Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "El moment és de gran complexitat i per això apel·lo a l'esperit d'unitat i fraternitat de l'1-O"

El president durant l'entrevista

 
  • En una entrevista al Preguntes freqüents de TV3 anuncia que ha demanat al conseller Buch que analitzi “si algunes praxis” de l'operatiu policial d'avui “no responen als protocols del Departament”
 
  • Afirma que “a qui s’hauria d’estar jutjant és als senyors Pérez de los Cobos, Zoido o Rajoy, que van autoritzar la violència contra els catalans” en el referèndum del primer d’octubre
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apel·lat aquesta nit “a l’esperit de l’1 d’octubre” per fer front “al moment de gran complexitat” que viu el país. “L’1 d’octubre el vam aconseguir gràcies a la complicitat de tots, institucions i ciutadania, per això apel·lo a l’esperit d’unitat, fraternitat i solidaritat de l’1-O”, que va ser possible, ha dit, “per una cadena de confiances” de tothom. “Podem avançar amb aquesta cadena de confiances que és l’única manera de sortir-nos-en o no?”, s’ha preguntat durant l’entrevista que ha fet aquesta nit al programa Preguntes freqüents de TV3.

Durant la conversa amb la periodista Laura Rosel, als estudis de TV3, el president ha reivindicat el primer d’octubre “com un dia de victòria davant l’Estat”, que “va servir per adonar-nos que quan un poble es proposa un objectiu el pot aconseguir”. “Ens vam proposar autodeterminar-nos i ho vam aconseguir”, ha afirmat. I ara, ha continuat, toca “fer efectiva la República”. “El dia que cregui que no puc fer efectiva la República jo no seré president de la Generalitat”, ha deixat clar.

El cap del Govern ha insistit que “aquesta legislatura va de la restitució a la Constitució”, però que tindrà com a “punt d’inflexió les sentències dels judicis polítics”. I en aquest sentit ha fet una crida a dur a terme “una intensa mobilització a favor dels drets civils, socials i nacionals del país”. “No normalitzem aquesta situació”, ha demanat. I s’ha preguntat: “els catalans podem tolerar que es pugui condemnar compatriotes nostres que simplement han posat les urnes perquè poguéssim votar? Votar no és cap delicte, el delicte és que et peguin per votar. A qui s’hauria d’estar jutjant és al senyor Pérez de los Cobos, al senyor Zoido i al senyor Rajoy, les persones que van autoritzar la violència contra els catalans”, ha reblat.
 
 
"Entenc que el poble de Catalunya s'hagi sentit ofès"
 
Davant dels fets succeïts aquest matí a Barcelona, el president de la Generalitat ha anunciat que ha demanat al conseller Buch que analitzi “si algunes praxis” de l'operatiu policial d'avui “no responen als protocols del Departament". “Avui els Mossos tenien un paper complicadíssim”, ha afirmat.
 
“Entenc que el poble de Catalunya s’hagi sentit com jo em sento, ofès, perquè és ofensiu per als qui creiem en la democràcia”, perquè “pensar que algú pugui venir a Barcelona a reivindicar les agressions policials de l’1 d’octubre és ofensiu per als que reivindiquem la democràcia i la llibertat d’expressió”. Però ha defensat el dret de manifestació i “la llibertat d’expressió” que, ha dit, “ha de conjugar-se sempre amb el principi de seguretat”.
 
“Condemno tota la violència”, ha deixat clar, i ha recordat en aquest sentit que “des del moment zero hem apel·lat a un procés pacífic, democràtic, no violent i desobedient quan calgui”. “Aquí és on ens trobaran, com van fer els companys que són a la presó i a l’exili i els catalans que pacíficament i democràticament van resistir un embat com el de l’Estat el dia 1 d’octubre”.
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem