Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "O ho fem tots junts, els 70 diputats independentistes, o no ens en sortirem"

Ha demanat que "no es manipulin més les xifres objectives del país", perquè amb "una política alarmista i catastrofista ens hi juguem inversions"

  • En el segon dia del Debat de Política General, el cap de l’Executiu ha assegurat que “la confrontació política no fractura, el que fractura és que polítics demòcrates i honorables siguin avui a la presó”
  • Ha qualificat d’”indecència” que el Tribunal Suprem hagi denegat novament la llibertat als líders polítics catalans
El president durant la seva intervenció. Autor: Ruben Moreno

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet avui una crida a la unitat dels partits independentistes assegurant que “o ho fem tots, entre tots junts, o no ens en sortirem”. I ha insistit que “si els 34 diputats de Junts per Catalunya, els 32 d’ERC i els 4 de la CUP no som capaços de posar-nos d’acord no ens en sortirem”.
 
En el seu torn de rèplica a les intervencions dels grups parlamentaris durant el Debat de Política General, i en resposta al grup de la CUP, el cap de l’Executiu ha remarcat que “necessitem aquell moment elèctric del primer d’octubre, aquella aliança entre el Parlament, el Govern, la ciutadania i les institucions socials”.
 
Precisament, Quim Torra ha iniciat la seva intervenció recordant que avui fa un any del 3 d’octubre, un dia que “va demostrar que a aquest país no se’l pot colpejar, que aquest país sempre estarà al costat de la democràcia i que, quan vol donar una resposta, la dona de forma consensuada, perquè érem milers de catalans els que ens vam concentrar i vam aturar el país”.
 
El president també s’ha referit al missatge que va donar el rei d’Espanya aquella nit i ha fet notar que “encara no s’ha disculpat per un discurs que emparava la violència contra la qual el poble de Catalunya justament s’havia manifestat”. Ha recordat que el president Carles Puigdemont li va contestar l’endemà amb un “així no” i ha afegit que “enguany encara hauríem de dir així encara menys”.
 
 
“La confrontació política no fractura”

El president ha defensat en la seva rèplica al grup de Ciutadans que “la confrontació política no fractura, el que fractura és que polítics demòcrates i honorables, senzillament per haver obeït un mandat popular, siguin avui a la presó”. En aquest sentit, ha recordat que tot el procés “ha estat sempre escrupolosament democràtic” perquè “totes les decisions que es van prendre l’octubre passat van tenir l’aval d’aquesta cambra”.
 
D’altra banda, el cap del Govern ha destacat que el risc real de divisió social pot produir-se “si no som capaços que la cohesió social segueixi sent l’eix vertebrador del país” i si “aquelles baules més febles de la societat no tenen les mateixes polítiques d’igualtat que qualsevol altre ciutadà té per poder tirar endavant”.
 
També en resposta a la cap de l’oposició, el cap del Govern ha remarcat que “a les societats avançades i democràtiques, els conflictes es resolen votant”. En aquest sentit, ha recordat al president del grup del PSC que fa sis anys apostava per “una solució política a un problema polític” i li ha retret que no aprofités la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, al Quebec per fer-li arribar el que pensava fa sis anys. “Si fa sis anys estaven aquí, per què van marxar?”, li ha qüestionat.
 

“Una part d’aquesta cambra no podrà mirar els presos polítics als ulls”
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern ha qualificat d’“indecència” que el Tribunal Suprem hagi denegat novament la llibertat als presos polítics. “Cada dia que passen a presó es una indecència”, ha afirmat. I ha continuat: “l’estat espanyol es deslegitima sol”, amb el xat dels jutges o amb la decisió de la justícia europea de no extradir els polítics exiliats. “Mentre a Espanya tenim presos polítics, a Europa els nostres exiliats es mouen lliurement i no són acollits com a pròfugs, sinó com a líders democràtics”, ha insistit. I en aquest sentit ha avisat els grups parlamentaris: “un dia sortiran i jo no tindré cap problema per tornar-los a mirar els ulls, però una part d’aquesta cambra sí que tindrà aquesta problema”.
 
Justament en resposta al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot el president Torra ha dit sentir-se “sorprès” perquè “des de l’esquerra se’m retregui que tenim pressa” per fer efectiva la República Catalana. “No tenen pressa per treure els presos polítics?”, s’ha preguntat.
 
 
“No manipulem més les xifres objectives del país”

Durant la seva intervenció, el president ha repassat les últimes dades econòmiques per constatar que “l’economia catalana funciona i funciona molt bé”. Torra ha recordat que Catalunya “manté un dinamisme elevat i continua creixent per sobre del 3%”, que portem “19 trimestres consecutius de creixement interanual” i que l’atur està baixant de manera continuada.
 
“No juguem ni manipulem més les xifres objectives del país”, ha demanat, i ha retret a Ciutadans que utilitzi “una política alarmista i catastrofista quan ens hi juguem inversions”.En fer un ús assenyat d’aquestes dades ens hi juguem la responsabilitat d’aquest país”, ha reblat.
 
 
Menors no acompanyats
 
En un altra moment de la seva intervenció i en relació a la problemàtica dels menors no acompanyats, el cap de l’Executiu ha assegurat que el Govern ha estat capaç de “fer front raonablement a la situació d’emergència” i ha aconseguit “revertir la situació”. Ha recordat que totes “les previsions han quedat desbordades”, com ho demostra el fet que de 300 menors no acompanyats que van arribar el 2015 a Catalunya, s’ha passat a 2.715 en el que portem d’any.
 
Per fer-hi front, ha explicat que la Generalitat ha fet un esforç econòmic i ha multiplicat per 7 el pressupost de la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), passant d’11 milions el 2016, a 30 el 2017 i 72 milions el 2018. Torra també ha recordat que s’han creat 2.047 places per a menors en centres entre juny del 2017 i setembre del 2018 i que s’ha obert un centre de menors nou cada dos setmanes, quan normalment se n’obre un cada 6 mesos de mitjana.
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem