Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament d'Interior realitza el documental Bomberes per despertar vocacions entre les dones

El documental es distribuirà als IES, biblioteques, centres de formació professional, centres excursionistes, centres d'inserció laboral i universitats

 
  • La filmació està impulsada pel Programa per a l’equitat de gènere del Departament per incrementar el nombre de dones en el cos de Bombers de la Generalitat, trencar estereotips i animar les joves a considerar aquesta opció entre les seves sortides professionals
  • El cos de Bombers de la Generalitat el formen actualment 2.429 funcionaris, dels quals només 27 són dones, un 1,11%
  • Un dels objectius del Programa per a l’equitat de gènere és incrementar en un 30% el nombre de dones que es presenten a les proves d’accés al cos de Bombers

El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, a través del Programa per a l’equitat de gènere i dins del marc del primer Pla d’igualtat 2010-2014, ha realitzat el documental Bomberes per impulsar una campanya de promoció de la professió de bombera com una sortida professional per a les dones.
 
Aquesta acció s’enquadra dins les línees d’actuació definides al Pla d’igualtat per al cos de Bombers i té per objectiu incrementar el nombre de dones en el cos de Bombers de la Generalitat. Cada vegada són més les dones presents a totes les esferes de la societat. Tanmateix, encara avui, la presència de les dones en determinades professions és menor en relació amb la presència dels homes, com és el cas del cos de Bombers.
 
La vicepresidenta del Programa per a l’equitat de gènere del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Mercè Claramunt, ha presentat aquest matí el vídeo que pretén despertar vocacions entre les dones. Claramunt ha explicat que “ el que volem és ajudar a trencar aquest imaginari col·lectiu de que aquesta feina és una feina exclusivament d’homes i incidir a nivells pre oposicions, a Instituts , biblioteques a centres d’atenció a les dones, a grups de muntanyisme, en definitiva, a llocs on puguem explicar que aquesta feina pot ser una feina de dones també”.
 
La falta de models professionals a la societat fan que moltes dones no considerin aquesta opció entre les sortides professionals que poden tenir. Per aquest motiu, el Departament d’Interior ha editat un documental de 8 minuts de durada, en què tres dones que pertanyen al cos de Bombers de la Generalitat expliquen la seva experiència personal i professional, trenquen tòpics i posen en relleu que aquesta feina no és una qüestió de sexe. Una d’aquestes dones bomberes, Carme Romero, també ha assistit a l’acte de presentació del documental. Romero ha dit que “seria interessant que el cos de bombers s’enriquís amb la figura de la dona perquè on hi ha les dues energies tot rutlla millor, la femenina i la masculina o el Ying i el Yang
 
El Departament d’Interior distribuirà 2.000 còpies del DVD Bomberes a centres educatius (instituts d’educació secundària, centres de formació professional i centres universitaris), centres d’inserció laboral, biblioteques públiques de Catalunya i centres excursionistes i relacionats amb l’esport.
 
Amb aquest documental es vol animar i motivar les dones a presentar-se a convocatòries d’accés al cos de Bombers, i que les dones joves valorin la possibilitat de ser bomberes entre les sortides professionals a què poden accedir.
 
La presència de les dones al cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya
 
El cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya el formen actualment 2.429 bombers i bomberes professionals. D’aquests, només 27 són dones, el que representa un 1,1% del total. Aquesta xifra ha augmentat des del 2008, que era del 0,95%.
 
Entre els bombers i bomberes voluntàries,hi ha 176 dones, el que representa un 6,5%de dones respecte del total de les persones voluntàries. Aquestes dades demostren que hi ha dones que estan interessades i els agrada l’ofici de bomberes.
 
En la diagnosi, s’ha vist un augment del nombre de dones que es presenten a les proves d’accés al cos: el 2003, del total de presentats el 2,2% eren dones, i el 2009 aquesta xifra va augmentar al 3,4%. En l’última convocatòria, el 4,11% de dones presentades van aprovar i en el cas dels homes varen ser el 4,99%.
 
La diferència més important està en la quantitat de dones que es presenten, que encara és molt inferior a les xifres dels homes. En aquest sentit, com a objectiu estratègic general, el Pla d’igualtat fixa l’horitzó d’incrementar en un 30% el nombre de dones que es presenten per accedir al cos.
  
 
 
 
 
Les dones només són presents a quatre de les vuit categories del cos de Bombers
 
A continuació es pot veure la distribució per sexe del personal, per categoria i grup professional a què pertanyen, segons dades corresponents a febrer de 2010:
 
 
Categoria
DONES
HOMES
TOTAL
% Dones sobre TOTAL del COS
% Homes sobre TOTAL del COS
C.BOMBERS-E.SUP./INSPECTOR
2
27
29
0,08%
1,11%
C.BOMBERS-E.EXE./SOTSINSPECTOR
4
63
67
0,16%
2,59%
C.BOMBERS-E.TÈCN./OFICIAL
 
7
7
0,00%
0,29%
C.BOMBERS-E.TÈCN./SERGENT
 
135
135
0,00%
5,56%
C.BOMBERS-ESCALA TÈCNICA/CAPORAL
 
396
396
0,00%
16,30%
C.BOMBERS-ESCALA TÈC/BOMBER 1a
9
1.364
1.373
0,37%
56,15%
C.BOMBERS-E.BÀSICA/CAPORAL
 
2
2
0,00%
0,08%
C.BOMBERS-E.BÀSICA/BOMBER
12
408
420
0,49%
16,80%
TOTAL
27
2.402
2.429
1,11%
98,89%
 
Les dones només són presents a quatre de les vuit categories del cos de Bombers. A l’escala superior, que són les persones a qui correspon la direcció, coordinació i orientació d’unitats tècniques i de les operatives de nivell superior, el nombre de dones és de 2 d’un total de 29 persones que pertanyen a la categoria d’inspector/a.
 
A l’escala executiva, d’un total de 67 persones, les dones representen un 5,97%, davant la presència d’un 94,02% d’homes a la categoria de sotsinspector/a.
 
A l’escala tècnica, les dones només són presents a la categoria de bomber/a de primera. D’un total de 1.373 persones, 9 són dones. És a dir, només representen el 0,65%.
 
Finalment, a l’escala bàsica, que comprèn la categoria de bomber/a, hi ha 12 dones i 408 homes. Per tant, les dones representen el 2,86% i els homes, el 97,14%.
 
Laprimera dona bombera va entrar al cos de Bombers com a funcionària l’any 1989. Es tractava de l’arquitecta Cecília Egea, que ja havia iniciat la seva tasca a la Direcció General com a tècnica de prevenció el 1982.
 
 
El documental Bomberes
 
Bomberes recull el testimoni de Núria Picas, del Parc de Bombers de Calonge; Carme Romero, del Parc de Bombers de Cambrils, i Emma Roca, del Parc de Bombers de la Seu d’Urgell. Tres bomberes que expliquen perquè van escollir aquesta professió, què els apassiona de la seva feina i què pot aportar la dona al cos de Bombers. En aquest sentit, Núria Picas comenta: Una aportarà més força, l’altra més experiència, una altra aportarà aquest punt de sensibilitat o de saber comunicar-te amb la gent.... I afegeix: Tant homes com dones estem capacitats, tots hem superat una fase d’oposició molt dura... La gent que és dins no és per casualitat. La bombera del Parc de Calonge destaca que aquesta és una feina de risc, que s’ha de ser valent, però d’altra banda tenir molt de seny, no has de tenir por, sinó respecte a les situacions que aniràs trobant en el dia a dia.
 
Les dones bomberes han de superar moltes barreres i trencar molts tòpics. Emma Roca es va fer bombera després de llicenciar-se en bioquímica i explica al documental com això va causar sorpresa al seu entorn. Per altra banda, també desmunta prejudicis: La gent es pensa que les noies que entren no solen ser gaire femenines. Això no es veritat... Són aquests tòpics que a veure si es van enterrant d’una vegada i que la dona-bomber no sigui notícia, afirma.
 
Carme Romero (a la foto) destaca la seva condició de mare, dona i bombera. Gràcies a la seva formació i als seus coneixements tècnics va poder actuar en un ensurt que va patir amb el seu fill, i diu que es va adonar que per salvar una vida no és necessària la força.
 
El documental també posa de manifest totes les feines que fa un bomber o una bombera, que no és només apagar focs.Quan ets petit relaciones bomber amb foc, però desgraciadament els accidents de trànsit són una de les feines més desagradables que tenim. Un bosc es pot cremar, fa molta pena, a mi em trenca el cor, però salvar una vida no ho poden canviar ni mil arbres, reflexiona Núria Picas.
 
Al final del vídeo, les dones bomberes fan una crida que més dones es plantegin aquesta opció entre les seves sortides professionals. Espero que a la llarga vagin entrant prou dones perquè a cada parc hi hagi bomberes i que molts dels serveis s’enriqueixin amb la figura de la dona dins el cos de Bombers, comenta Emma Roca. Tinc ganes que entrin moltes dones, que s’hi animin moltes més i entrin, potser necessito ara l’energia femenina per compensar una mica, conclou Carme Romero.
 
Altres accions del Pla d’igualtat per al cos de Bombers de la Generalitat
 
En el Pla d’igualtat es preveuen altres actuacions per tal d’augmentar el nombre de dones al cos:
  •  Fer campanyes per incentivar i motivar les dones a presentar-se a convocatòries d’accés al cos de Bombers.
  • Dissenyar i posar en marxa un programa de tutoria per a l’accés al cos de Bombers.
  • Elaborar un estudi sobre el col·lectiu de les dones bomberes voluntàries.
  • Fomentar i donar suport a l’existència d’associacions, comissions o xarxes de bomberes.
 Enllaç a la pàgina web on es pot descarregar el vídeo
 Cercador

Cercador

Destaquem