Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Canonja esdevé el municipi 947 de Catalunya

El Parlament aprova la Llei de creació del municipi de la Canonja, 45 anys després de la seva annexió a Tarragona

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de creació del municipi de la Canonja (Tarragonès) avui, 15 d’abril. Amb aquesta norma, impulsada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, la Canonja esdevé el municipi 947 de Catalunya.
 
Governació ha impulsat aquesta legislació específica per donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja d’ésser un municipi independent després de l’annexió a Tarragona durant el franquisme, una demanda que ha tingut un tractament legal excepcional perquè no es podia resoldre amb la normativa vigent.
 
En la seva intervenció al Ple del Parlament, el conseller Jordi Ausàs ha destacat: “aquesta demanda s’ha anat treballant a tots els nivells. Per això, és necessari el reconeixement al treball de reclamació dels canongins i canongines, així com a totes les entitats i institucions que els han donat suport, de manera molt especial aquests últims anys”.
 
El conseller Jordi Ausàs també ha remarcat el suport de Governació a la Canonja: “Fins ara com a EMD i a partir d’ara com a municipi continuarem al costat de la Canonja, de la mateixa manera que fem costat a tots els municipis de Catalunya, finançant les inversions per fer-hi obres i dotar-los de millors i nous serveis, estenent les infraestructures de telecomunicacions i dinamitzant la societat de la informació, fent créixer la xarxa d’equipaments cívics i, en definitiva, fent tangibles totes les polítiques de suport al món local que impulsem”.
 
La llei entrarà en vigor en el termini de sis mesos després de la seva publicació. Es preveu un període de tres mesos com a màxim per executar l’alteració en els termes, per tal de permetre el funcionament normal dels dos ens locals amb la major celeritat possible. El nou municipi, ubicat dins la comarca del Tarragonès, tindrà 7,32 quilòmetres quadrats i limitarà al nord i l’oest amb Reus, a l’est i al sud amb Tarragona i al sud-oest amb Vila-seca.
 
Consens social i polític
 
L’antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins a l’any 1965, quan va ser annexionat a Tarragona per decret i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. Fins a l’actualitat, i des del mes de març de 1983, ha estat reconegut com una Entitat Municipal Descentralitzada de Tarragona.
 
El Govern va haver de denegar l’expedient de segregació en un primer terme per una distància insuficient entre els nuclis urbans. Però tan bon punt es va denegar el Govern va explicitar que hi havia raons de pes que justificaven la voluntat de la Canonja d’esdevenir municipi independent de Tarragona. La petició comptava amb el consens de totes les forces polítiques de la capital tarragonina i la Canonja ja havia estat un municipi independent abans del franquisme. Per aquesta raó, i per la viabilitat econòmica de la segregació, Governació va impulsar el Projecte de llei de creació del municipi.


Cercador

Cercador

Destaquem