Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

FGC celebra la festivitat de Sant Gil a Vall de Núria

  • Ferrocarrils ha aprofitat la jornada per explicar les actuacions més importants que s’estan duent a terme al Cremallera de Vall de Núria i a l’estació.
  • Els actes festius han comptat amb els tradicionals esmorzar de pastors, sardanes, missa commemorativa, processó fins a Sant Gil i demostració de gossos d’atura.El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, acompanyat del director general de la companyia, Pere Calvet, ha participat avui en la festivitat de Sant Gil, patró dels pastors, que s’ha celebrat a Vall de Núria, al municipi de Queralbs (Ripollès).

Com cada any, la jornada s’ha desenvolupat amb tot un seguit d’activitats lúdiques, gastronòmiques i culturals per honorar el sant, entre les quals destaquen l’esmorzar de pastors, les sardanes, la missa commemorativa, la processó de torxes fins a Sant Gil i la demostració de gossos d’atura.


Actuacions de millora a l’estació i al Cremallera de Vall de Núria

Durant l’acte, Ferrocarrils ha explicat les actuacions i inversions més importants que s’estan duent a terme en l’àmbit de l’estació i del Cremallera. El director d’FGC Infraestructures, Albert Tortajada, ha explicat els detalls de la renovació del Telecabina de la Coma del Clot, una inversió que permetrà augmentar la capacitat i el confort dels usuaris.

Pel que fa al Cremallera de Vall de Núria, Albert Tortajada i el director de Turisme i Muntanya d’FGC, Toni Sanmartí, han explicat les actuacions més importants que s’estan duent a terme i que comprenen les ampliacions dels vestíbuls de les estacions de Ribes Vila i de Queralbs, l’ampliació del material mòbil amb l’adquisició d’una locomotora i quatre cotxes, i els treballs de millora que s’estan fent en infraestructures i via a la línia.
 
Tot seguit, els assistents han pogut visitar, al complex del Santuari, l'exposició "La Petja del Llop" de la mà del seu comissari, el naturalista Josep Maria Massip, expert i autor de diversos llibres sobre l’animal i qui ha seleccionat el material d’entre més de 2.000 peces catalogades. La mostra, que estarà disponible fins a la tardor, fa un recorregut pel passat, present i futur del llop a Catalunya, així com per la cultura popular que envolta aquest animal emblemàtic.
 
Finalment, el director de Vall de Núria, Toni Casals, ha explicat les millores que ha comportat la rehabilitació de l’ermita de Sant Gil, uns treballs que han permès millorar l’accessibilitat als visitants i l’interiorisme de l’espai.

Els detalls d’aquestes actuacions es poden consultar en els plafons adjunts.


Patró dels pastors
 
Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i l’iniciador de la devoció, al segle VIII, a l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Verge productes del seu bestiar, com ara llana, llet o mantega. L’acte litúrgic ha estat presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.Cercador

Cercador

Destaquem