Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Neixen les primeres tortugues babaues procedents de la posta de la platja de Sant Simó de Mataró

·         Aquest matí ha nascut la primera tortuga dels 130 ous que van quedar en el niu de la platja de Sant Simó i s’espera que les properes nits eclosioni la resta
 
·         Dels 40 ous que es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM), 28 eren fèrtils i, d’aquests, des de dijous fins ara han nascut 24 en incubadores
 
  • La Generalitat va monitoritzar el niu de la platja dins d’un projecte de recerca internacional i també va impartir formació als voluntaris que fan torns de vigilància coordinats per l’Ajuntament de Mataró
La primera de les tortugues nascudes avui al niu de la platja de Mataró. Autor: Marga Cruz/Ajuntament de Mataró.

Les primeres cries procedents de la posta de 173 ous que una tortuga babaua (Caretta caretta) va fer el 15 de juny a la platja de Sant Simó de Mataró han començat a néixer. En concret, des de dijous passat han nascut 25 animals: 1, aquest matí, a la mateixa platja i 24 a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Rescat d’Animals Marins (CRAM).
 
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha valorat que “una situació que fa anys ens semblava estranya”, com és la posta d’una tortuga en una platja catalana, “serà cada cop més habitual”, tot i que, en aquest cas, “s’ha batut el rècord de posta d’ous a Catalunya”.
 
Dels 173 ous que va posar la tortuga, 133 es van deixar a la platja. D’aquests, tres estaven trencats i 130 s’han anat covant gràcies a l’escalfor de la sorra. Aquest matí, a les 6.30 hores, ha nascut la primera de les tortugues del niu. Cal tenir present que els ous de tortuga eclosionen en nits diferents i les cries van marxant cap al mar a mesura que neixen.
 
Altres 40 ous van ser traslladats al CRAM, dels quals un total de 28 eren fèrtils i han estat covats a incubadores. D’aquests, ja han nascut 24. Un altre ou ha començat a eclosionar aquest mateix matí i 3 ous més estan encara en desenvolupament.

La tortuga que ha començat a néixer aquest matí.

En tots els casos de postes “s’aplica el protocol científic, tècnic i de col·laboració amb les institucions locals”, ha explicat Miralles. Així, en el cas del niu de la tortuga de Mataró, “es va comprovar que els ous situats a la profunditat més superficial corrien el risc de malmetre’s”, per les altes temperatures que pot assolit la sorra en contacte més directe amb el sol. És per això que la Generalitat, “com a responsable de la gestió de la fauna salvatge protegida”, va decidir traslladar-ne 40.
 
Una vegada es tingui constància de quantes han nascut en total, la major part s’alliberaran al mar però un petit nombre romandran al CRAM durant un any. Durant aquest temps, es podrà estudiar el seu procés de desenvolupament i aprofundir en el coneixement de la seva biologia. Passat un any, s’alliberaran a la mateixa platja de Sant Simó de Mataró, “equipades amb un dispositiu de seguiment via satèl·lit”, ha explicat la biòloga de la fundació, Anna Casquet.
 
Això permetrà obtenir dades dels seus patrons de moviment i de les zones que freqüenten per alimentar-se. Són dades útils per “decidir si aquestes zones s’han de protegir” en un futur, ha especificat Miralles. “La intervenció humana” en casos de postes de tortugues “sempre es produeix per raó del risc que puguin patir i de necessitat de coneixement per millorar la gestió i conservació de l’espècie”, ha volgut subratllar el director general.
 
Seguiment i protecció del niu
 
Després de rebre un avís dijous 19 de juliol a la nit, personal de la Generalitat es va desplaçar a la platja de Sant Simó de Mataró, al litoral metropolità català, on es va confirmar la posta d’una tortuga babaua. La vigilància es va fer imprescindible per evitar danys o possibles sostraccions i, per tant, es va activar el protocol de custòdia del niu.
 
El regidor de Serveis Centrals de l’Ajuntament de Mataró, Juan Carlos Jerez, ha explicat que, gràcies a la col·laboració de cinc entitats proteccionistes, “uns 200 voluntaris han fet torns de 3 hores cadascun durant les 24 hores, 7 dies a la setmana”. Tots els voluntaris han rebut, almenys, sessions de formació de 2 hores impartides per tècnics de la Generalitat i del CRAM per conèixer les mesures de protecció que s’havien de garantir al niu.
 
A més, a mesura que s’acostava el moment de la possible eclosió, alguns voluntaris han rebut una segona sessió de formació més específica per poder protegir els animals acabats de néixer.
 
D’altra banda, la Generalitat va col·locar sensors de temperatura al voltant del niu, a 40 centímetres de profunditat, per tal de conèixer l’evolució de les condicions i preveure el moment de l’eclosió o altres factors que poguessin afectar al seu desenvolupament.
 

El niu de la platja, protegit per una tanca i sota vigilància permanent.

El monitoreig forma part d’un projecte de recerca internacional, liderat per l’Estació Biològica de Doñana i l’Associació Herpetològica Espanyola, i en el qual participen també França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua. L’objectiu és obtenir dades interessants de cara a la gestió de nous casos de nidificació, fet que es preveu que anirà en augment les properes dècades.
 
Així, l’Ajuntament de Mataró ha coordinat la vigilància del niu, amb la implicació de voluntaris, entitats ambientals i seguretat privada. Jerez ha volgut posar en valor que “tot el que s’ha fet les darreres dècades en matèria de recuperació del medi ha funcionat” i ha possibilitat “que una tortuga hagi posat ous, i que estiguin naixent, en una platja on conviuen moltes realitats, com l’activitat econòmica i els seus usuaris”. “És una bona notícia que ens diu que tenim un medi natural en les condicions suficients perquè hi hagi vida”, s’ha congratulat el regidor.
 
 
Podeu descarregar vídeos del naixement de la tortuga a la platja de Mataró en el següent enllaç: https://drive.google.com/drive/folders/1tHE1IKD2dITCSIlsNqgGwNN0g4D-1TNy?usp=sharingCercador

Cercador

Destaquem