Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'episodi de pluja ha estat gairebé general i ha deixat més de 100 mm al Camp de Tarragona


  • Entre dimarts i dimecres s’han recollit 134,5 mm a Tarragona - Complex Educatiu (Tarragonès) i 130,0 mm a Vinyols i els Arcs (Baix Camp)
  • Dimarts al matí una forta tempesta va descarregar fins a 80 mm en alguns barris de la ciutat de Barcelona

Entre el dimarts 9 i el dimecres 10 d’octubre al matí hem tingut l’episodi de pluja més general i abundant dels últims 5 mesos, amb màxims de més de 100 mm a diversos sectors del Camp de Tarragona. També s’han recollit més de 50 mm a diverses zones del litoral, així com al voltant del massís del Montseny, punts de la Garrotxa i sectors pirinencs i prepirinencs com ara l’Alt Berguedà o el Ripollès. Tal com ja ha passat en molts altres episodis enguany, la pluja ha deixat de banda bona part de les Terres de l’Ebre, amb acumulacions de pluja inferiors a 1 mm en alguns casos.
 
Una depressió aïllada a nivells alts
 
La nit de diumenge a dilluns, una petita depressió freda a nivells mitjans i alts va creuar el Pirineu per situar-se pràcticament sobre Catalunya, provocant el temps inestable dels últims dies. Dilluns els xàfecs van ser irregulars i generalment poc abundants, però dimarts a primera hora ja es van produir tempestes intenses al litoral Central, molt especialment la que va deixar més de 80 mm en alguns barris de la ciutat de Barcelona. Després d’una pausa dimarts al migdia, la pluja es va fer molt més extensa i abundant de cara al vespre i durant la nit de dimarts a dimecres, quan els registres més destacats van superar els 100 mm en 6 hores en alguns sectors del Camp de Tarragona. Dimecres al matí ja havia deixat de ploure a bona part del país, però encara s’han format algunes tempestes localment intenses, com la que a mig matí ha deixat més de 50 mm en una hora a Castell d’Aro, al Baix Empordà.
 
La topografia de 500 hPa corresponent a la nit de dilluns a dimarts (uns 5.500 m d’altura, a l’esquerra) mostra la presència de la baixa freda situada al centre de la península Ibèrica. En superfície (a la dreta), l’anticicló centreeuropeu i la formació d’una petita baixa a les Balears intensifiquen el vent de llevant a Catalunya, amb aire humit i relativament càlid incidint directament al litoral. En general, les bandes de precipitació es formaven sobre el mar, però ràpidament es desplaçaven terra endins impulsades pel vent del sud-est. És una situació típica d’aiguats a la tardor, que a Mallorca ha tingut conseqüències catastròfiques, amb acumulacions de pluja superiors als 200 mm i diverses víctimes mortals.
 


 
Fins a més de 100 mm de precipitació acumulada
 
El mapa següent mostra l’estimació de la precipitació acumulada entre el dimarts 9 i el dimecres 10 d’octubre fins a les 12 del migdia, amb els màxims més marcats al Camp de Tarragona i al Barcelonès, i en menor mesura al Maresme, Montseny i Baix Empordà:

El mapa s’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA).
 
D’altra banda, la taula següent mostra la pluja acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimarts 9 i el dimecres 10 d’octubre fins a la 1 del migdia han recollit més de 60 mm (*):

(*) en el cas de les estacions manuals de la XOM la taula inclou la pluja recollida entre dilluns al matí i dimecres al matí, tot i que el gruix de la precipitació va caure entre dimarts i dimecres a la matinada
 
 
Més de 100 mm en 6 hores al Camp de Tarragona
 
Les quantitats més importants de pluja al llarg de l’episodi es van acumular entre dimarts al vespre i la nit de dimarts a dimecres al Camp de Tarragona, just a la franja litoral entre el Tarragonès i el Baix Camp, envoltant el cap de Salou.
 
-       L’estació automàtica de Tarragona – Complex Educatiu (Tarragonès) va recollir 131,2 mm en 10 hores, amb un màxim de 38,8 mm en 30 minuts i 2,4 mm en 1 minut. Com a precedent més recent, el 16 i 17 de novembre de 2013 aquesta estació va recollir 151,4 mm en 2 dies, però en aquella ocasió la pluja va ser força menys intensa
 
-       La de Vinyols i els Arcs (Baix Camp) va registrar 128,3 mm en 8 hores, amb un màxim de 37,5 mm en 30 minuts i 2,9 mm en 1 minut. Al llarg del dimarts 9 (0-24h UTC) la pluja acumulada va ser de 112,6 mm, el dia més plujós dels últims 14 anys en aquesta estació (158,2 mm el 6 de setembre de 2004)
 
 
Un altre aiguat excepcional a la ciutat de Barcelona
 
Per quarta vegada en menys de dos mesos, un important aiguat va descarregar ahir de ple sobre alguns barris de la ciutat de Barcelona. Com ja havia passat el 17 d’agost, el 31 d’agost i el 6 de setembre, l’àrea més afectada va ser el sud de la ciutat, i en aquest cas també municipis propers com el Prat de Llobregat o l’Hospitalet de Llobregat, així com la zona portuària. Ahir no es van arribar a registrar intensitats tan excepcionals com les del 6 de setembre al centre de la ciutat, però novament es van recollir més de 50 mm en poc més d’una hora en alguns barris, amb màxims de fins a 80 mm als districtes de Sants – Montjuïc i les Corts.
 
-       L’estació automàtica de Barcelona – Zona Universitària va recollir 70,8 mm en 2 hores, amb un màxim de 36,5 mm en 30 minuts i 3,1 mm en 1 minut.
 
-       La del Port de Barcelona – ZAL Prat va acumular 55,2 mm en 1 hora, dels quals 48,5 mm es van concentrar en mitja hora i 4,1 mm en 1 minut, una intensitat torrencial.
 
-       L’observador de la XOM de Barcelona – Can Bruixa, a les Corts, va recollir fins a 96,4 mm al llarg del dia, la major part dels quals van caure durant la tempesta del matí.
 
En canvi, a la llera del Besòs, a l’extrem nord de la ciutat, la pluja matinal va ser de només 1 o 2 mm.
 
 
Molta activitat elèctrica nocturna sobre el mar
 
Entre dimarts i dimecres al migdia, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) ha registrat un total de 20.356 llamps núvol - terra, dels quals només 984 han caigut sobre territori català, ja que la gran majoria es produïren en tempestes sobre el mar. Per comarques, 113 corresponen a l’Alt Empordà, 92 al Baix Empordà o 90 al Maresme.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial de les descàrregues núvol-terra entre dimarts i dimecres al migdia, així com la franja horària en què s’han produït, representada segons el color. La majoria corresponen a la nit i matinada.

10 d’octubre de 2018Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem