Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Generalitat trasllada els ous que una tortuga va pondre ahir a Premià per augmentar les expectatives d'èxit en l'eclosió


  • 58 ous s’han dut a una altra platja del municipi que ofereix més garanties per a la supervivència dels exemplars
 
  • 4 més s’han traslladat a les instal·lacions del CRAM, on s’incubaran de forma artificial
La doctora Elena Abella, en l'operació d'extracció dels ous.

 
 
Personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha traslladat gran part de la posta que ahir dimecres va realitzar una tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja de la Descàrrega de Premià de Mar (Maresme) a una altra platja del municipi, la de Llevant, per afavorir-ne la conservació i augmentar les garanties d’eclosió dels ous.

Localització original del niu.

Respectant la incubació natural
 
Com que el període d’incubació d’aquesta espècie és d’entre 55 i 65 dies, i que la posta s’ha efectuat a principi d’agost, les tortugues d’aquest niu haurien de néixer a principis d’octubre. Personal tècnic de la xarxa va considerar que hi havia un elevat nombre de possibilitats que els temporals propis del mes de setembre inundessin el niu, o s’enduguessin sorra de la platja, deixant-lo exposat o malmès, com va passar l’any 2006 a Puçol (Horta Nord, València). D’aquesta manera, va decidir traslladar-lo fins a un altre punt, intentant respectar una incubació natural. La nova ubicació és una platja que forma part del projecte “Estudi de la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua”, que s’està fent des del 2015.
 

Primer albirament dels ous de la posta.

Dels 62 ous de la posta, quatre s’han traslladat a les instal·lacions de la Fundació CRAM, a El Prat de Llobregat (Baix Llobregat) per incubar-los artificialment.
 
En aquesta espècie només un de cada cent nounats és capaç de superar amb èxit els primers anys de vida, per la qual cosa, mitjançant la incubació artificial i la possibilitat de mantenir-los en captivitat els primers mesos, o fins els dos anys, permetria millorar-ne la supervivència. Alhora se’ls podria instal·lar un emissor per fer-ne un seguiment via satèl·lit, que proporcionaria molta informació sobre quins patrons segueixen aquests animals.
 
Col·laboració ciutadana
 
Ahir al matí, cap a les 6.30 hores, diverses persones que passejaven per les platges de Premià van veure una tortuga a la sorra. Sembla ser que va sortir en diferents punts del municipi i finalment va fer un niu a la platja de la Descàrrega. Les persones  que la van veure al possible niu es van posar en contacte amb el 112, que va activar el Cos d’Agents Rurals, la Policia Local i la Xarxa de Rescat de Fauna Marina.
 

Tot i que en un primer moment va semblar que es tractava d’un intent no reeixit, el comportament de la tortuga que es va veure a les imatges difoses a les xarxes va donar pistes als experts que existien moltes possibilitats que hagués post. Finalment, personal tècnic de la xarxa i la doctora Elena Abella, experta en la matèria, van localitzar el niu cap a les 13 hores. Era petit, situat al peu de les escales que donen accés a la platja, i a només 8,80 metres de l’aigua. Es dona la circumstància que en aquesta platja hi hauria d’haver una guingueta, però aquest estiu no s’ha instal·lat per manca de sorra, que l’ha deixat més estreta del que és habitual.  
 
Fenomen recurrent
 
Les persones expertes creuen que estem davant d’un fenomen de colonització i que aquests casos aniran a més en els propers anys. És per això que s’està donant una gran importància a l’obtenció de la màxima informació, que implica una manipulació dels nius, realitzada sempre per professionals amb amplis coneixements i experiència en aquestes actuacions i amb totes les mesures de bioseguretat per no comprometre la supervivència dels ous.Cercador

Cercador

Destaquem