Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "Amb Sturgeon coincidim que al segle XXI el dret a l'autodeterminació s'ha d'exercir votant"

El president Torra i la primera ministra Sturgeon, a Edimburg. Autor: Jordi Bedmar

 

 

 
  • El  cap de l’Executiu s’ha reunit amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, aquesta tarda a Edimburg
 
  • Els dos mandataris, que han analitzat els processos català i escocès,  han  fet un comunicat conjunt que es fonamenta en la declaració d'Edimburg i que reconeix el dret a l’autodeterminació dels dos països
 
  • Torra es mostra convençut que el referèndum acordat entre els governs de Londres i Edimburg del 2014 “és el millor exemple d’aquest tipus de processos i demostra que els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s’han de resoldre sempre per vies pacífiques i democràtiques”
 
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquesta tarda des d’Edimburg, després de reunir-se amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, que ambdós mandataris coincideixen a subratllar que “al segle XXI el dret a l’autodeterminació s’ha d’exercir votant”, és a dir, “per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent”, segons que han assegurat en un comunicat conjunt.
 
Per això, tal i com ha explicat el president de la Generalitat,  es mostren convençuts que un  referèndum com el que el 2014 es va celebrar a Escòcia acordat entre els  governs de Londres i Edimburg “és el millor exemple d’aquest tipus de processos i demostra que els conflictes relacionats amb la sobirania nacional s’han de resoldre sempre per vies pacífiques i democràtiques”.
 
En declaracions a la premsa, el cap de l’Executiu ha explicat també que han parlat de “la qüestió, important avui a Europa, com és el dret a l'autodeterminació dels pobles“ i  d’una manera especial, ha dit,  “com aquesta qüestió avui es lliga des d’un profund sentiment de democràcia, de respecte als drets civils i a les llibertats”.
 
Torra, que ha reiterat que “les dues nacions tenen un objectiu comú”, com és “el dret a l’autodeterminació”, ha explicat que la trobada ha servit per analitzar la situació política catalana i també per “estrènyer els lligams entre Escòcia i Catalunya en el futur” en moltes altres més matèries, com ara culturals, socials o  econòmiques. Així doncs, s’ha constituït un grup de treball entre Escòcia i Catalunya per tirar endavant aquests acords.
 
Durant la trobada, el cap de l’Executiu ha volgut agrair-li el suport d’aquell Govern i “la solidaritat del poble escocès” cap a Catalunya, que ha recordat ja li va fer arribar arran dels fets de l’1 d’octubre de l’any passat.  I ha explicat també que ha convidat Sturgeon a Barcelona, proposta a la qual la primera ministra ha accedit.
 
Després de la reunió, ambdós Governs han  fet un comunicat conjunt que es fonamenta en la declaració d'Edimburg i que reconeix el dret a l’autodeterminació dels dos països. Torra i Sturgeon han coincidit en el plantejament que “el futur de Catalunya ha de passar per solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català, sempre des del respecte al dret a l’autodeterminació del poble català”.
 
La trobada, que ha tingut lloc a la residència oficial de la primera ministra a Edimburg, ha estat presidida per “una atmosfera de cordialitat”, ha conclòs el president. Nicola Sturgeon ha regalat a Quim Torra el llibre Poems and Songs, de Robert Burns; i el president català li ha correspost amb l'obra Cartes Portolanes, de Ramon Pujades.
 
 
 
 Cercador

Cercador

Destaquem