Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Conseller Maragall: "Estem reiniciant un camí que mai hauria d'haver estat interromput. Ara hem d'ampliar la nostra presència a l'exterior"

El conseller Maragall s’ha reunit amb els delegats a Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i Irlanda i Suïssa al Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per compartir l’estratègia del Govern. La delegada davant la Unió Europea, Meritxell Serret, hi ha participat per videoconferència.

El conseller Ernest Maragall s’ha reunit amb la delegada a Alemanya, Marie Kapretz; el delegat a Itàlia, Luca Bellizzi; el delegat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén i el delegat a Suïssa, Manuel Manonelles per repassar els objectius i l’estratègia del departament. També hi ha participat per via telemàtica la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serret.
 
El conseller ha recalcat que “avui podem dir que aquest sensacional equip que ja estava treballant, ara ho torna a fer amb tota l’energia, tot i que encara no amb tots els recursos i mitjans de què han de disposar. Però ja hi som. Hi som tant que ja podem començar a parlar de política, d’objectius estratègics i de feina, en definitiva”. I ha afegit que “és obvi que hi ha també l’evidència que no hi som tots. Hi ha una contradicció evident i una tristesa pel fet que avui no puguin ser entre nosaltres el conseller Romeva, o la que és també membre de l’equip, Meritxell Serret, amb qui estem treballant per via telemàtica però no ens pot acompanyar com seria el normal”.
 
“La valoració de la reunió amb els delegats és molt positiva”, ha destacat el conseller, i ha subratllat que “estem reiniciant un camí que mai hauria d’haver estat interromput. Estem recuperant la situació anterior a l’aplicació del 155 que ens ha fet perdre temps, drets i serveis a tots els ciutadans de Catalunya. I per tant ara tenim la impaciència i la urgència, però també la determinació, perquè aquest reinici es produeixi en les millors condicions i amb la màxima autoexigència, també, per recuperar aquest temps perdut i per anar més enllà. Ara hem d’ampliar la nostra presència a l’exterior”.
 
Primeres reobertures
El conseller ha anunciat que la primera delegació que reobrirà la seva seu serà la ubicada a Berlín el proper 19 de setembre. L’última setmana de setembre reobrirà la delegació amb seu a Londres, a principis d’octubre ho farà la delegació amb seu a Roma i a finals del mateix mes la ubicada a Ginebra. “Estem en condicions de garantir que aquesta presència i aquesta potència tindrà en els propers mesos visibilitat i la confirmació continuada en tots els sentits: de representació del país i de capacitat de ser presents allà on hem de ser, per començar a expressar i a tenir posició com a país, com a societat, i fer-ho arribar allà on toca”, ha afirmat el conseller. “El primer objectiu segueix sent políticament, personalment i com a departament recuperar la normalitat. Hem d’ampliar i afegir presència al món amb moltes noves delegacions i presències institucionals. Estem indiscutiblement en el bon camí”.
 
Concurs públic i properes obertures
Paral·lelament, els delegats a França i als Estats Units seran escollits per concurs públic en una convocatòria que es tanca aquest 15 de setembre. Juntament amb les d’Alemanya, Itàlia, Suïssa i Regne Unit i Irlanda, les delegacions a França i als Estats Units formen part de la primera fase d’urgència del pla de desplegament de les oficines de representació del Govern a l’exterior. El conseller ha assegurat que a finals d’octubre o principis de novembre “estarem en condicions de reobrir aquestes dues delegacions, un cop s’hagin resolt els concursos públics que estan ara mateix oberts i s’hagin fet els nomenaments corresponents”. En una segona fase, de consolidació, s’obriran delegacions a Portugal, als Països Nòrdics i als Balcans, entre d’altres. I abans de final d’any el conseller Maragall ha apuntat que “tindrem decidida i definida la fase de consolidació a la resta del món. L'obertura seria a principis de l'any vinent”.
 
Reunió de la subcomissió d’exteriors
El conseller Maragall també ha comunicat que s’està acabant de tancar la data per la primera reunió de la subcomissió d’exteriors, emmarcada en la Comissió Bilateral entre els governs català i espanyol. “Nosaltres estem treballant en la recuperació del respecte a les institucions i l’autogovern català. Les comissions bilaterals ben aviat començaran a tenir agenda i previsió”, ha afirmat. “Ahir vaig parlar amb la ministra Meritxell Batet de la immediata convocatòria de la subcomissió d’acció exterior. Espero que aquesta reunió sigui, si convé, amb presència i participació del Ministeri d’Afers Exteriors”. Sobre l’anunci del recurs contenciós administratiu per part del Ministeri d’Exteriors del govern espanyol, el conseller ha assegurat que “no atura res. L’estratègia i els compromisos de feina que hem desenvolupat es tiren endavant amb tota la potència i normalitat de forma immediata”.Cercador

Cercador

Destaquem