Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president avisa Sánchez que "l'independentisme no podrà garantir l'estabilitat al Congrés si abans de novembre no hi ha una proposta pactada per exercir l'autodeterminació"

Anuncia que el conseller Buch compareixerà a petició pròpia per donar explicacions a la Cambra

El president durant la seva intervenció al Parlament (Fotografia: Jordi Bedmar)

  • Al Debat de Política General el cap de l’Executiu anuncia que ha donat instruccions perquè la Generalitat es personi com a acusació popular “en totes les causes judicials obertes de persecució de l’independentisme i la llibertat d’expressió”
  • Assegura que “ens hem d’exigir més intel·ligència política i responsabilitat” davant dels fets ocorreguts en algunes mobilitzacions del primer aniversari de l’1-O
  • Afirma que una sentència condemnatòria dels presos i exiliats polítics “serà el punt d’inflexió i de no retorn d’aquesta legislatura” 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat avui el president espanyol, Pedro Sánchez, que “si no hi ha una proposta per exercir l’autodeterminació de manera pactada, vinculant i reconeguda internacionalment damunt de la taula abans de novembre, l’independentisme no podrà garantir cap mena d’estabilitat al Congrés dels Diputats”. “El marge del president Pedro Sánchez s’ha acabat, cal que prengui compromisos concrets i valents”, ha assegurat.

Durant la seva intervenció al Debat de Política General aquesta tarda al Parlament, el president Torra ha anunciat que avui mateix enviarà una carta al president espanyol “emplaçant-lo a reunir-nos al més aviat possible”. “Quan vulgui ens podem reunir per negociar, però no vull tornar a sentir parlar de diàleg si no s’exerceix i  tampoc si no es concreta amb claredat”, ha avisat. “Prou d’amenaces i vaguetats, ara cal que es prenguin decisions i es facin propostes concretes”, ha demanat.
 
El cap de l’Executiu ha insistit que existeix “un mandat clar” del referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat i en aquest sentit ha deixat clar que el Govern “està compromès a no aturar-se fins a fer-lo efectiu amb totes les conseqüències”. “Jo no renunciaré mai a complir el mandat del primer d’octubre”, ha dit el president, “perquè el dret d’autodeterminació no em pertany a mi, ni al meu govern, ni a cap dels representants polítics d’aquesta Cambra”, sinó que “pertany al poble de Catalunya i exercir-lo és un dret inalienable que té”. “No som aquí per administrar una autonomia, som aquí per fer efectiva la República catalana”, ha reblat.
 
 
“Més intel·ligència política, responsabilitat i autocrítica”
 
El president Torra ha iniciat la seva intervenció davant de la Cambra fent una crida a una exigència de més intel·ligència política, de més responsabilitat i de més autocrítica a tothom” davant dels fets que han tingut lloc aquest cap de setmana i ahir durant algunes mobilitzacions del primer aniversari de l’1-O. En aquest sentit, ha anunciat que el conseller Miquel Buch compareixerà a petició pròpia per donar explicacions a la Cambra.
 
Quim Torra ha afirmat que “cal fer una autocrítica seriosa”, perquè “el camí de la independència no és aquest”. “Tot el contrari, l’1 d’octubre es va fer a cara descoberta perquè en l’exercici de l’autodeterminació no tenim res a amagar”, ha afirmat, i ha instat tothom a “exigir-nos i exigir que la mobilització que necessitem pels drets civils, socials i nacionals dels catalans sigui sempre no violenta. Radicalment no violenta”.
 
En aquest context, el cap del Govern ha demanattornar al treball unitari i que s’acabi aquest mirar-se de reüll constant”. Ha recordat que “la unitat, l’esperit constructiu i l’acció no violenta han estat la clau de l’èxit fins ara” i ha posat en relleu que l’1 d’octubre “va ser possible per una cadena de complicitats, que si no aconseguim refer-la ara, serà molt difícil que guanyem”.
 
 
Causa justa
 
El cap del Govern ha tancat la seva intervenció alertant sobre les sentències que es puguin produir en la causa contra els presos polítics i exiliats. Ha dit que “si l’Estat espanyol condemna els presos polítics estarà legitimant davant del món el dret de Catalunya a l’autodeterminació, a esdevenir un Estat” i, per tant, “sobre la sentència dels presos construirem la nostra causa justa”. “Serà el punt d’inflexió i de no retorn d’aquesta legislatura”, ha reblat.
 
En aquest sentit, el president ha insistit que no podem acceptar cap sentència que no sigui l’arxivament immediat del cas i la seva anul·lació”, perquè “votar no és delicte; el delicte és que et peguin per votar”. Per això, ha remarcat que “si l’Estat espanyol condemna els presos polítics, estarà condemnant persones que van obeir el mandat del poble, estarà condemnant la majoria del poble de Catalunya”. I ha preguntat als diputats: “Pensen vostès que el poble ho acceptarà? Pensen vostès que el poble no reaccionarà? Pensen que no ho faré jo o el Govern?”.
 

Acusació popular en les causes de persecució de la llibertat d’expressió
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha anunciat que ahir, coincidint amb el primer d’octubre, va “donar instruccions perquè la Generalitat es personi com a acusació popular en totes les causes judicials obertes de persecució de l’independentisme i la llibertat d’expressió”. “No podem permetre que es persegueixin ciutadans i representants democràtics per haver defensat la democràcia, el dret de vot o per pensar com ho fa la majoria de la societat catalana”, ha afirmat el president.
 
 
Pla de Govern
Durant la seva intervenció, el president ha posat en relleu que, a data d’avui, el Govern ja ha aprovat 4 projectes de llei, 2 decrets llei, 9 decrets, a banda dels d’estructura interna. I ha afegit que 17 decrets més estan en tramitació avançada. Entre les actuacions dutes a terme, s’ha referit a les mesures relacionades amb l’habitatge social, la Renda Garantida de Ciutadania, amb l’arribada massiva de joves adolescents migrats no acompanyats, o al restabliment de les delegacions a l’exterior.
 
També ha desgranat els quatre eixos i 22 àmbits d’actuació en què s’estructura el Pla de Govern, que té 93 objectius i més d’un miler de mesures concretes amb més de 300 indicadors. Volem construir un estat propi perquè volem un país cohesionat, amb drets i oportunitats per a tothom, que tingui una economia pròspera, responsable i sostenible al servei d’una societat més justa, lliure i democràtica”, ha subratllat. I ha explicat que els principis i valors que impregnen aquest Pla estratègic de legislatura, tots ells “republicans”, són els de “la llibertat, la cultura i el talent”,  que ha dit “són principis transversals”.
 
El cap de l’Executiu ha dit també que les mesures s’aplicaran sota la base de “grans consensos, amb acords de llarg abast” i amb un lideratge compartit entre administracions, empreses, societat civil, ens locals i sectors afectats.  Tot plegat, ha dit, orientat a “l’assoliment d’una societat justa, inclusiva i cohesionada”. Les necessitats socials són al centre de la nostra preocupació", ha assenyalat, i, en aquest sentit, ha explicat que les línies prioritàries del pressupost del 2019 giraran a l’entorn del “manteniment de les cobertures socials en els àmbits educatius, de salut i de serveis socials, preservant els col·lectius més vulnerables”.
 
Durant la seva intervenció, el president també s’ha mostrat convençut que la cultura és “un dret social”, com ho són l’educació o la sanitat, i ha assegurat que té “un gran poder transformador i de cohesió social”. “Allà on hi ha una biblioteca la societat és una mica millor, on hi ha més cultura, la societat és una mica millor”, ha dit. Per això, ha afegit, “la cultura ha de ser una de les prioritats del nostre Govern”
 Cercador

Cercador

Destaquem