Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Agost majoritàriament càlid a Catalunya


  • El mes d’agost s’ha de qualificar de càlid a gairebé tot Catalunya, especialment al litoral i prelitoral, on puntualment ha arribat a ser molt càlid i només en alguns punts del Pirineu i Prepirineu la temperatura ha estat propera a la mitjana climàtica
  • La distribució de la precipitació ha estat molt heterogènia, amb grans diferències entre àrees properes: entre els sectors amb dèficit de precipitació destaca bona part de Ponent i de la Costa Brava, mentre que les quantitats més abundants s’han enregistrat sobretot a les comarques d’Osona, el Berguedà i el Ripollès

 
Una falca anticiclònica amb arribada d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica va marcar la meteorologia dels primers dies de l’agost, produint la calorada més destacada de l’estiu i contribuint de manera notable al balanç càlid del mes. Durant les setmanes posteriors, el protagonisme va passar a diverses pertorbacions que van comportar alguns episodis tempestuosos, amb la típica distribució irregular estival.
 
 
Onada de calor la primera setmana d’agost
 
Els primers dies del mes va tenir lloc l’episodi de calor més important de l’estiu, que va començar a finals de juliol i es va estendre fins al 8 d’agost. Durant aquest episodi persistent, les comarques properes a la costa van assolir valors de temperatura màxima i mínima excepcionalment elevats. Un lleuger flux del nord i nord-est inhibia la marinada, que habitualment suavitza la temperatura en aquest sector.
Així, la temperatura màxima va arribar al voltant dels 40 °C els dies 4 i 5 tant a l’interior com prop de la costa i la temperatura nocturna va fregar els 30 °C a la ciutat de Barcelona i àrees de l’Empordà. En alguns sectors del litoral, cal qualificar aquesta onada de calor de la més destacada des de l’agost de 2003. En canvi, a les comarques de l’interior no va ser una calorada excepcional.
  • Gairebé la meitat de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), 90 de 184, va superar el llindar de Situació Meteorològica  de Perill (SMP) per calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que a bona part del país es pot parlar d’onada de calor, molt especialment prop de la costa.
 
·         El dia 4 d’agost, 14 de les 143 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van assolir la seva màxima absoluta, totes elles situades al litoral i prelitoral.
·         A 25 de les 143 EMA amb més de 10 anys de dades es va igualar o superar la temperatura mínima més alta de tota la seva sèrie.
 
Cal esmentar també l’elevada temperatura de l’aigua del mar Mediterrani, entre 3 °C i 4 °C per sobre de la mitjana corresponent a l’època de l’any.
Durant aquest període també van tenir lloc alguns episodis de xàfecs, sobretot al Pirineu i Prepirineu, localment d’intensitat forta i acompanyats de calamarsa o pedra.
 
Diversos episodis de tempesta entre el 9 i el 31 d’agost
 
Al llarg d’aquest període es van produir diversos episodis de precipitació, que si bé van afectar principalment el terç nord, també van arribar a altres indrets repartits arreu del territori. D’entre ells, destaquen els següents:
 
·         Els dies 9 i 10 es va produir un episodi de tempestes a pràcticament tot Catalunya, amb acumulacions que van ser des de minses o poc abundants (especialment a Ponent) fins a abundants o molt abundants (superiors a 50 mm). Es van enregistrar màxims propers a 100 mm a l’Alt Berguedà i a l’àrea entre la Conca de Barberà i l’Urgell. El valor màxim enregistrat per les estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) va ser de 84,7 mm a Gisclareny (el Berguedà). Els xàfecs van arribar a tenir intensitat localment forta o torrencial, sovint acompanyats de pedra. El dia 9 el nombre de llamps va ser força elevat: 5.759 llamps núvol-terra a Catalunya, el més nombrós des del 14 de setembre de 2014.
·         Entre els dies 16 i 17 va tenir lloc un nou episodi de tempestes generalitzat, que va deixar precipitació molt abundant a indrets del Prepirineu, prelitoral i del litoral Central, arribant a fregar puntualment els 100 mm. El màxim de precipitació enregistrat per les estacions de la XEMA i de la XOM va ser de 96,9 mm a Castellar del Vallès (el Vallès Occidental). El dia 17 va ser el dia d’agost més plujós de la sèrie a 5 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, ubicades a la Cerdanya, el Vallès Oriental el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Baix Camp. La intensitat va ser localment forta a diversos sectors (superior a 20 mm en 30 minuts), assolint la qualificació de torrencial (superior a 40 mm en 30 minuts) a les estacions de Castellbisbal (el Vallès Occidental) i Vallirana (el Baix Llobregat).
·         Del 30 al 31 es va produir un episodi de tempestes, durant el qual es van recollir quantitats molt abundants a la plana de Vic, litoral Central i Camp de Tarragona. En alguns casos, la precipitació d’aquests dies finals del mes va significar la major part del total mensual. La màxima precipitació diària enregistrada per les estacions de la XEMA i de la XOM durant aquest episodi va ser de 107 mm a Gurb (Osona) el dia 31.
 
D’altra banda, entre els dies 19 i 24 es va produir una nova calorada prop de la costa, tot i que no tan severa com la de principis de mes, causada novament per la inhibició de la marinada. A 24 de les 184 estacions de la XEMA es va superar algun dia el llindar d’SMP per calor. La tramuntana del dia 20 va fer que la temperatura es mantingués alta especialment al nord de l’Alt Empordà, de manera que l’estació d’Espolla, amb dades des de l’any 2000, va enregistrar la temperatura mínima més alta de la seva sèrie, 26,3 °C.
 
Agost especialment càlid al litoral i prelitoral
 
L’agost ha resultat càlid a gairebé tot Catalunya (figura 1), particularment al prelitoral i litoral Nord i Central, on en alguns punts ha arribat a ser molt càlid (anomalia superior a +3 °C). Aquests indrets coincideixen amb els que van patir amb més intensitat l’onada de calor la primera setmana del mes i la calorada del 19 al 24. En canvi, al Pirineu i Prepirineu les anomalies han estat més lleus, i fins i tot en certes àrees l’agost es pot considerar termomètricament normal.
 
A l’Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de l’any 1914, l’agost d’enguany ha estat el 4t més càlid de la sèrie, només darrere del 2003, 2009 i 2012. Destaca l’elevada temperatura mínima mitjana, de 21,5 °C, 2a en el rànquing de la sèrie, només darrere de la del 2003.
 
 
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes d’agost del 2018 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’agost respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’agost pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +3,0 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Barcelona - Zona Universitària
Barcelonès
+3,3
Barcelona - el Raval
Barcelonès
+3,2
Parets del Vallès
Vallès Oriental
+3,2
PN del Garraf - el Rascler
Baix Llobregat
+3,1
Navata
Alt Empordà
+3,1
Roses
Alt Empordà
+3,1
Viladecans
Baix Llobregat
+3,1
 
Distribució molt irregular de la precipitació
 
Els xàfecs i tempestes que s’han produït al llarg del mes han deixat una precipitació irregularment distribuïda, característica de l’estiu (figura 2). Fins i tot, dins les mateixes àrees geogràfiques es troben grans diferències. Així, al Pirineu s’observen sectors plujosos i secs, al litoral Nord i Sud, en escasses distàncies, es produeix el canvi de sec a plujós, mentre que el centre del país tampoc n’és una excepció.
 
La precipitació de l’agost d’enguany trenca la ratxa dels darrers dos anys, en què el mes d’agost va ser sec a pràcticament tot el territori, o fins i tot molt sec a una gran part de la superfície del país.
 
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’agost del 2018 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Els valors més alts de precipitació s’han recollit, com és habitual, al Pirineu i Prepirineu, amb màxims per sobre dels 200 mm a punts elevats del Pallars Sobirà, de la Cerdanya i a sectors del Berguedà, però també a la Plana de Vic. En canvi, en algunes localitzacions de l’extrem nord-occidental de l’Aran i del nord de l’Alt Urgell, la precipitació mensual no ha arribat a 40 mm, força inferior a la mitjana climàtica.
 
Tot i no arribar a xifres tan altes, cal destacar la precipitació recollida a punts de la Costa Daurada, del prelitoral Sud i de la Catalunya Central, localment superior a 100 mm. Aquest valor supera àmpliament les modestes mitjanes climàtiques respectives.
 
A l’altre extrem, una franja que abasta el sud del Segrià i els sectors nord-occidentals de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta, així com punts de l’Urgell, no han arribat als 5 mm.
 
A la següent taula s’assenyalen les estacions de l’SMC en què la precipitació de l’agost ha superat els 200 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
295,9
Castellar de n'Hug - el Clot del Moro
Berguedà
265,9
Gurb
Osona
249,8
Planoles (XOM)
Ripollès
243,9
Borgonyà (XOM)
Osona
242,3
Taradell (XOM)
Osona
238,9
Vic (XOM)
Osona
237,3
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
219,3
Casserres (XOM)
Berguedà
212,0
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
209,2
Guardiola de Berguedà
Berguedà
201,6
Montesquiu
Osona
201,5
 
 
Valors d’irradiació solar contrastats
 
Si bé bona part del territori presenta valors d’irradiació solar global propers a la mitjana (figura 3), hi ha excepcions en els dos extrems: valors notablement inferiors, especialment del Prepirineu oriental fins al Montseny, i valors apreciablement per sobre, al delta de l’Ebre.
 
Figura 3:
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’agost del 2018 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2008-2017).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 

3 de setembre del 2018Cercador

Cercador

Destaquem