Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya programen aquest estiu prop d'un centenar d'activitats per viure el patrimoni cultural

 
  • Música, espectacles teatrals, recreació històrica i activitats familiars consoliden l’oferta cultural dels equipaments patrimonials durant els mesos d'estiu
  • Entre les novetats del 2018 destaquen Les vespres al Castell d’Olèrdola i la producció teatral Camí Reial al Reial Monestir de Santes Creus

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura programa per aquest estiu un ampli ventall d’activitats culturals als museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya. Una programació que va donar el gran tret de sortida aquest dissabte passat amb la sisena edició del Mirarock que va aplegar prop de mil persones en una nit de rock català al Castell de Miravet.
 
Sota el títol “Viu el Patrimoni”, s’han programat prop d’un centenar d’activitats adreçades a tots els públics que tenen per objectiu fer que la ciutadania i els turistes que visiten Catalunya durant els mesos d’estiu, coneguin i descobreixin el patrimoni cultural català d’una manera lúdica i diferent. Experiències totes elles que fan viu el patrimoni, en aquest cas, a través de la programació d’activitats atractives que motiven la seva visita i augmenta la satisfacció dels visitants. Unes activitats que, recordem, compten amb la coorganització, participació i col·laboració de les institucions i entitats públiques i privades del territori.
 
La presentació de les activitats ha tingut lloc aquest matí al Palau Moja i ha anat a càrrec de Josep Manuel Rueda, director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, qui ha destacat el valor de foment de l’ús del patrimoni cultural amb el que es programen aquestes activitats, reflectit en l’increment de l’oferta i d’usuaris dels dos darrers anys: l’estiu del 2017 van participar 66.495 usuaris a 87 activitats, un 76% més que el 2016 (37.785 usuaris i 65 activitats).
 
Els darrers anys, s’ha diversificat la programació cultural d’estiu amb noves iniciatives, algunes de les quals es consoliden enguany. Són els casos del Mercat de Santa Teca que s’instal·la per quart any consecutiu al Castell-Monestir d’Escornalbou així com les visites teatralitzades i passejades literàries entorn del personatge Eduard Toda, al mateix monument; el cicle de concerts “La Pedra Parla a Vallbona de les Monges”, una de les iniciatives musicals de més alta qualitat artística que tenen lloc el primer cap de setmana d’agost al claustre del monestir cistercenc, i el Festival de Música Solidària de Santes Creus iniciat l’any passat amb molta força i èxit de públic.
 
Entre les novetats d’enguany destaquen les Vespres al Castell d’Olèrdola, un nou cicle que tindrà lloc els dissabtes del mes d’agost i combina diverses experiències per gaudir del conjunt monumental i el nou espectacle teatral Camí Reial. Creat per l’actor, director i artista visual Fèlix Pons especialment per al Monestir de Santes Creus, Camí Reial és una proposta molt especial de descoberta de la història del monument i dels principals episodis del rei Pere II el Gran. A partir de la idea medieval del camí, una audioguia convida l’espectador a redescobrir la història on passat i present dialoguen en una experiència sonora i visual immersiva que hibrida diferents llenguatges artístics. Acompanyat per la veu d’un narrador que es fon amb la veu de Pere el Gran, l’espectador recorre els diferents espais del monestir preparats per a la ocasió, i es troba amb una sèrie d’instal·lacions o accions que complementen el relat de la veu en off. A través dels auriculars, la veu s’adreça a cada espectador de manera individual, creant així un vincle personal amb ell i suggerint una atmosfera d’intimitat i complicitat. Durant el seu camí, l’espectador es converteix en un peregrí que transita per un món de sensacions, al temps que és convidat a reflexionar sobre la fina línia que separa el passat del present, la llegenda de la història. L’espectador és convidat a obrir els ulls de la ment i endinsar-se en el somni de la història per a conèixer a si mateix, potser, una mica millor.
 
També destacar els ja clàssics festivals de música de la Schubertíada a Vilabertran, el de Sant Pere de Rodes, els concerts al Fòrum romà d’Empúries i el cicle de Jazz del Museu d’Història de Catalunya que enguany està dedicat al jazz de finals de la Primera Guerra Mundial en el marc de l’exposició sobre la Gran Guerra.
 
Pel que fa al públic familiar, a banda dels grans espectacles adreçats a tots els públics, s’han programat activitats concretes per a famílies amb l’objectiu d’engrescar els més petits vers el patrimoni cultural i la nostra història. A Barcelona destaquen les activitats programades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya durant els mesos de juliol i agost: la segona edició del Taller de Circ adreçat a infants majors de 6 anys i joves que vulguin introduir-se al món del circ d’una manera divertida, i el programa “MAC en família” format per diversos tallers vinculats a les tradicions i rituals de l’antiguitat que tindran lloc tots els diumenges. Novetat d’enguany, també a Barcelona, és el primer casal d’estiu que organitza el Museu d’Història de Catalunya la primera setmana de setembre. A les comarques de l’Empordà tornen les visites guiades al capvespre “Pirates i corsaris a Sant Pere de Rodes” que es van iniciar el 2017 amb un gran èxit de participació, i la ja consolidada Festa de la Cultura en Família a Empúries, “Familiaria” que arriba enguany a la tercera edició amb una rica oferta cultural i gastronòmica per a tota la família i se celebrarà el 21 de juliol.
 
Paral·lelament a la programació especial d’estiu, durant l’estiu es podrà gaudir d’exposicions temporals com “Guinovart. Referents vitals” al Museu d’Art de Girona, “La Revolució Neolítica. La Draga el poblat dels prodigis” al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona, les exposicions sobre la Gran Guerra del Museu d’Història de Catalunya (“Flames a la Frontera” i “Farcells de postguerra”) o la de “Xamans i esperits. Tresors del Museo del Jade de Costa Rica” i “el Sexe en època romana” al MAC Barcelona. Adreçades a públic familiar es podran veure dues exposicions itinerants d’Arqueoxarxa: “Jocs i joguines de l’Antiguitat al Conjunt monumental d’Olèrdola” i “Playstories: la ciutat romana dels clicks” a Empúries.
 
El detall de les activitats es pot consultar en el dossier adjunt, dividit per províncies i comarques al microsite especial patrimoni.gencat.cat/estiuCercador

Cercador

Destaquem