Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Domus romana i les sitges medievals de Ciutat Vella obren les portes per Sant Jordi

 
  • Barcelona incorpora nous elements al seu patrimoni d’origen romà i al call jueu medieval
  • Es tracta d'una acció conjunta de la Generalitat, responsable de l’excavació arqueològica i de l’adequació de les restes per a la visita, i del Museu d'Història de Barcelona, que es fa càrrec de la gestió del centre patrimonial

 
El proper dia 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, s'obre al públic un nou espai arqueològic habilitat pel Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya i que gestionarà el Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), de l’Ajuntament de Barcelona.
 
La Domus Romana i les Sitges Medievals del Carrer de la Fruita és un nou centre patrimonial de primer ordre, on conviuen en un mateix jaciment vestigis de la Barcino romana i restes d’un casal del Call, el barri jueu de la Barcelona medieval. D’època romana es conserven part de les estructures i la decoració d’un conjunt format per una residència senyorial (domus) i tres establiments comercials (tabernae) del segle IV, ubicat a tocar de l’antic fòrum, el centre neuràlgic de Barcino. Del casal medieval, dels segles XIII-XIV, s’han recuperat sis sitges de grans dimensions, que probablement devien formar part de l’alfòndec, l’equipament del call que acollia als mercaders i els seus productes.
 
El jaciment es troba en el subsòl de la Casa Morell, edificada el 1851 a tocar de la Plaça Sant Jaume, on els vestigis romans i medievals van ser descoberts el 1999, en rehabilitar-se com a edifici administratiu de la Generalitat de Catalunya. En una acció conjunta de la Generalitat, responsable de l’excavació arqueològica i l’adequació de les restes per a la visita, i el MUHBA, que es fa càrrec de la gestió del centre patrimonial, el nou espai s’obrirà al públic per primer cop per la Diada de Sant Jordi.
 
La guia urbana Barcino/BCN incorpora la domus romana junt al fòrum i les visites del Call jueu medieval s’enriqueixen amb la visita a les sitges, testimoni de la seva activitat mercantil
 
En la visita urbana a la història de Barcino i al patrimoni romà incorporat a la ciutat contemporània, que el MUHBA va publicar i posar en pràctica des de l’obertura del seu centre a la Via sepulcral romana de la plaça de la Vila de Madrid, incorporarà a partir d’ara una visió més rica i matisada del centre de Barcino, amb la visita a la domus del carrer de la Fruita.
 
Les sitges medievals del call jueu medieval, pel seu costat, s’incorporaran a les visites programades des de MUHBA Centre d’Interpretació del Call dedicades a l’estudi urbà, econòmic, social i cultural del call jueu barceloní.
 
La visita conjunta a l’espai arqueològic del carrer de la Fruita té a més un interès excepcional per la superposició d’estrats patrimonials: la domus romana, les sitges medievals i la pròpia casa Morell, obra de Josep Oriol Mestres, que quan es rehabilita per fer-hi dependències de Presidència de la Generalitat incorpora els pòsits patrimonials creats a partir de la intervenció arqueològica prèvia.
 
Domus Romana i Sitges Medievals del Carrer de la Fruita
 
Lloc:            Carrer de la Fruita, 2
Horari:         Divendres 23 d’abril:de 10.30h a 19.30h.
Dissabtes, diumenges i festius: de 10h. a 15h.
Resta de dies: grups amb reserva prèvia
Visites limitades a grups de 15 persones

Programa especial MUHBA cap de setmana, 8 i 9 de maig: Barcelona té domus, el Call incorpora les sitges 
Visites especials de les rutes Barcino/BCN i El call jueu medieval organitzades pel MUHBA el cap de setmana del 8 i 9 de maig.
 
Més informació sobre les excavacions i les restes en el dossier adjuntCercador

Cercador

Destaquem