Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El juny ha estat càlid a Catalunya


  • El mes de juny s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment al quadrant nord-est i punts del litoral sud. El juny ha estat normal a la part central de Catalunya, serres del Montsant i Prades, al Garraf i punts del Prepirineu i Pirineu occidental
  • El mes ha estat sec a bona part de Catalunya i molt sec a àmplies àrees del terç sud. En canvi ha estat normal o plujós a gran part de la conca del Llobregat, zones del Prepirineu, Pla d’Estany i sud del delta de l’Ebre, i molt plujós al Baix Llobregat, Garraf i part oriental de l’Alt Penedès

Al principi i al final del mes de juny, la configuració atmosfèrica ha vingut caracteritzada per un flux de l’oest o sud-oest com a conseqüència d’una ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 m d’altura), desplaçada cap a latituds mitjanes. Però a diferència dels mesos anteriors, les configuracions anticiclòniques han predominat durant la part central del mes i han  provocat una temperatura per sobre dels valors normals.
 
 
Precipitació durant els primers 7 dies de juny
 
La presència d’una persistent àrea depressionària ubicada a la nostra latitud va provocar una inestabilització de l’atmosfera durant els primers set dies del mes de juny amb acumulacions per sobre dels 100 mm en alguns punts de la Garrotxa, el Garraf i els Vallès Oriental.
 
  • De les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) cal destacar les següents quantitats de precipitació: 173,0 mm a Tortellà (la Garrotxa); 119,3 mm a Sant Pere de Ribes – PN del Garraf (el Garraf); o 108,8 mm Sitges – Port d’Aiguadolç (el Garraf).
 
·         La precipitació en 24 hores més abundant va ser la del dia 6 al Garraf i al Baix Penedès (88,0 mm a Sant Pere de Ribes com a valor més destacat).
 
·         De les superacions del llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) cal destacar la que es va mesurar el dia 4 a Torroja del Priorat (el Priorat): 33,2 mm; i la del dia 5 a Navata (l’Alt Empordà): 33,5 mm.
 
·         El dia 5 es van registrar fins a més de 3 mm en un minut: 3,9 mm en 1 minut a Castellbisbal (Vallès Occidental) i 3,6 mm en 1 minut a Navata.
 
·         Pel que fa als llamps, cada dia hi ha va haver activitat. De l’1 al 7 de juny, el nombre de llamps núvol-terra dins de Catalunya va ser de 634 llamps el dia 1, 209 el dia 2, 39 el dia 3, 270 el dia 4, 584 el dia 5, 873 el dia 6 (125 al Garraf i 116 al Vallès Occidental) i 221 el dia 7.
 
·         El dia 6 de juny va nevar als cims del Pirineu per sobre d’uns 2.400 m. Les estacions d’alta muntanya van mesurar fins a 5 cm de neu nova a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, i enfarinades d’1 o 2 cm a les altres estacions situades a major altitud (Certascan, Espot, Salòria o Ulldeter).
 
 
Xàfecs del dia 9 al 12 de juny
 
Del dia 9 al 12 de juny es va produir un nou episodi de precipitació però molt més modest en quantitats registrades que el de l’1 al 7 de juny i confinades al quadrant nord-occidental de Catalunya, com a conseqüència d’una pertorbació que va creuar la península Ibèrica d’oest a est.
 
De les estacions gestionades per l’SMC cal destacar les següents quantitats de precipitació: 62,8 mm a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà; 61,5 mm a Bonaigua (2.266 m), al Pallars Sobirà; 56,7 mm a Vielha (la Val d’Aran); o 55,8 mm al Lac Redon (2.247 m), també a la Val d’Aran.
 
 
Xàfecs del dia 26 al 29 de juny
 
Entre els dies 13 i 25 de juny la meteorologia va venir marcada per una dorsal anticiclònica que s’estenia de sud a nord per gran part de l’Europa occidental. La temperatura alta durant el dia amb alguna tempesta de tarda a llocs de muntanya van ser els fenòmens meteorològics més destacats.
 
Va ser a partir del dia 26 quan aquesta situació de bloqueig anticiclònic es va trencar i la circulació va tornar a ser zonal (vent de l’oest). Fruit d’aquesta situació, entre els dies 26 i 29 Catalunya va quedar afectada pel pas d’una pertorbació que va ser molt activa a la meitat nord del territori, especialment al Prepirineu.
 
  • De les estacions gestionades per l’SMC cal destacar les següents quantitats de precipitació: 82,2 mm a Organyà (l’Alt Urgell); 80,0 mm a Busa - Guilanyà (el Solsonès); o 72,6 mm a Gurb (Osona).
 
·         De les superacions del llindar de l’SMP per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts) cal destacar las que es va mesurar durant el dia 28 de juny: 41,6 mm a Organyà; 35,6 mm a Gurb; 32,8 mm a Artés (el Bages); o 31,3 mm a Pinós (el Solsonès) i Alinyà (Alt Urgell). 
 
·         Cal destacar que es van registrar 2,8 mm en un minut el dia 28 a Orís (Osona) i Artés.
 
 
El mes de juny ha estat càlid a Catalunya
 
El mes de juny s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, especialment al quadrant nord-est i punts del litoral Sud. El juny ha estat a normal a la part central de Catalunya, serres del Montsant i Prades, al Garraf i punts del Prepirineu i Pirineu Occidental  (figura 1).
 
Aquestes anomalies de temperatura són conseqüència d’una circulació general molt zonal en els nivells mitjans de la troposfera, inhibint les masses d’aire fred procedent d’altes latituds. D’altra banda, les configuracions anticiclòniques provocaven una temperatura elevada en superfície, pròpia de finals de la primavera.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual de juny respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de juny pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2 °C a les estacions de la XEMA.
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (°C)
Riudoms
Baix Camp
+2,7
Aldover
Baix Ebre
+2,7
Parets del Vallès
Vallès Oriental
+2,4
Barcelona - el Raval
Barcelonès
+2,2
Pantà de Darnius - Boadella
Alt Empordà
+2,2
Roses
Alt Empordà
+2,2
Portbou
Alt Empordà
+2,1
Navata
Alt Empordà
+2,1
la Tallada d'Empordà
Baix Empordà
+2,0
Torroella de Montgrí
Baix Empordà
+2,0
la Quar
Berguedà
+2,0
Tagamanent - PN del Montseny
Vallès Oriental
+2,0
 
 
 
Figura 1:
Mapes de temperatura mitjana del mes de juny del 2018 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Distribució irregular de la precipitació
 
El mes ha estat sec a bona part de Catalunya i molt sec a àmplies àrees del terç sud. En canvi ha estat plujós a gran part de la conca del Llobregat, zones del Prepirineu, Pla d’Estany i part sud del delta de l’Ebre. El juny ha estat molt plujós al Baix Llobregat, Garraf i part oriental de l’Alt Penedès (figura 2).
 
La distribució de la precipitació ha estat molt irregular amb una configuració molt pròpia de finals de primavera: al llarg del dia el terra s’escalfa i a partir del migdia es formen les tempestes en zones de muntanya en relació l’aire fred en altura associat al front atlàntic.
 
 
Figura 2:
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de juny del 2018 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

A la següent taula s’assenyalen les estacions de l’SMC en què la precipitació del juny ha superat els 120 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Tortellà (XOM)
Garrotxa
181,8
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
144,2
Bagà (XOM)
Berguedà
141,3
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
137,2
la Vall de Bianya (XOM)
Garrotxa
135,1
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
133,8
Gisclareny
Berguedà
132,3
Busa - Guilanyà (XOM)
Solsonès
122,3
Castellar del Vallès (XOM)
Vallès Occidental
120,2
 
Valors d’irradiació solar inferiors a la mitjana climàtica
 
Els valors d’irradiació solar global han estat per sota dels valors normals a Catalunya, especialment al Prepirineu (figura 3).
 
Figura 3:
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de juny del 2018 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2008-2017).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 

2 de juliol del 2018Cercador

Cercador

Destaquem