Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "L'1-O vam votar i vam guanyar, ara ens necessitem tots per tornar-hi i consolidar la victòria"

  • El cap de l’Executiu rep a Palau les persones afectades durant la celebració del referèndum
  • El vicepresident Aragonès reivindica “un dia de dignitat, d’autodeterminació i d’intel·ligència col·lectiva”
El president Torra, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Jordi Bedmar

El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha rebut al Palau de la Generalitat les persones afectades durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, que ha comptat amb la presència d’alcaldes, observadors internacionals i persones agredides. Durant la seva intervenció davant dels assistents, el cap de l’Executiu ha cridat a mantenir l’esperit de l’1 d’octubre. "Hem de fer-ho; vam votar i vam guanyar; però ara ens necessitem tots per tornar-hi i consolidar la victòria”, ha explicat el president Torra, convençut que “res del que hem fet fins ara tindria sentit si ara la por ens vencés i no fóssim capaços de recuperar l'esperit de l'1-O per fer la República Catalana". “Que ningú us arrabassi mai el primer d’octubre perquè representa el millor que els catalans han pogut construir”, ha sentenciat.
 
Per la seva banda, el vicepresident del Govern ha qualificat l’1 d’octubre com “un dia de dignitat, d’autodeterminació i d’intel·ligència col·lectiva”. Aragonès ha destacat la dignitat de les persones que “van posar les urnes i les paperetes, i que van fer cua en un dia de pluja, de cansament i d’angoixa”. També, ha dit, va ser una jornada d’autoderminació, “en què un país, sense demanar permís, estava disposat a defensar el seu dret a decidir ell mateix el que vol ser”. Finament, el vicepresident també ha definit l’1 d’octubre com un exercici d’intel·ligència col·lectiva, “que va ser possible gràcies a sectors molt diversos de la nostra societat amb una fita comuna”. “Avui, més que mai, davant els reptes que tenim i la complexitat del moment, hem de tornar a reivindicar aquesta intel·ligència col·lectiva. Ho hem fet i som capaços de tornar-ho a fer”, ha conclòs.  

“Els nostres companys a la presó i a l’exili han de saber que tenen tot el nostre suport”
El president Torra ha començat el seu parlament dedicant unes paraules als membres del Govern que van fer possible que el poble de Catalunya votés ara fa un any. “Avui més que mai els nostres companys a la presó i a l’exili han de saber que tenen tot el nostre suport i que els agraïm la decisió de tirar endavant el referèndum”, ha assegurat, tot afegint que “no ens aturarem fins que siguin lliures i tornin a casa”.
 
El cap de l’Executiu també ha tingut paraules de record per Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, “dues persones de pau i convivència que van defensar pacíficament fins a les últimes conseqüències el desig del poble”. En aquest sentit, ha recordat que “ens tenen empresonats amb ells perquè el motiu d’empresonar-los era empresonar les nostres idees i la nostra consciència”. “M’agradaria que avui arribi el nostre escalf i reconeixement i que Òmnium i l’Assemblea sentin que el Govern està i estarà sempre al seu costat”, ha reblat.
 
Davant d’aquesta situació, el president ha recordat que “el poble de Catalunya s’ha d’enfrontar a la causa general contra l’independentisme” perquè “votar no és delicte, el delicte és que et peguin per votar”. En paraules del cap de l’Executiu, “els que van tractar d’impedir la votació seran jutjats pels tribunals internacionals”.
 
A l’acte celebrat aquest matí al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat hi han intervingut també Jaume Casamitjana, en nom dels afectats per l’1 d’octubre; Eloi Fernández, alcalde de Fonollosa, i Tricia Marwick, expresidenta del Parlament escocès i observadora internacional del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.
 
Prèviament, el president de la Generalitat ha visitat l’Escola Oficial d’Idiomes del barri de Sant Gervasi de Barcelona, col·legi electoral on va participar del referèndum d’ara fa un any. Acompanyat dels seus veïns ha recordat que “la idea de llibertat és tan elèctrica com l’1 d’octubre” i ha afegit que “cal que ho perseguim fins les últimes conseqüències”.
acte patiCercador

Cercador

Destaquem