Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Conseller Maragall: "Hem de ser ambiciosos en l'acció de cooperació. Hi ha d'haver més recursos però també adaptar i prioritzar"

El conseller ha comparegut al Parlament per presentar i debatre el Pla Anual de Cooperació 2018. El pla preveu una dotació de 32,15 milions d'euros.

El conseller Ernest Maragall ha comparegut aquesta tarda a la Comissió d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament per informar i debatre sobre el Pla Anual de Cooperació al Desenvolupament 2018, on ha reafirmat el compromís del Govern amb la política pública de cooperació al desenvolupament, que és un dels eixos del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. “Treballarem amb tots els actors de la cooperació catalana, públics i privats, pensant com a país per ser reconeguts al món amb una identitat pròpia, i especialment per poder ser centre de referència com a mediadors i ambaixadors de la pau”, ha manifestat el conseller.
 
Si bé ha lamentat que aquest pla 2018 es presenti a principis de setembre, el conseller ha explicat que ha estat així per la destitució del govern anterior, l’aplicació de l’article 155 i la intervenció del govern que han obligat a aquest calendari. Aquest pla ha sigut impulsat per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, i ha estat presentat, debatut i dictaminat unànimement en els espais participatius corresponents. Aquest pla, que preveu una dotació de 32,15 milions d’euros per a actuacions d’ajut oficial al desenvolupament, és el darrer del pla director 2015-2018. El conseller Maragall ha avançat que el Govern aprovarà el proper pla de cooperació al desenvolupament abans que acabi l’any.
 
El conseller ha detallat les prioritats d’aquest pla anual, emfatitzant la tasca en la crisi de refugi a la mediterrània i apostant per la generació de sinèrgies i aliances per fer front als nous reptes mundials així com la presència en espais i xarxes internacionals, el suport al sector per reforçar la seva tasca, l’acord de govern amb països socis per donar continuïtat a projectes que ja s’estan desenvolupant, la coordinació i col·laboració dels actors sobre el terreny i la coherència de les polítiques públiques per al desenvolupament, on el conseller considera que és tan important parlar del 0,7% com del 99.3% restant. El conseller ha recalcat l’especial atenció a la perspectiva de gènere, així com la aposta decidida per la protecció dels defensors dels drets humans i la divulgació i recerca sobre desenvolupament i pau.
 
 
Procés de participació: Visió 2030.
 
El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha posat en marxa el procés participatiu ‘Visió 2030: La contribució catalana al desenvolupament global’, que vol definir l’estratègia de cooperació al desenvolupament dels propers anys, emmarcat plenament en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. El conseller ha insistit en la importància d’aquest mètode, que suposa “la transició cap a una estratègia a mitjà i llarg termini, que sigui la base de la concreció dels futurs plans directors”. El fet d’obrir la cooperació catalana a la participació permet planificar millor i promoure’n l’apropiació per part de tots els actors implicats. En paraules del director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila: “Per les ONG i per les contraparts de la cooperació catalana és molt important poder abordar els projectes a llarg termini.”
 
“Aquest Govern té el compromís de projectar al món les nostres idees, les nostres capacitats per contribuir al seu desenvolupament, la pau i la defensa dels drets humans. Volem que els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 ens identifiquin com a país avançat i solidari”, ha expressat el conseller. “Hi ha línies de treball en curs. Hi ha una realitat que canvia i unes exigències que hem de satisfer. Hem de ser ambiciosos en l’acció de cooperació. Hi ha d'haver més recursos però també adaptar i prioritzar aquesta acció. Aquest és un instrument potentíssim de convicció social i comprensió col·lectiva de fins a quin punt tenim la necessitat de gestionar els nostres propis recursos. Sabem el que volem fer i hem demostrat que tenim la capacitat de fer-ho.”. Per això ha posat en valor aquest procés participatiu que permetrà “repensar la cooperació catalana, projectar-la cap al futur i posicionar-la al món”.


Cercador

Cercador

Destaquem