Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Teresa Jordà: "La coordinació és imprescindible i no escatimarem esforços per prevenir la Pesta Porcina Africana"

Moment de la trobada avui entre la consellera Jordà, el ministre Planas i representants del sector porcí

La consellera es reuneix a Lleida amb el ministre d’Agricultura, Luis Planas, i el sector porcí català per tractar les mesures de control i prevenció de la PPA
 
A partir de demà dilluns el Departament només autoritzarà la importació de garrins en aquelles explotacions ramaderes que extremin les mesures de bioseguretat

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat aquest diumenge la posada en marxa, demà mateix, d’un pla per extremar el control en la importació de garrins a Catalunya amb l’objectiu d’incrementar la prevenció davant l’evolució de la Pesta Porcina Africana (PPA) i dels recents focus en porc senglar a Bèlgica. Jordà ho ha anunciat després de la reunió a Lleida amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i representants del sector porcí català per tractar les mesures de control i prevenció de la PPA. La reunió s’ha fet a la seu de la subdelegació del govern espanyol a Lleida i hi han assistit representants d’Anprogaporc, Porcat, la federació catalana de FECIC, Unió de Pagesos i JARC. Per part del Departament també hi ha assistit la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i per part del ministeri el secretari general d’Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda.
 
Jordà ha dit després de la reunió que la prevenció i la coordinació amb el sector i el ministeri d’Agricultura és “imprescindible”. En aquest sentit, ha celebrat que s’hagi pogut fer la reunió d’aquest diumenge a Lleida amb el ministre. La consellera ha donat un missatge de tranquil·litat i ha insistit que la Generalitat “no escatimarà cap esforç” per evitar l’entrada de la PPA. “Aplicarem totes les mesures que calguin”, ha afirmat. A banda de l’augment de control en la importació de garrins, el Departament d’Agricultura augmentarà la pressió cinegètica, especialment a les zones amb més població de senglars i en zones frontereres.
 
Controls severs en la importació de garrins
 
Tal com ha anunciat la consellera, aquest dilluns el Departament reforça el control de les entrades de porcí provinents d’altres estats membres de la Unió Europea i també de països tercers. A partir d’aquest dilluns només s’autoritzaran permisos d’entrada de garrins (PEGs) procedents d’altres països de la UE en aquelles explotacions ramaderes que disposin d’una puntuació mínima de 65 punts a l’última enquesta de bioseguretat. En aquestes explotacions amb puntuació igual o superior a 65 punts, prèviament a l’autorització del PEG, els Serveis Veterinaris Oficials supervisaran els elements bàsics de bioseguretat per garantir que compleixen amb la normativa vigent. En cas contrari, no s’autoritzarà l’entrada d’animals.
 
Els ramaders autoritzats per introduir animals procedents de la UE hauran de posar-se en contacte amb els veterinaris de l’oficina comarcal i de l’agrupació de defensa sanitària (ADS) corresponent, per informar de la data i hora d’arribada dels animals per tal que es facin els controls documentals i d’identificació. També s’haurà de fer una presa de mostres, que s’haurà de repetir en un termini de 8 a 10 dies.
 
Des del Departament es vol insistir en la responsabilitat del sector i dels ramaders per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat en les instal·lacions de les granges i en els procediments de treball i de transport.
 
Coordinació interdepartamental en marxa
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat la coordinació dels diferents departaments per a la prevenció de l’entrada de la PPA a Catalunya. Des de fa uns dies, el Departament d’Agricultura ja està treballant a nivell bilateral amb els departaments de Presidència, Economia, Interior, Salut i Territori. En els propers dies també s’activarà la coordinació amb els consells comarcals, les diputacions, els ajuntaments i les entitats municipalistes.
 
La coordinació interdepartamental afecta la coordinació amb el Mossos (Interior), el treball amb els escorxadors i el control sanitari dels productes (Salut), els parcs naturals i carreteres (Territori i Sostenibilitat) i altres mesures vinculades als Departaments de Presidència, Economia i Treball i Afers Socials.
 
La PPA no afecta les persones
 
La Pesta Porcina Africana és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta –cal deixar-ho clar– en absolut a les persones. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.
 
La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica. A l’illa de Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des del 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre als esmentats països de la UE.
 
L’absència d’una vacuna eficaç contra el virus de la Pesta Porcina Africana dificulta el seu control. La UE ha decidit redoblar els seus esforços de finançament d’investigació en vacunes.
 
El virus de la PPA pot afectar totes les espècies de suids. El porc senglar europeu té la mateixa susceptibilitat que el porc domèstic. Porcs senglars infectats poden mostrar signes clínics i una morbiditat i mortalitat elevades, igual que pot passar amb el porc domèstic.
 
És per això que el porc senglar juga un paper important en la persistència de PPA en les zones afectades, així com en la seva transmissió a explotacions porcines.
 
En països de la UE infectats per la PPA, s’ha identificat una relació entre presència de PPA en porc senglar i declaració de focus en porc domèstic, sobretot en explotacions amb baixos nivells de bioseguretat com ara explotacions de producció en extensiu o petites explotacions. A més, el porc senglar té un paper clau en el manteniment de la malaltia en les zones infectades, dificultant-ne el seu control i l’eradicació.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem