Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El juliol ha estat càlid a Catalunya


  • El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment al prelitoral i la serra de l’Albera, però normal a les parts més elevades del Pirineu
  • El juliol ha estat sec al Prepirineu occidental, a àmplies zones del prelitoral, costa Daurada i del Maresme, i molt sec a la conca del riu Francolí i Garraf
  • Ha estat plujós o molt plujós a la conurbació de Barcelona, Prepirineu oriental, Pirineu, plana de Lleida i al massís dels Ports

 
Meteorològicament, el mes de juliol ha estat caracteritzat per un desplaçament en superfície de l’anticicló Atlàntic a l’oest i fins i tot ubicat una mica al nord de la seva posició habitual. Aquest fet, juntament amb una ondulació cap al nord del corrent en jet (vent de l’oest), ha facilitat l’entrada de masses càlides tropicals que han provocat una anomalia tèrmica positiva a gran part del territori. Però igualment cal remarcar el pas de solcs que afectaven els nivells mitjans de la troposfera amb aire relativament fred.
 
La temperatura elevada en superfície i la presència d’aire fred en altura ha afavorit la formació de ruixats i tempestes, que han afectat principalment el Pirineu i Prepirineu, però que de forma esporàdica arribaven a altres punts de Catalunya. Potser caldria destacar les tempestes que van afectar el país els dies 16 i 24 de juliol amb unes quantitats de precipitació poc habituals a punts del litoral i del Prelitoral Central i Nord.
 
 
Xàfecs i tempestes del dia 16 de juliol
 
Si bé en superfície no es veia cap anomalia important i amb una absència d’isòbares (situació de pantà baromètric), en alçada s’intuïa un solc amb aire fred. El contrast d'aquest aire més fred en altura, juntament amb la temperatura alta en superfície i la humitat elevada, va provocar la inestabilització de l’atmosfera, que va generar la formació d'una línia de tempestes que va anar de nord-oest cap al mar, escombrant especialment la part més oriental de Catalunya.
 
·         De les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) cal destacar les següents quantitats de precipitació: 79,7 mm a   Sasseuva (2.228 m), a la Val d’Aran; 50,8 mm a Badalona – Museu (el Barcelonès); 41,3 mm a Perafita (Osona); o 40,8 mm a Monells (el Baix Empordà).
·         De les superacions del llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) cal destacar els 40,5 mm a Badalona – Museu, o els 34,3 mm a l’Observatori Fabra de Barcelona.
·         A Badalona – Museu es va enregistrar 4,6 mm en 1 minut, i 3,3 mm en 1 minut a Portbou (l’Alt Empordà).
 
 
Xàfecs i tempestes del dia 24 de juliol
 
Una configuració atmosfèrica molt semblant es va donar a Catalunya durant el dia 24 de juliol. A partir del final del matí van descarregar xàfecs acompanyats de tempesta al Pirineu, al Prepirineu i a l'interior del quadrant nord-est que, amb el pas de les hores, van afectar altres punts de la Catalunya Central, i prelitoral Central i Sud. Van acumular quantitats localment abundants o molt abundants a l'interior del quadrant nord-est i a la Catalunya Central.
·         De les estacions SMC cal destacar les següents quantitats de precipitació: 64,6 mm a Salt (el Gironès); 54,4 mm a Girona (el Gironès); o 49,0 mm a Riner – Xixons (el Solsonès).
·         Els xàfecs i ruixats van tenir una intensitat forta a punts de la plana interior gironina, al Prepirineu, a la Catalunya Central i al prelitoral Central. A més, localment van anar acompanyats de calamarsa o pedra. De les superacions del llindar d’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) cal destacar els 40,4 mm a Girona.
·         Les superacions de 2 mm en 1 minut es va registrar a Girona amb 2,6 mm, Pinós (el Solsonès) amb 2,6 mm, a Vacarisses (el Vallès Occidental) amb 2,3 mm, o a Canaletes (l’Alt Penedès) amb 2,2 mm.
 
 
El mes de juliol ha estat càlid a Catalunya
 
El mes de juliol s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment al prelitoral i serra de l’Albera. El juliol ha estat normal a les parts més elevades del Pirineu (figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques són conseqüència del desplaçament en superfície de l’anticicló Atlàntic al nord-oest de la seva ubicació habitual. Aquest fet, juntament amb una ondulació cap al nord dels vents de l’oest en alçada, va facilitar l’entrada de masses càlides tropicals procedents de baixes latituds.
 
 
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes de juliol del 2018 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de juliol respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juliol pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Portbou
Alt Empordà
+3,3
Pantà de Darnius - Boadella
Alt Empordà
+2,9
Roses
Alt Empordà
+2,9
Riudoms
Baix Camp
+2,7
Tagamanent - PN del Montseny
Vallès Oriental
+2,7
Barcelona - el Raval
Barcelonès
+2,6
Viladecans
Baix Llobregat
+2,6
PN del Garraf - el Rascler
Baix Llobregat
+2,5
 
Cal remarcar les anomalies positives de l’extrem nord de la comarca de l’Alt Empordà, fruit probablement del vent del nord que va bufar durant el juliol, provocant una tramuntana rescalfada que mantenia una temperatura alta.
 
 
Distribució irregular de les anomalies de precipitació
 
El juliol ha estat sec al Prepirineu occidental, àmplies zones del prelitoral, costa Daurada i del Maresme, i molt sec a la conca del riu Francolí i Garraf. En canvi, ha estat plujós o molt plujós a la conurbació de Barcelona, Prepirineu oriental, Pirineu, plana de Lleida i massís dels Ports (figura 2).
 
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juliol del 2018 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

La distribució de la precipitació mensual ha estat la típica per un mes de juliol. Les quantitats totals mensuals es reparteixen amb un gradient nord-sud: les més importants s’ubiquen al Pirineu i Prepirineu, mentre que quantitats molt més modestes es situen a les terres de l’Ebre.
 
En canvi, la distribució de les anomalies de precipitació ha estat molt irregular com a conseqüència de les tempestes que van afectar Catalunya durant el juliol. Cal remarcar que el mes de juliol és el més sec de l’any a gran part del país, però en canvi es tracta d’un dels més plujosos al Pirineu oriental. A molts punts del territori, especialment de la depressió Central i del litoral Central i Sud, la mitjana climàtica del juliol està per sota dels 15 mm. En canvi, se superen els 100 mm al nord del Ripollès.
 
Com a conseqüència, no resulta estrany observar en aquest mes de juliol àrees molt plujoses a l’oest de la depressió Central, o al litoral Central que amb totals mensuals d’entre 30 i 60 mm superen amb escreix la mitjana climàtica mensual, però aquestes quantitats van estar en relació a tempestes d’un o dos dies com a màxim, i de duració molt curta (2-3 hores), que reafirma el caràcter episòdic i irregular de la precipitació al juliol. En canvi, a punts del Pirineu el mes es qualifica de normal o plujós quan s’han acumulat més de 100 mm durant el juliol d’enguany.
 
A la següent taula s’assenyalen les estacions de l’SMC en què la precipitació del juliol ha superat els 120 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Sant Joan de les Abadesses
Ripollès
153,7
Breda (XOM)
Selva
146,8
Beget (XOM)
Ripollès
142,5
Sasseuva (2.228 m)
Val d'Aran
141,7
Molló - Fabert
Ripollès
134,7
Castellar de n'Hug - el Clot del Moro
Berguedà
133,7
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
133,5
Tírvia
Pallars Sobirà
127,6
Guardiola de Berguedà
Berguedà
122,6
Planoles (XOM)
Ripollès
121,7
Ulldeter (1.999 m) - XOM
Ripollès
120,4
 
 
Valors d’irradiació solar normals per l’època de l’any
 
Els valors d’irradiació solar global han estat normals a Catalunya, si bé es pot observar una anomalia negativa a les parts més elevades del Pirineu occidental (figura 3).
 
 
Figura 3:
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de juliol del 2018 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2008-2017).

 
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 

1 d’agost del 2018Cercador

Cercador

Destaquem