Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Tren del Ciment d'FGC se suma als actes de commemoració de l'Any Güell

  • Ferrocarrils ha realitzat un viatge commemoratiu amb el Tren del Ciment per recordar la figura d’Eusebi Güell, empresari català i mecenes de Gaudí
  • Durant el recorregut s’ha visitat l’exposició de material mòbil de l’estació de la Pobla de Lillet, s’ha descobert una placa commemorativa i s’han visitat entorns relacionats amb Güell com els Jardins Artigas dissenyats per Gaudí o la fàbrica de ciment Asland

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha presidit aquest dilluns l’acte de celebració de l’Any Güell al Tren del Ciment. Acompanyat de l’alcalde de La Pobla de Lillet, Vicenç Linares; de l’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà; del director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda, i del director del Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug i director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, Ticó ha acompanyat els assistents durant el recorregut commemoratiu a través de les parades del Tren del Ciment. 
L’esdeveniment ha volgut transmetre la relació de l’empresari i mecenes Eusebi Güell (Barcelona, 15 de desembre de 1846 – 9 de juliol de 1918) amb el recorregut del Tren del Ciment. Una de les parades del trajecte és als Jardins Artigas, jardins que Antoni Gaudí va realitzar per encàrrec de la família Artigas, burgesos de la zona que el van acollir mentre es trobava treballant en la construcció de la fàbrica de ciment d’en Güell i que abastaria amb el seu material algunes de les obres de l’arquitecte modernista.
 
Els assistents a l’acte han pogut visitar els dos espais, tant els jardins com el Museu del Ciment que es troba a la fàbrica de ciment Asland. A més, a l’estació de la Pobla de Lillet, a l’antiga estació del Carrilet, s’ha visitat l’exposició “Trens Històrics” que reuneix una mostra de material mòbil històric amb tot tipus de ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la Vall del Llobregat.
 
L’acte ha finalitzat amb la descoberta d’una placa commemorativa del monument a Eusebi Güell i la visita a l’exposició-maqueta “El món màgic del Carrilet”.

Pla d’inversions al Tren del Ciment
 
El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya ha explicat aquest matí als assistents el pla d’inversions previst al Tren del Ciment per al període 2018-2021. FGC invertirà 706.000€ en diferents actuacions de millora a la infraestructura.
 
D’aquesta manera, es destinaran 184.000€ a material mòbil (manteniment del material motor, adquisició i substitució de les rodes dels cotxes i locomotores); 207.000€ a infraestructures (via, ponts, murs viaductes, túnels i senyalització); i 315.000€ a edificis i entorn (adequació d’accessos i manteniment d’estacions).
 
De tots aquests treballs està en licitació la rehabilitació del pont al punt quilomètric 3,100, per un import de prop de 50.000€, i està en procés de redacció el projecte de pas inferior entre l’aparcament i l’estació de la Pobla de Lillet (suprimit l’actual pas de vianants per la carretera B402), per un import de prop de 198.000€.
 
 
Any Güell
 
El 2018 és l’Any Güell i es commemora el centenari de la mort del mecenes d’Antoni Gaudí: Eusebi Güell Bacigalupi. Una ocasió única per retre homenatge i reivindicar la figura de l’empresari, un personatge cabdal de la Barcelona i de la Catalunya del darrer terç del segle XIX i principi del XX.
 
Els ajuntaments de Castellar de n'Hug i de la Pobla de Lillet, així com Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el Museu del Ciment Asland, s'afegeixen a aquesta celebració commemorativa amb l'objectiu de promocionar i potenciar la petjada Güell a la comarca del Berguedà.
 
Més informació: www.trendelciment.cat.Cercador

Cercador

Destaquem