Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La consellera Artadi i el conseller Buch destaquen que la lluita contra totes les manifestacions de violència masclista és un "tema de país"

  • Artadi i Buch han presentat els resultats de l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, que mostren que el 17,6% de les dones han patit violència masclista en el darrer any
 
  • Artadi ha destacat que l’abordatge de totes les manifestacions de la violència masclista són una prioritat del Govern”
 
  • Buch s’ha mostrat molt preocupat per les xifres i ha afirmat que "com a societat ens hem d'alarmar pel fet que continuï existint aquest nivell de tolerància respecte a la violència sexual"

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el conseller d’Interior Miquel Buch han presentat aquest matí els resultats de l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya, impulsada pel Departament d’Interior, la Fundació Bancària “la Caixa” i l’Ajuntament de Barcelona, que rebel·la que el 17,6% de les dones han patit violència masclista en el darrer any.
 
La consellera Artadi ha començat lamentant que la violència masclista és una “xacra en la nostra societat” i ha dit que cal actuar-hi amb “contundència per eradicar-la”. “És inacceptable la manca d’igualtat entre dones i homes”, ha assenyalat Artadi, que també ha afirmat que “l’abordatge de totes les manifestacions de la violència masclista constitueix una de les prioritats polítiques del Govern” i és un “tema de país”.
 
La consellera de la Presidència ha recordat el moviment #metoo i la viralització en xarxes del hashtag #Cuéntalo, denunciant en primera persona situacions d’abús. En aquest sentit, ha assegurat que “les víctimes no es poden sentir soles i no poden patir una doble victimització”. “Hi ha moltes cares d’aquesta violència” i “no són casos aïllats, és part de la cultura” patriarcal, ha afirmat.
 
La titular de Presidència ha anunciat que el proper 12 de setembre es reunirà la Comissió Nacional per una intervenció coordinada contra la violència masclista. “Hem de ser-hi amb conclusions que ens ajudin a definir un Pacte Nacional contra la Violència Masclista”, ha reblat Artadi. En aquest sentit, ha explicat que “és una feina en progrés”.
 
El conseller Buch també s’ha mostrat molt preocupat per les xifres i ha afirmat que "com a societat ens hem d'alarmar pel fet que continuï existint aquest nivell de tolerància respecte a la violència sexual". Buch ha destacat la importància de denunciar: "sense la denuncia és difícil activar les eines i els mecanismes necessaris per poder acompanyar les víctimes". En aquesta línia, el titular d'Interior ha  anunciat que "des del Departament ja estem treballant  per poder tenir el més aviat possible una nova enquesta sobre violències sexuals".
 
Artadi ha agraït a tot l’activisme i les entitats de dones així com l’Obra Social de La Caixa i ha apel·lat a “mantenir la col·laboració a poder disposar de dades més contínues i més completes”.
 
Des de la Fundació Bancària “la Caixa”, Montserrat Buisan, la directora de l’Àrea de Pobresa i Salut, ha assegurat que treballen “fermament per generar consciències sobre la magnitud i gravetat de la violència de gènere” i impulsen “accions per transformar aquest fenomen des de l’àmbit educatiu, el suport a les víctimes i la inserció sociolaboral”.
 
 
L’enquesta de Violència Masclista a Catalunya
 
La segona Enquesta de Violència Masclista a Catalunya (EVCM) recull dades de les violències masclistes patides per les dones al llarg de tota la vida, així com l’afectació emocional causada per aquests fets. Els resultats reflecteixen el millor coneixement, l’augment de la identificació i la sensibilització social envers la violència masclista gràcies als avenços legals i als instruments i recursos creats per abordar aquesta greu problemàtica estructural.
 
Dels resultats de l’enquesta destaca el fet que el 26,1% de les dones que han patit algun fet de violència masclista i que ha considerat que era un fet delictiu l’ha denunciat. Aquesta xifra s’ha incrementat en 8,4 punts respecte les dades de la mateixa enquesta realitzada l’any 2010 (quan el percentatge de denúncies era del 17,7%).
 
Pel que fa a les preguntes sobre el darrer any, el 17,6% de les dones enquestades declara que ha estat objecte de violència masclista, dada que es manté en relació a l’EVMC de 2010. I declaren que el 2,3% d’aquests fets eren d’especial gravetat.
 
Una altra dada significativa és que en un 56% dels casos les agressions a les dones per part d’homes que no són parella o exparella s’han produït majoritàriament a llocs d’oci, a l’espai públic, o en transports públics.
 
També destaca el fet que les dones que han declarat haver sofert alguna agressió masclista en el darrer any, per part d’homes que no eren parelles,  procura no sortir sola en un 44,3% dels casos, té més por de sortir o ha fet canvis en les seves activitats habituals en un 22,5%.
 
Pel que fa a la violència masclista de parella, un 12,4% de les dones declaren haver patit alguna violència masclista al llarg de tota la relació.
 
Entre els resultats més rellevants destaca el fet que un 12% de les dones identifiquen i verbalitzen que han patit alguna agressió masclista molt greu en la seva infància, és a dir, quan tenien menys de 15 anys, i que el 44,4% dels agressors eren coneguts de quan era nena.
 
I pel que fa a les dones amb diversitat funcional, el 41,1% verbalitza haver estat víctimes d’alguna agressió masclista per part de les seves parelles o exparelles al llarg de la seva vida.
 Cercador

Cercador

Destaquem