Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Saura inaugura el Centre de Coneixement de la Seguretat, un espai de referència a Europa amb 30.000 documents sobre seguretat integral

 
  • El CCS, centre de documentació de referència a Europa, guarda exemplars de principis del segle passat, com ara manuals policials dels Mossos d’Esquadra de l’època republicana, i estudis i exemplars sobre criminologia, protecció civil, bombers, seguretat privada o altres àrees vinculades a les emergències.
  • També es poden consultar un miler de documents audiovisuals i multimèdia i es reben 150 publicacions periòdiques especialitzades.  
  • El CCS és membre del World Criminal Justice Library Network per intercanviar informació sobre assumptes de seguretat.
  • A partir de l’any vinent, el CCS es complementarà amb una plataforma virtual de gestió del coneixement sobre tots els àmbits de la seguretat.
  • Abans de la inauguració el conseller ha mantingut diverses reunions de treball a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Mollet, i posteriorment a l’ISPC amb els delegats dels alumnes del curs de formació policial bàsica i amb els instructors.
 El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, acompanyat pel director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Carlos González, ha inaugurat avui el Centre de Coneixement de la Seguretat (CCS), el primer centre de documentació i recerca multidisciplinària d’Europa sobre tots els àmbits de la seguretat.
 
El conseller ha explicat que el CCS neix de la idea de modernització, de tranversalitat i d’integració que ja va motivar la transformació de les dues escoles de policia i de bombers en l’ISPC ara fa tres anys. En aquest sentit el conseller ha dit que “cada any passen per aquí més de 20.000 alumnes en el que podríem qualificar com la universitat de la Seguretat. El CCS pretén donar resposta a les necessitats formatives dels alumnes i a la vegada, a les necessitats d’investigació dels professionals i altra gent d’arreu de l’estat”.
 
Saura ha destacat que el CCS, que té un contingut excepcional de més de 30.000 documents, “és l’únic centre multidisciplinari d’Europa on hi ha totes les matèries de seguretat juntes”.
 
Per la seva banda, el director de l’ISPC, Carlos Gonzalez, ha dit que el CCS reforça encara més la universitat de la seguretat i ha recordat que està obert a tots els usuaris.
 
El Centre de Coneixement de la Seguretat de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya neix de la fusió dels fons del centre de documentació de l’Escola de Bombers, creat l’any 1988, i del CEDOCPOL (Centre de Documentació Policial) de l’Escola de Policia de Catalunya, creat l’any 1989 i ampliat l’any 1992.
 
Els objectius del nou Centre de Coneixement de la Seguretat (CCS) són, d’una banda, afavorir la promoció de l'estudi i la recerca en l'àmbit de la seguretat i donar suport a les activitats de docència, aprenentatge i recerca de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, i de l’altra, recollir, organitzar i difondre la informació bibliogràfica i documental relativa a la seguretat i posar-la a disposició dels seus usuaris.
 
El CCS ofereix els seus serveis especialitzats als estudiants, investigadors, docents, professionals i a la resta d’operadors del sistema de seguretat pública, així com de qualsevol persona interessada en la matèria.
 
 
30.000 documents multidisciplinaris sobre seguretat d'accés lliure
 
En consonància amb el model integral de seguretat pública de Catalunya, el CCS té catalogats fins al moment uns 30.000 documents i esdevé el primer centre especialitzat en seguretat des d’un punt de vista multidisciplinari, amb accés lliure i directe als estudiants, investigadors, docents, professionals i a la resta de persones interessades en la seguretat.
 
El seu fons documental està especialitzat en l’àmbit policial, seguretat privada, de bombers, protecció civil i altres àrees vinculades a les emergències.
 
Els altres centres de documentació sobre seguretat que existeixen a Europa tracten matèries estrictament policials. Els més destacats es troben al Regne Unit, Alemanya, Holanda i Suècia, tots ells països amb cossos policials moderns i de prestigi reconegut. El de Catalunya, que es troba en cinquena posició per davant de països com França o el Canadà (vegeu annex 1), es reconverteix en el primer centre de coneixement europeu que gestiona en un únic espai més de 30.000 documents sobre seguretat,que es distribueixen en un fons general, un fons especialitzat en seguretat pública i un fons local.
 
  • 28.000 monografies, articles de revista, literatura grisa, opuscles i fullets
  • 1.050 documents audiovisuals i multimèdia
  • 280 documents cartogràfics
  • 520 documents de fons local
 Biblioteca, hemeroteca, cartoteca, sala de visionat i sales d’estudi
 
El CCS comprèn una biblioteca amb 76 punts de lectura, 2 punts de consulta en línia al catàleg i l’espai reservat als audiovisuals. També disposa, a la mateixa planta, d’una altra sala d’estudi, amb capacitat per a 172 persones i 15 ordinadors amb accés lliure a Internet, que està permanentment oberta i on es pot, també, consultar la premsa diària.

 
A l’hemeroteca del CCS es reben 150 publicacions periòdiques nacionals i estrangeres, especialitzades en temes de criminologia, policia, armament, legislació, jurisprudència, emergències i protecció civil, seguretat privada, protecció civil, etc. D’aquestes publicacions periòdiques, 40 es poden consultar també en la versió digital.
 
El fons cartogràfic del CCS conté 280 mapes en paper i s'hi poden consultar els mapes de l’Institut Cartogràfic de Catalunya en versió digital.
 
D’altra banda, el CCS també posa a disposició dels seus usuaris una gran biblioteca digital, ja que s'hi poden consultar bases de dades sobre legislació i jurisprudència, així com accedir a altres bases de dades mundials sobre seguretat.
 
 
D’un funest policia, a nocions de dactiloscòpia republicanes
 
 
El CCS disposa d’una col·lecció de llibres antics i curiosos relatius a la policia i a la seguretat i, entre ells, en destaquen alguns de valuosos i originals com ara el titulat De ladrón a policía: aventuras del funesto jefe de ronda Gerónimo Tarrés,que va ser publicat l’any 1911 per Salvador Aparici en una edició magnífica de 192 pàgines que conté il·lustracions de l’època.
                                             
Es tracta d’un recull de fullets populars que explicaven les aventures una mica novel·lades del jefe de ronda Gerónimo Tarrés. L’any 1851 Tarrés era cap d’una ronda, una mena de policia secreta. Era una època de governs conservadors i repressius i l’avisaven per represaliar els enemics polítics del règim. En Tarrés, protegit per les autoritats, controla les cases de prostitució i els negocis bruts de la ciutat. Finalment, Geroni Tarrés va ser empresonat a la Torre de Sant Joan, on ara hi ha el Parc de la Ciutadella, i va ser condemnat a 14 anys de presó, però es va oferir voluntari per lluitar a la guerra d’Àfrica sota les ordres directes del general Joan Prim. Va morir heroicament en una de les batalles d’aquella guerra.
 
També destaca un exemplar de 10 pàgines editat per la Generalitat de Catalunya l’any 1935 i titulat Cuerpo de mozos de las escuadras de Cataluña : organización y distribución de las fuerzas, en 15 de marzo de 1935. Es tracta d’una publicació singular que indica quina era la situació i la distribució dels efectius del cos de Mossos d’Esquadra en data 1 de setembre de 1935.
Igualment de valuós resulta un volum de 224 pàgines editat l’any 1928 i escrit per José L. de Sagredo sota el títol Dactiloscopia civil  i que és un manual de l’època sobre aquesta metodologia d’identificació de persones basat en l’estudi comparatiu de les impressions digitals, de les petjades.
Del mateix autor és l’exemplar titulat Nocions de dactiloscòpia, del qual es guarda en el CCS una edició facsímil de l’original que era utilitzat per ensenyar els Mossos d’Esquadra de la Generalitat republicana.
  
Projectes de futur: e-Coneixement
 
A part de néixer ja com un centre de documentació de referència a Europa sobre temes de seguretat, el Centre de Coneixement de la Seguretat es complementarà amb un altre espai virtual a partir del 2011, quan es preveu que comenci la implementació del projecte anomenat e-Coneixement . L’e-Coneixement implica la construcció d’una plataforma virtual de gestió del coneixement en l’àmbit de la seguretat al servei de tots els operadors que integren el sistema de seguretat pública de Catalunya i també la creació del dipòsit institucional digital sobre seguretat de l’ISPC.
 
Això permetrà, d’una banda, potenciar la difusió, l’intercanvi i la generació de coneixement en l’àmbit de la seguretat i, per altra banda, preservar i divulgar el coneixement generat per l’ISPC.
 
L’e-Coneixement  forma part de l’estratègia de l’Institut per esdevenir un referent en l’estudi i la recerca aplicada en temes de seguretat, així com un dels pilars del sistema integral d'informació i gestió de l’activitat de l’Institut, a través del qual i per mitjà de l’ús intensiu de les noves tecnologies i de la comunicació l’Institut s’inclou en el model d’Administració electrònica de la Generalitat de Catalunya. 
 
El CCS també és membre de la World Criminal Justice Library Network http://andromeda.rutgers.edu/~wcjlen/WCJ/. Aquesta xarxa té la missió de promoure l’intercanvi d’informació relativa a la seguretat i la justícia criminal, i també la col·laboració de serveis global entre els centres especialitzats que en formen part.

 Abans de la inauguració el conseller ha mantingut diverses reunions de treball, en primer lloc s’ha desplaçat a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Mollet, i posteriorment un cop a l’ISPC, ha mantingut dues reunions amb els delegats dels alumnes del curs de formació policial bàsica i amb els instructors respectivament.

  
ANNEX 1: TAULA COMPARATIVA AMB ALTRES CENTRES DE DOCUMENTACIÓ EN L'ÀMBIT EUROPEU I INTERNACIONAL. 2010.
 
 
PAíS
ORGANISME
FONS
REGNE UNIT
National Policing Improvement Agency (NPIA)
70.400 documents (55.000 monografies i literatura grisa, 400 multimèdia, 15.000 articles de revista)
250 publicacions periòdiques
ALEMANYA
Hochschule für Polizei (Villingen-Schwenningen)
50.000 documents
172 publicacions periòdiques
HOLANDA
Politieacademie
46.364 documents (38.681 monografies, 1.578 articles revista, 2.598 documents digitals, 1764 multimèdia, 1.743 literatura grisa)
635 publicacions periòdiques
SUÈCIA
Polishogskolan
40.000 documents
150 publicacions periòdiques
CATALUNYA
Institut de Seguretat Pública de Catalunya
29.800 documents (28.000 monografies, articles revista, literatura grisa)
1.050 multimèdia, 289 cartogràfics, 612 fons local)
150 publicacions periòdiques
FRANÇA
École Nationale Supérieure de Police (Saint-Cyr-au-Mont-d’Or)
25.600 documents (17.000 documents,
8.600 articles de revista)
publicacions periòdiques
ESPANYA
CNP. Centro Formación Ávila
22.366 documents
10 publicacions periòdiques
CANADÀ
Collège Canadien de Police
22.000 documents (20.000 monografies, 2.000 multimèdia)
SUïSSA
Institut Suisse de Police
20.000 documents
AUSTRÀLIA
Australian Institute of Police Management
10.000 documents
300 publicacions periòdiques
ESPANYA
Instituto de Estudios de Policía
9.000 articles catalogats
PAIS BASC
Academia de Policía de Arkaute
8.239 monografies
24 publicacions periòdiques
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem