Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Filmoteca acull la preestrena de 'Petra', de Jaime Rosales, i presenta una retrospectiva completa del director

  • Després de presentar-se amb èxit als festivals de Cannes i San Sebastià, ‘Petra’ arribarà a la cartellera el proper divendres 19 d’octubre
  • Jaime Rosales és un dels cineastes catalans més reconeguts per la crítica, amb un univers molt personal des del seu impactant debut amb ‘Las horas del día’

Petra, sisè llargmetratge de Jaime Rosales (Barcelona, 1970), ha suposat la cinquena participació del director en el Festival de Cannes, aquest cop en la prestigiosa Quinzena dels Realitzadors, on va tenir una acollida entusiasta, un èxit que es va repetir al recent Festival de San Sebastià.
 
Rosales considera Petra, entre tots els seus films, el més accessible a un ampli espectre d’espectadors, i ha comptat per primera vegada amb col·laboracions en l’escriptura del guió (Clara Roquet i Michel Gaztambide) per bastir una història sobre la mentida, el destí i la família, amb ecos de tragèdia grega i el rerefons de la memòria històrica.
Al film Petra, interpretada per Bárbara Lennie, no sap qui és el seu pare, l’hi ha ocultat sempre. Després de la mort de la seva mare comença una recerca que la porta al Jaume, un cèlebre artista plàstic poderós i despietat. En aquesta persecució de la veritat també hi troba Lucas, fill del Jaume, i la mare i esposa d’ambdós, Marisa. Una espiral de maldat, secrets familiars i violència porta tots els personatges al límit, tot i que el destí obrirà una escletxa a l’esperança i la redempció.
 
Petra és una producció de Fresdeval Films, Wanda Visión, Oberon Cinematogràfica, Les Productions Balthazar (França) i Snowglobe (Dinamarca) amb la participació de RTVE, TVC, Movistar+, ICAA, ICEC i Eurimages.
 
Jaime Rosales va néixer a Barcelona i viu a Madrid, va estudiar cinema a Cuba i Austràlia i, en quinze anys, ha dirigit sis llargmetratges. Una filmografia que posa de manifest un estil tan dispers com coherent, marcat sempre per una gran sobrietat. El seu cinema tracta temes ben diversos, des de la soledat fins al terrorisme o l’incest, però sempre amb una acurada recerca formal dels límits del llenguatge cinematogràfic: la dicotomia entre la banda sonora i els diàlegs, la pantalla partida en polivisió, el pas del temps i la construcció d’un relat.
 
La vida quotidiana d’un assassí en sèrie a la seva contundent opera prima Las horas del día, la manca d’esperança en un món on l’atur posa a prova els més joves a Hermosa juventud, la gairebé documental dissecció del modus operandi del terrorisme a Tiro en la cabeza, o les conseqüències devastadores d’aquesta xacra a La soledad són algunes de les històries i personatges que habiten l’univers d’un cineasta que, tot i que amb ressonàncies de Robert Bresson i de Yasujirô Ozu, té sens dubte personalitat pròpia. Ho podrem constatar a la pantalla amb una retrospectiva que inclou tots els llargmetratges de Jaime Rosales i també amb un diàleg en profunditat sobre la seva obra que mantindrà el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, el dimarts 16 d’octubre a les 17.30 h a la Sala Laya.
 
Entre els reconeixements que ha rebut Jaime Rosales destaquen el Premi de la Crítica del Festival de Cannes (Las horas del día, 2003), el Goya a la millor pel·lícula i al millor director (La soledad, 2007), el Premi de la Crítica del Festival de San Sebastià (Tiro en la cabeza, 2008) i el Premi del Jurat Ecumènic del Festival de Cannes (Hermosa juventud, 2014). És Cavaller de les Arts i les Lletres Franceses i Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2015). El març de 2014 el Centre Georges Pompidou de París va realitzar una retrospectiva de tota la seva obra. Aquest 2018 ha publicat l’assaig El lápiz y la càmara (editorial La Huerta Grande), un recull de reflexions sobre el cinema.
 
Jaime Rosales a la Filmoteca de Catalunya                                                                    
 
Dimarts 16 d’octubre
 
17.30 h a la Sala Laya:
Masterclass de Jaime Rosales. Diàleg amb el director de la Filmoteca, Esteve Riambau.
 
19.30 h:
Sessió fotogràfica al vestíbul de la Filmoteca amb part de l’equip de Petra: Jaime Rosales, Marisa Paredes i Bárbara Lennie.
 
20.00 h a la Sala Chomón:
Preestrena de Petra. Presentació amb part de l’equip de la pel·lícula i col·loqui posterior amb Jaime Rosales.
 
Sessions de la retrospectiva ‘Jaime Rosales, auster i precís’
 
Las horas del día
2003
Dimecres 17 d’octubre / 20.00 h
La soledad
2007
Dijous 18 d’octubre / 17.00 h
Divendres 2 de novembre / 19.00 h
Hermosa juventud
2014
Dissabte 20 d’octubre / 19.00 h
Diumenge 21 d’octubre / 22.00 h
Sueño y silencio
2012
Dimarts 30 d’octubre / 21.30 h
Tiro en la cabeza
2008
Dimecres 7 de novembre / 21.30 h
Diumenge 11 de novembre / 16.30 h
                                                                                                                                             
 
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem