. Aquests concerts en format de curta durada (25 min.) que es realitzen dins del Recinte Firal i als quals només tenen accés els professionals inscrits, s’han convertit en una cita ineludible per als programadors, que valoren l’esforç de les empreses i els art istes per presentar-se en directe. En aquesta ocasió trobarem noms que de ben segur seran grans sorpreses i descobertes com 100 elephants, Bino Barros, Canimas, Jesús Fusté, Pep Poblet, Shiva Sound, Suzy y los Quattro, Taima Tesao, Xavi Múrcia o Zahorí.
 
L'escena emergent
L'escena emergent del MMVV està configurada per diverses iniciatives que Vic promou any rere any, entenent que en aquests escenaris hi trobarem els professionals del futur més immediat. Invictro aportarà la programació del divendres i el dissabte a l'escenari de l'Aula de l'Institut del Teatre i a la Rambla del Passeig. L'escenari de la Plaça de la Catedral, amb la programació de Diversons acollirà els artistes Sandra Rehder (Argentina), Baiao (Brasil), Sadhna (Índia), Rumba Vella (Catalunya), Lusofonias (Portugal), Zejel (Marroc), Sakapatú (Xile) i The Orient Express (Est d'Europa).
 
El concurs musical osonenc Vic Sona estarà representat a la tarda del diumenge a l'escenari de la Rambla del Passeig. La nit del dijous el mateix escenari acollirà tres
semifinalistes del concurs Sona 9 i el guanyador de l'edició anterior: Mine. El concurs DO Catalunya presentarà el grup Còsmic Grass com a guanyadors de l’última edició celebrada a Tarragona, el setembre de 2009.
 
Les activitats paral·leles, professionals i permanents
El MMVV, cita internacional per a 1.200 professionals de la música, esdevé per uns dies la capital del sector i reflexiona sobre el futur de la indústria. El Mercat capitalitza la trobada de tants professionals del sector per promoure una plataforma de diàleg i reflexió sobre la indústria a partir diverses activitats en forma de jornades tècniques, congressos, reunions i presentacions de diferents col·lectius o projectes.
 
Algunes de les propostes a destacar són: l’Assemblea General de l’ACCES (V Congrés Estatal de Sales de Música), la I Trobada de circuits europeus de Músiques actuals, la Reunió de la Comissió de Música de la Red de Teatros, Auditorios y Circuitos de Titularidad Pública, la Presentació de la Red de Teatros.
 
Un dels denominadors comuns de bona part de les activitats és l’anàlisi del present i dels reptes de futur de la indústria. En són bon exemple la jornada tècnica: “La programació musical en temps de crisi”, l’activitat formativa “Eines per internacionalitzar l’empresa (Fires i Mercats)”, la conferència debat “La regularització laboral del músic” o la conferència “Bases per el final de la pirateria”.
 
Pel que fa les activitats permanents fora del recinte Firal, cal citar la Fira del Disc (a la Plaça Major dissabte tarda i tot el diumenge) i la exposició fotogràfica Tacte Llatí, sobre el món del jazz llatí (del 15 de setembre al 10 d’octubre al Teatre l’Atlàntida).


pdf pdf Dossier de premsa

Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem