Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Detinguts a Espanya set integrants dels "Vor v Zakone" que lideraven una de les majors organitzacions criminals europees

 
 . Detingudes 129 persones i 74 immobles escorcollats en una de les operacions més importants contra el crim organitzat dels últims anys en la qual s’ha desmantellat una organització implicada en diversos delictes com el tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, extorsió o corrupció en apostes esportives
 
. L'organització disposava d'una instal·lació clandestina en un cèntric habitatge de València destinat a fondre peces de joieria sostretes i fabricar lingots d'or i plata

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) conjuntament amb agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta que ha comptat amb la col·laboració d'INTERPOL i EUROPOL, a més de la Policia Criminal de Geòrgia, han detingut set integrants de la banda "Vor v zakone" que presumptament lideraven una de les majors organitzacions criminals europees.
 
Un macro-operatiu policial dut a terme el passat 26 de juny es va saldar amb la detenció de 129 persones, la gran majoria de nacionalitat armènia, i l’escorcoll de 74 immobles a Barcelona, ​Madrid, ​València, Alacant, Albacete, Múrcia Girona i Granada . L'organització criminal estava implicada en innombrables delictes com són la pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, robatori amb forces en domicilis, tràfic il·lícit de vehicles, contraban de tabac, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental, estafa, extorsió o corrupció en apostes esportives. Els agents han intervingut uns 100.000 euros en efectiu, nou armes de foc amb nombrosa munició, armilles antibales i antitall, sistemes per a la inhibició de les comunicacions, multitud de paquets de tabac de contraban i una fosa clandestina de joieria.
 
Un doble assassinat a Terrassa com a origen de la investigació
 
La investigació va començar a principis de l'any 2016 com a conseqüència de l'assassinat de dos ciutadans georgians ocorregut a Terrassa. Els dos morts estaven estretament vinculats a l'organització criminal liderada per un "Vor v Zakone" o Lladre de Llei que actualment compleix condemna en una presó de França. Per tal d'aclarir el que s'amagava darrere d'aquests assassinats, i sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 de Terrassa (Barcelona) i la coordinació de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, es va constituir un equip conjunt d'investigació integrat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional.
 
Durant els dos anys i mig que ha durat la investigació, s'ha pogut comprovar l'existència d'una àmplia organització criminal d’extensió internacional assentada a tot l’Estat espanyol dedicada a diverses activitats delictives. Vista l'amplitud i l'abast de l'organització els agents van decidir dividir la investigació en dues grans fases. La primera es va desenvolupar el 28 de novembre passat de 2017 i va culminar amb la detenció de més de 30 persones d'origen georgià i 14 diligències d'entrada i registre de domicilis i empreses i establiments associats a l'organització.
 
Estructura piramidal i jerarquitzada
 
La segona fase va culminar el passat 26 de juny i va ser dirigida contra les organitzacions criminals latents i menys conegudes policialment, que eren liderades per "Vor v Zakone" o Lladres de Llei d'origen armeni que convivien amb les estructures tradicionals georgianes. Els Vor v Zakone són les màximes autoritats criminals en els països que formaven l'extinta Unió Soviètica i exerceixen un lideratge absolut sobre la resta de membres de l'organització, dirigint l'activitat, gestionant els beneficis i resolent amb fermesa els conflictes interns de l'organització.
 
Els agents van detectar que l'organització mantenia una estructura piramidal i perfectament jerarquitzada: després dels “Vor v Zakone” hi havia les autoritats criminals encarregades del control de les cèl·lules delictives i, en el graó més baix de l'estructura piramidal, els autors materials dels fets delictius. Finalment, els tresorers s'encarregaven del maneig, custòdia i blanqueig dels diners que es trobava a la “obschak” o caixa comuna, a la qual tots els membres contribueixen amb un percentatge dels beneficis i amb una quota periòdica pel simple fet de formar part del grup criminal.
 
L'organització mantenia estrets vincles internacionals amb altres entramats criminals assentats en altres països, especialment amb altres Lladres de Llei d'Estats Units, França, Itàlia, Bèlgica i Lituània. L'activitat delinqüencial era molt variada en estar implicada en innombrables delictes com pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, robatori amb forces en domicilis, tràfic il·lícit de vehicles, contraban de tabac, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental, estafa , extorsió o corrupció en apostes esportives.
 
Tripijocs en competicions esportives
 
Una de les activitats delictives era la manipulació de resultats esportius mitjançant el suborn d'esportistes: arreglaven partits de bàsquet d’Azerbayan, partits de vòlei platja de Rússia o trobades de tennis pertanyents a categories inferiors. S'ha constatat que manejaven informació privilegiada de diverses disciplines esportives com l'hoquei sobre gel de tercera divisió russa i s’ha acreditat la participació d'uns vint esportistes en els tripijocs.
 
També s'ha acreditat l'existència de diverses cèl·lules dedicades a la comissió de robatoris amb força en domicilis, especialment a València i Alacant. L'organització disposava d'una instal·lació clandestina en un cèntric habitatge de València destinat a fondre peces de joieria sostretes i fabricar lingots d'or i plata. A més havien constituït una xarxa de distribució nacional i internacional de tabac, adquirint tabac de contraban de primeres marques que era elaborat a Ucraïna i Polònia i, posteriorment, transportat en camions i distribuït a França, Itàlia i Espanya. Una altra de les activitats a les que també es dedicaven era el tràfic il·lícit de vehicles. Adquirien turismes d'alta gamma a Bèlgica i Alemanya, turismes que eren venuts a Espanya després de manipular el seu comptaquilòmetres i modificar la seva documentació.
 
Un cop analitzades totes les dades, els agents van desplegar un ampli dispositiu contra l'organització aconseguint la detenció de 129 persones i el registre de 74 immobles a Barcelona, ​​Madrid, València, Alacant, Albacete, Múrcia Girona i Granada.
 
L'operació ha comptat amb la col·laboració d'INTERPO. Es va traslladar a l’estat espanyol el cap del projecte Millenium -projecte analític contra la lluita de les estructures criminals euroasiàtiques- al costat d'una oficina mòbil d'anàlisi lofoscòpic i una oficina mòbil de reconeixement facial, i EUROPOL que ha desplaçat dues oficines mòbils d'extracció de dades de dispositius electrònics i 4 analistes. També s'ha desplaçat fins a l’Estat espanyol el cap de la divisió de cooperació internacional de la Policia Criminal de Geòrgia.
 
Vor v Zakone o Lladre de Llei: màxima autoritat criminal
 
Arran de les múltiples operacions policials realitzades a nivell europeu contra les organitzacions georgianes, especialment al conjunt de l’Estat espanyol, van fer aflorar altres organitzacions criminals liderades per "Lladres a Llei" d'origen armeni. Aquestes xarxes delictives convivien amb l'estructures delinqüencials tradicionals georgianes i en alguns casos estaven estretament relacionades amb els seus màxims responsables. No obstant això, aquestes organitzacions van ocupar el buit de poder i el territori que controlaven les antigues organitzacions georgianes. 
 
Els investigadors van constatar que a Barcelona estava assentat un Lladre de Llei d'origen armeni que exercia un fort control sobre l'organització i que actuava sota la supervisió del “Vor v Zakone” però a França. En un segon esglaó es trobaria un altre ciutadà armeni que controlava la zona de Llevant, responsable de dirigir les cèl·lules dedicades al contraban de tabac, la receptació de joies, els robatoris en establiments i altres activitats delictives.
 
Des de Madrid, un altre “Vor v Zakone” de màxima confiança s'encarregava de recollir els diners per a la “obschak” o caixa comuna i de resoldre els conflictes que sorgissin entre els membres de l'organització, actuant com a mediador o aplicant la imposició de càstigs mitjançant l'ús de la violència.
 
A finals del 2017, i davant la impossibilitat per part del líder instal·lat a València de controlar totes les zones d'influència i modalitats delictives a la zona, un nou Lladre de Llei es va instal·lar a la Comunitat Valenciana. El nouvingut disposava un estatus superior a la piràmide delictual i no responia davant l'estructura criminal establerta.
 
Si bé en un primer moment les dues organitzacions van conviure sense conflicte, el nou criminal arribat a la zona va anar enfortint el seu poder a poc a poc enfront dels “Vor v Zakone” georgians, i van estendre la seva àrea d'influència i la seva estructura. Amb la finalitat de reprendre el control, el líder georgià va enviar a la zona de València un home de la seva confiança perquè assumís la direcció de les cèl·lules del primer esglaó delictual, fet que va originar un greu conflicte entre les dues faccions. La lluita va arribar a l’extrem que els dos grups van fer apilament
d'armes i es va ordenar l'assassinat de diversos dels seus membres, crims que es van poder evitar gràcies a la detenció de diversos dels seus membres per part de la policia al mes de novembre.
 
Àrea de Comunicació
Barcelona, 5 de juliol de 2018Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem