Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

President Torra: "L'acostament és una obligació legal, no una concessió política, ni forma part d'una negociació"

  • President Torrent: “Els presos polítics seguiran sent persones innocents si ningú és capaç de demostrar el contrari. Perquè el seu únic delicte és haver donat veu i vot al poble de Catalunya”
  • Coincidint amb l’acostament dels presos polítics a Catalunya, els presidents de la Generalitat i del Parlament han fet, aquest migdia, una declaració conjunta
El president Torra i el president Torrent han fet una declaració institucional

Els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent, han fet aquest migdia des de l’exterior de la cambra catalana una declaració conjunta, coincidint amb l’acostament dels presos polítics als centres penitenciaris catalans.
 
En la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha subratllat que “l’acostament és una obligació legal, no una concessió política. Aquest trasllat no és cap gest polític. I en cap cas no forma part d’una negociació”, ha dit,  i ha assegurat que “no deixarem de treballar ni un minut, ni un segon, per aconseguir la plena llibertat dels presos i les preses polítiques i l’anul·lació de la causa”. Perquè, ha afegit,  “avui els tenim més a prop. Però no són on han de ser”.

Per la seva banda, el president del Parlament ha insistit en la innocència de tots els presos polítics i ha assegurat que “ho seguiran sent si ningú és capaç de demostrar el contrari”, perquè “el seu únic delicte és haver donat veu i vot al poble de Catalunya”.

En la mateixa declaració institucional, el president Torra ha insistit que amb l’acostament de tots els presos polítics es posa fi al seu allunyament, però “no a es posa fi a la injustícia i a l’aberració de tenir tancats a la presó demòcrates pacífics i honorables” ja que, ha denunciat, els mesos d’allunyament han estat “un greuge intolerable, un càstig addicional a les seves famílies i amics i un motiu de vergonya per a tots els demòcrates catalans, espanyols i europeus”. I, ha subratllat, el seu acostament “fa encara més evident la injustícia del seu captiveri i de l’exili dels altres represaliats per l’Estat espanyol”.

Per tot plegat, ha defensat un cop més que cap ciutadà ni cap representant “ha de ser perseguit mai per les seves idees i conviccions”, especialment quan expressen “una voluntat majoritària del poble en defensa de drets universals com són la llibertat d’expressió, de manifestació o el dret a l’autodeterminació”. I ha insistit que “no estem davant d’un conflicte judicial sinó polític”.

El president Torra ha subratllat també que amb l’acostament s’aplica la llei penitenciària i “s’acaba un tracte discriminatori que no hauria d’haver existit”, però, ha reiterat que “no s’acaba el nostre compromís vital: que surtin d’una vegada per totes de la presó i s’arxivi la causa penal”.  “Mentre entre aquesta situació d’injustícia persisteixi, mentre totes les idees no es puguin defensar de manera pacífica i mentre l’exercici de la democràcia continuï amenaçat, no podrem donar-nos per satisfets”, ha insistit, “ni tant sols aleshores podrem fer-ho, perquè la democràcia cal practicar-la i construir-la cada dia, amb constància i esforç.

En aquest context, Torra ha fet notar el caràcter “estrictament cívic, pacífic i democràtic” del moviment sobiranista. I ha refermat “compromís amb la llibertat d’expressió, de pensament i de consciència” dels grups parlamentaris presents. Per això, ha assegurat que “no defallirem fins a posar fi al seu confinament inadmissible”. I ha advertit que “tota aquesta repressió soferta i la resistència demostrada per un poble pacífic no serà en va”, tot advertint que “tot això no podrà funcionar fins que els presos siguin lliures i el president Puigdemont i la resta d’exiliats no hagin tornat a casa”.

En el mateix sentit s’ha pronunciat el president del Parlament, quan ha  dit que “avui és el dia de l’apropament, però no del retorn a casa”, ja que, ha subratllat, l’apropament no comporta “ni la llibertat ni la ni justícia completa”. “De justícia i de llibertat no se’n pot tenir només una mica, o són plenes o no es tenen”, ha reblat. Per això, en un missatge directe als presos s’ha compromès a “no descansar “ fins que tots “siguin lliures, amb les seves famílies, a casa, i no a prop de casa”.
 
Torrent ha tancat la seva intervenció denunciant que a cap d’ells “no se’ls ha estat permès exercir els seus drets com a diputats, ni la seva llibertat com a individus”, denunciant així, “la vulneració dels drets dels qui han estat injustament empresonats”.

A la lectura d’aquesta declaració, que ha tingut lloc des de l’exterior de la Cambra catalana, hi ha estat present l´expresident Joan Rigol, així com els membres del Govern i representants dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra, Catalunya en Comú i la CUP.Cercador

Cercador

Destaquem