Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Aragonès: "La solució política al problema que tenim no es resoldrà amb un nou model de finançament sinó amb el reconeixement de l'autodeterminació"

Demana al Govern espanyol que concreti la seva predisposició a solucionar el conflicte català "amb la retirada de recursos davant el TC"

  • Considera que la decisió del Tribunal alemany de no extradir Puigdemont per rebel·lió dona a la nova Fiscal General de l’Estat “una oportunitat d’or que hauria d’aprofitar”

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat avui que “la solució política al problema que tenim no es resoldrà amb un nou model de finançament, es resoldrà amb el reconeixement que el futur de Catalunya el decideixen els seus ciutadans, amb el reconeixement de l’autodeterminació”. Ho ha dit en una entrevista al programa El món a RAC 1, on ha remarcat que el finançament autonòmic no és una prioritat per al govern català: “si el que volem és un diàleg de fons que condueixi a una negociació posterior a l’entorn del dret a l’autordeterminació, començar ara una negociació de finançament autonòmic pot semblar una mica contradictori”. En qualsevol cas, “abans de fer un nou contracte en matèria de finançament, hem de fer que es compleixi el vigent”, ha conclòs.
 
Durant l’entrevista, Aragonès ha explicat que, després de les reunions que va mantenir ahir amb la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, i la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, va veure predisposició a desbloquejar alguns temes que “s’haurien de poder concretar en les properes setmanes”. En aquest sentit, ha dit que, en la reunió de la Comissió Bilateral -que haurà de tenir lloc abans d’acabar el mes de juliol- el govern català plantejarà a l’espanyol la retirada dels recursos que té interposats davant el TC. Per exemple, en matèria de fiscalitat ambiental. “Ho estan estudiant, estan mirant com justificar-ho, no sé si seran tots o només alguns, però creiem que aquesta predisposició del govern espanyol de solucionar el conflicte polític amb mesures polítiques s’ha de començar a concretar amb la retirada de recursos davant el TC”, ha assegurat.
 
Deutes pendents per valor de 7.600 milions d’euros
 
Una altra concreció que el vicepresident ha posat sobre la taula és la referida als deutes pendents per deslleialtats del Govern, incompliments de l’actual model de finançament i acords derivats de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, que ha quantificat en més de 7.600 milions d’euros. En aquest sentit, ha tornat a reclamar el deute relacionat amb el finançament de la policia autonòmica des de l’any 2010: “a la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, que és l’àmbit de la Comissió Bilateral que tracta temes de finançament, hauríem de quantificar, per exemple, el finançament dels Mossos, que són més de 700 M més una recurrència cada any de 100 M”.
 
Preguntat sobre la seva assistència a la propera reunió del CPFF, el màxim responsable del Govern en matèria econòmica considera que “tal com està configurat ara no té gaire sentit” i que per aquest motiu és “molt més útil” la participació de Catalunya en fòrums bilaterals. “Al final, els nostres problemes de finançament són molt específics i no volem involucrar en aquesta discussió als representants d’altres comunitats autònomes, que tenen els seus propis problemes”.
 
“La rebel·lió no ha existit, és un delicte inventat”
 
Finalment, el vicepresident del Govern ha tornat a insistir en què la decisió d’ahir del Tribunal Superior Regional de Schleswig-Holstein d’extradir al president Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons públics posa de manifest que el delicte de rebel·lió “és una construcció jurídica i es va demostrant que no s’aguanta per enlloc”. “La rebel·lió no ha existit, és un delicte inventat sobre el qual s’ha articulat tota la instrucció del jutge Llarena per condicionar el Parlament”, i “ha hagut de venir un tribunal alemany a dir el que tots sabem: que l’1-O no va haver-hi violència ni rebel·lió armada”, ha afirmat.
 
En aquest sentit, ha assegurat que “qui s’equivoca és Llarena i haurà de corregir” i ha emplaçat la nova Fiscal General de l’Estat a “desfer” el camí iniciat pel seu antecessor: “La Fiscalia ara té una oportunitat d’or i l’hauria d’aprofitar”, ha reblat.


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem