Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Ordre d'allunyament de l'AP-7 per a l'últim integrant detingut de l'organització criminal que cometia més furts en aquesta autopista a tot Catalunya

· Els Mossos d’Esquadra van desmantellar l’organització el 6 de juny amb la detenció de 15 membres i ordres d’allunyament per a 12 d’ells
 
· La mesura cautelar d’ordre d’allunyament de l’autopista és una mesura innovadora que ha demanat el Cos de Mossos d’Esquadra a partir del 7 de juliol de 2017 i se n’han aconseguit 26
 
· Des que es va desarticular aquest grup criminal s’han reduït més d’un 20% els furts a l’AP-7 en comparació amb les dades dels mesos d’estiu de l’any passat

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport van detenir el 5 de setembre a Barcelona l’últim membre que quedava pendent després de la desarticulació de l’organització criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7 des de la Jonquera fins a Tarragona. El detingut, de nacionalitat kosovar, de 26 anys i domicili a Barcelona.
 
A aquest últim integrant, que ja estava identificat, se’l va detenir quan anava a agafar un vehicle de lloguer per tal de tornar a robar a l’autopista.  
 
Amb aquesta última detenció els Mossos d’Esquadra han arrestat els 17 membres, tots d’origen kosovar, que sostreien objectes de valor i diners de l’interior de vehicles després de fer-los aturar i distreure els seus ocupants, als quals els deien que tenien una avaria o la roda punxada i simulaven que els ajudaven.
 
El 6 de juny es van fer les primeres 15 detencions, dies després una altra i el 5 de setembre els policies van detenir l’últim membre de l’organització, tots ells com a presumptes autors dels delictes de furts, contra la seguretat del trànsit, falsificació documental i un robatori amb intimidació.
 
La investigació, que va comptar amb la col·laboració de l’empresa Abertis autopistes, es va iniciar a finals de 2017 quan els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que hi havia hagut un furt de 27.000 euros al quilòmetre 120 de l’AP-7.
 
El grup actuava de dues maneres, o bé punxaven les rodes de les víctimes i els seguien fins que s’aturaven o bé els feien creure que tenien una avaria i els indicaven que s’aturessin al voral o en una àrea de servei o descans. A causa de la seva especialització el segon modus operandi era el més habitual i així no els calia punxar rodes.
 
En ambdós casos, una vegada aturades les víctimes i amb l’excusa de prestar auxili, els autors les distreien mentre aprofitaven per sostreure els objectes de l’interior del vehicle.
 
La investigació que va durar sis mesos ha permès imputar-los una cinquantena de fets en els quals haurien obtingut més de 150.000 euros en metàl·lic, diners en divisa estrangera, joies i objectes electrònics com mòbils o càmeres fotogràfiques.
 
L’últim detingut, amb antecedents delictius, va passar a disposició judicial dijous, 6 de setembre, i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs i li va imposar una ordre d’allunyament de 200 metres de l’autopista AP-7 i les seves àrees de servei sense limitació territorial. Aquesta ordre també va ser decretada anteriorment per a 13 membres de l’organització criminal.
 
La mesura cautelar d’ordre d’allunyament de l’autopista és una mesura innovadora que han demanat els Mossos d’Esquadra pels membres de grups criminals que realitzen delictes patrimonials a les vies ràpides. Les conseqüències d’aquesta mesura es veuen en la reducció de més d’un 20% dels furts (tant en àrees de servei/descans com al voral) des de la seva aplicació el juliol de 2017.
 
Des de la implantació d’aquesta mesura fins a data d’avui no es té coneixement que cap de les persones amb aquesta ordre l’hagi trencat i hagi tornat a furtar a l’autopista. En total s’ha imposat a 26 persones.
 
 
Consells per evitar furts a les autopistes
 
-       En cas d’avaria del vehicle (punxada de rodes o manifestacions de segones persones de foc als neumàtics) atureu-vos en un lloc segur amb els elements de seguretat (armilles i triangles emergència), tanqueu el vehicle i presteu atenció a les persones que s'aturen per tal d’ajudar donat que podria tractar-se de possibles lladres.
 
-       Guardeu els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
 
-       Si us atureu per descansar, presteu especial atenció a les distraccions per part d’altres persones i en cas de baixar del vehicle per descansar tanqueu-lo sempre amb clau.
 
-       En cas d’accedir a l'interior del restaurant o zones de pícnic és necessari tenir en tot moment les pertinences controlades.
 
Si heu estat víctima o testimoni dels fets, cal que truqueu immediatament al telèfon d'emergències 112 i aporteu el màxim de dades dels autors (vehicle i descripció) i el lloc dels fets.
 
 
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 7 de setembre de 2018Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem