Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Generalitat obre el niu de tortuga careta descobert a Cambrils


  • El 80% de les cries ha sobreviscut al naixement
 
  • És el tercer niu detectat a les platges catalanes aquest estiu
Moment de l'obertura del niu.

 
Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha coordinat a primera hora d’aquest dilluns l’obertura del niu de tortuga careta (Caretta caretta) localitzat el diumenge a la platja de Vilafortuny de Cambrils (Baix Camp). L’estat físic d’alguns dels exemplars nascuts al vespre indicava que feia dies que estaven intentant sortir, i va fer suposar que la majoria ja havia pogut arribar fins a l’aigua. És per això que es va decidir acabar de descloure la posta.

Algunes de les tortugues rescatades.

L’obertura ha permès rescatar cinc tortuguetes que havien quedat atrapades entre la sorra, que estava molt compactada després que el tractor de manteniment de la platja hi hagi estat circulant durant tota la temporada de bany. Dos exemplars més s’han trobat morts mentre feien eclosió, i 20 ous no han tirat endavant. 85 ous més estaven oberts, fet que indica que els quelònids que n’han nascut han pogut arribar a mar. En total, la posta havia estat de 112 ous, el 80% dels quals ha fet eclosió amb èxit.

Una troballa casual
 
La troballa del niu la va fer una veïna que passejava per la platja. La dona va veure entre vuit i nou tortuguetes arribant a l’aigua i en va seguir el rastre fins el niu. Immediatament va alertar el Gepec, que va activar la policia local, el Cos d’Agents Rurals i la Xarxa de Rescat de Fauna Marina. El dispositiu va encerclar el niu amb un perímetre de seguretat i el va tancar amb una xarxa.
 
Ja al vespre, van néixer dos exemplars més, força dèbils i amb signes evidents en la forma de l’abdomen de dur hores intentant sortir a la superfície. És per això que el personal tècnic va prendre la decisió de rescatar al matí les tortugues que hi poguessin quedar.
 
Fenomen cada cop més freqüent
 
Aquest és el tercer niu de tortuga careta que es troba aquest estiu a la costa catalana. El primer va ser a la platja de Sant Simó de Mataró (Maresme), d’on van néixer 98 tortugues. El segon, a la  platja de la Descàrrega de Premià de Mar, també al Maresme, que es va traslladar a una altra platja del municipi, la de Llevant, per afavorir-ne la conservació i augmentar les garanties d’eclosió dels ous. Hores d’ara, encara es troben en incubació
 
Les persones expertes creuen que estem davant d’un fenomen de colonització i que aquests casos aniran a més en els propers anys. És per això que s’està donant una gran importància a l’obtenció de la màxima informació, que implica una manipulació dels nius, realitzada sempre per professionals amb amplis coneixements i experiència en aquestes actuacions i amb totes les mesures de bioseguretat per no comprometre la supervivència dels ous.Cercador

Cercador

Destaquem