Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Alerta del Pla INUNCAT de Protecció Civil: balanç d'incidències per les fortes pluges de la passada nit (7h)

  • Aquesta passada nit les precipitacions han afectat sobretot el litoral i prelitoral del Baix Camp i del Tarragonès
  • El telèfon d’emergències de Catalunya ha rebut 128 trucades des de la mitjanit fins a les 7 del matí. En aquest episodi, s’han rebut 784 trucades per 515 incidències. No consta cap persona ferida a causa de les fortes pluges.
  • Protecció Civil recomana extremar les precaucions a l’entorn de rius i rieres, així com evitar passar per zones inundables. L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat de l’augment del cabal de la Riera Major i del riu Ter. La situació meteorològica pot afectar la xarxa fluvial a Conca de Barberà, Alt Camp i Tarragonès
 
El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 784 trucades relatives a 515 incidències a causa de les intenses pluges des d’ahir fins a les 7 hores d’aquest matí. La majoria de trucades s’han fet per inundacions de baixos, incidències al clavegueram i amb vehicles, cap d’aquestes de gravetat. Des de la passada mitjanit fins a les 7 h s’han rebut 128 trucades: 54 des del Baix Camp i 51 des del Tarragonès. No consta cap persona ferida a causa de les incidències per les fortes pluges.
 
D’aquestes trucades a emergències, els Bombers de la Generalitat han atès des de les 20.00 hores d’ahir al vespre, quan es van començar a registrar avisos per inundacions, fins a les 07.00 hores d’aquest matí 276 serveis. La majoria d’ells s’han concentrat al Camp de Tarragona on s’han rebut 213 avisos. Alguns  d’ells per atendre les persones ocupants dels vehicles que havien quedat aturats a causa de les importants acumulacions d’aigua que s’han produït, també per serveis d’inundacions a baixos i pàrquings.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per les afectacions que s’han produït a causa de les pluges intenses. Els municipis de Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Terrassa, Barberà del Vallès i Barcelona tenen el seu Pla d’Actuació Municipal activat per les pluges. A més, l’empresa gestora del parc fluvial del Besòs BCASA i el Metro de Barcelona mantenen el seu Pla d’Autoprotecció en fase de Prealerta.
 
Les pluges han causat afectacions a la circulació de trens. Aquesta matinada, ADIF ha informat que la circulació havia quedat tallada a la línia 16 de Rodalies entre Cambrils i Port Aventura per inundació de la via. També ha quedat aturat a Salou pel mateix motiu un tren Talgo que es dirigia a Sants. A hores d’ara les dues incidències han quedat resoltes.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que el cabal del riu Ter a Ripoll és molt alt a causa de les pluges i pot afectar a tot el seu recorregut fins a Tavertet. També ha informat que el cabal de la Riera Major és molt elevat i pot afectar al seu pas pels municipis de Viladrau, Sant Sadurní d’Osomort, Vilanova de Sau i Sant Hilari de Sacalm. A més la situació meteorològica pot afectar la xarxa fluvial a Conca de Barberà, Alt Camp i Tarragonès. Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució a l’entorn de les lleres en aquests municipis.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha informat dels següents registres destacables:
A Vinyols i els Arcs s’han acumulat 112,6 l/m2, dels quals 22,6 l/m2 s’han recollit en 10 minuts. Quant a la intensitat de les pluges, en aquest municipi s’ha superat el llindar de pluja dues vegades durant la matinada i s’ha arribat als 21,2 l/m2 en 30 minuts a la mitjanit i als 37,5 l/m2 en 30 minuts a les 1:53 hores de la matinada. Altres acumulacions destacables són els 73 l/m2 a Gurb, 67,6 l/m2 a Constantí i 61,7 l/m2 a Tarragona –Complex educatiu.
A més, l’SMC informa s’ha superat el llindar d’intensitat a Gurb 30,8 l/m2 en 30 minuts, Torredembarra amb 24,6 l/m2 i a Constantí amb 22,8 l/m2.
 
Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
 
Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes.
 
En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana:
 
  • Augmentar la distància de seguretat.
  • Reduir la velocitat.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei és moderar la velocitat.
  • Sense frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
  • No travesseu zones inundades.
 
Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat
 


Cercador

Cercador

Destaquem